Dossier

Solden: kijk de basisprijs na

22 juni 2017
prijskaartje

22 juni 2017

Sommige verkopers deinzen er niet voor terug om de basisprijs van een artikel op te krikken om daarna een “valse korting” aan te bieden tijdens de solden. Let dus op! Deze praktijken zijn wettelijk verboden.

Een enquête heeft onthuld dat huishoudelektro- en meubelzaken, meer dan andere winkels, de gevaarlijke neiging hadden om de prijs eerst te verhogen om daarna een korting toe te staan. Resultaat: de uiteindelijke prijs is even hoog als de basisprijsKruidvat heeft tot onze verrassing dergelijke praktijken reeds toegepast...

Geen “referentieprijs” meer

In het verleden kon de verkoper geen prijsvermindering aankondigen wanneer de nieuwe prijs lager was dan de "referentieprijs". Deze referentieprijs werd gedefinieerd als de laagste prijs die toegepast werd gedurende de maand die voorafging aan de eerste dag waarop de nieuwe prijs aangekondigd werd.

Sinds juli 2014 bestaat de notie van referentieprijs niet langer. Resultaat: de situatie is chaotisch! Hoe kan zonder duidelijk gedefinieerde referentieprijs gecontroleerd worden of een korting wel degelijk toegepast werd? Elke situatie moet voortaan per geval geëvalueerd worden om te bepalen of de promotie bedrieglijk is of niet.

Valse solden: opgelet!

Waakzaamheid is dus meer dan noodzakelijk. Ga nog vóór de solden al eens langs in de winkel, check de onlineprijzen, aarzel niet om de prijs te bekijken die zich onder het nieuwe prijskaartje bevindt… Je kunt ook de referentieprijs bekijken in onze koopwijzers

Wil je zeker zijn dat een promotie die je hebt gezien echt interessant is? Installeer dan onze extensie "Beste Prijs" in je browser. Deze extensie brengt je op de hoogte als er een betere prijs bestaat voor een gekozen product. 

Installeer onze extensie

Heb je een valse korting gevonden?

Deze tips zouden je in staat moeten stellen de oplichterspraktijken te beperken. Als je vaststelt dat er werd gesjoemeld met de prijs, vraag dan aan de verkoper om de korting op de laagste prijs toe te passen en aarzel niet om je eis kenbaar te maken via onze online klachtenbox.

Richt je opmerking aan de winkel

Je kunt ook onze advocaten opbellen op 02 892 37 05 als je een vals afprijzing hebt gevonden of andere problemen hebt ondervonden tijdens je zoektocht naar koopjes. Je vertrekt naar het buitenland? Pik de solden mee op je bestemming dankzij de gratis gids van het ECC.

Deel je ervaringen met de solden op onze Facebookpagina.