Dossier

Kortingen: kijk de basisprijs na

18 december 2019
prijskaartje

Sommige verkopers deinzen er niet voor terug om de basisprijs van een artikel op te krikken om daarna een “valse korting” aan te bieden tijdens een periode van prijsvermindering. Let dus op! Deze praktijken zijn wettelijk verboden.

Een enquête heeft onthuld dat huishoudelektro- en meubelzaken, meer dan andere winkels, de gevaarlijke neiging hadden om de prijs eerst te verhogen om daarna een korting toe te staan tijdens een periode van prijsvermindering. Resultaat: de uiteindelijke "verlaagde" prijs is even hoog als de basisprijsKruidvat heeft tot onze verrassing dergelijke praktijken reeds toegepast...

Geen “referentieprijs” meer

In het verleden kon de verkoper alleen een prijsvermindering aankondigen als de nieuwe prijs lager was dan de zogenaamde referentieprijs. De referentieprijs werd gedefinieerd als de laagste prijs die toegepast werd in de maand die voorafging aan de eerste dag waarop de nieuwe prijs aangekondigd werd.

Sinds juli 2014 bestaat de notie van referentieprijs niet langer.

Hoe kan zonder duidelijk gedefinieerde referentieprijs gecontroleerd worden of een korting wel degelijk toegepast werd? Elke situatie moet voortaan per geval geëvalueerd worden om te bepalen of de promotie bedrieglijk is of niet. Het is normaal gezien de rol van de economische inspectie maar zij kan niet alle marktprijzen controleren. Het is dus aan de consument om aandachtig te zijn. 

Valse korting: opgelet!

Waakzaamheid is dus meer dan noodzakelijk. Ga nog vóór kortingperiode (solden, Black Friday, uitverkoop...) al eens langs in de winkel, check de onlineprijzen, aarzel niet om de prijs te bekijken die zich onder het nieuwe prijskaartje bevindt… We hebben ook enkele tools om je zoektocht te vergemakkelijken: 

Extensie "Beste Prijs"

Wil je zeker zijn dat een promotie op je scherm echt interessant is? Installeer dan onze extensie "Beste Prijs" in je browser. Deze extensie brengt je op de hoogte als er bij een andere verkoper een betere prijs bestaat voor een gekozen product.

Installeer onze extensie

"Prijsevolutie" in onze koopwijzers

Je vindt ook op de productenpagina's van onze koopwijzers de "prijsevolutie". Hiermee krijg je een overzicht van de prijsverandering voor het gekozen product over een bepaalde tijd. Zeer handig dus als je wilt nagaan of de korting die je hebt gevonden werkelijk een korting is! Naast deze grafiek, is er ook de mogelijk om een melding te ontvangen wanneer de prijs daalt en krijg je ook een lijst te zien van winkels die het gekozen product verkopen en aan welke prijs. Dagelijks vernieuwen we de prijzen zodat je steeds toegang hebt tot de meest actuele info.

 Prijsevolutie in koopwijzer Test Aankoop

Naar onze koopwijzers

Heb je een valse korting gevonden?

Deze tips zouden je in staat moeten stellen de oplichterspraktijken te beperken. Als je vaststelt dat er werd gesjoemeld met de prijs, vraag dan aan de verkoper om de korting op de laagste prijs toe te passen en aarzel niet om je eis kenbaar te maken via onze online klachtenbox. Meer dan 80 % van de ontvangen klachten worden opgelost.

Richt je opmerking aan de winkel

Je kunt ook onze advocaten opbellen op 02 542 34 34 als je een valse afprijzing hebt gevonden of andere problemen hebt ondervonden tijdens je zoektocht naar koopjes. Je vertrekt bijvoorbeeld naar het buitenland? Pik de solden mee op je bestemming dankzij de gratis gids van het ECC.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren