Dossier

Solden: kijk de basisprijs na

22 juni 2017
prijskaartje

22 juni 2017

Sommige verkopers deinzen er niet voor terug om de basisprijs van een artikel op te krikken om daarna een “valse korting” aan te bieden tijdens de solden. Let dus op! Deze praktijken zijn wettelijk verboden.

Stuit je op oneerlijke praktijken? Richt je opmerking rechtstreeks aan de winkel in kwestie via de klachtenbox.

Richt je opmerking aan de winkel

 

Geen “referentieprijs” meer

In het verleden kon de verkoper geen prijsvermindering aankondigen wanneer de nieuwe prijs lager was dan de "referentieprijs". Deze referentieprijs werd gedefinieerd als de laagste prijs die toegepast werd gedurende de maand die voorafging aan de eerste dag waarop de nieuwe prijs aangekondigd werd.

Sinds juli 2014 bestaat de notie van referentieprijs niet langer. Resultaat: de situatie is chaotisch! Hoe kan zonder duidelijk gedefinieerde referentieprijs gecontroleerd worden of een korting wel degelijk toegepast werd? Elke situatie moet voortaan per geval geëvalueerd worden om te bepalen of de promotie bedrieglijk is of niet.

Valse solden: opgelet!

Een enquête heeft onthuld dat huishoudelektro- en meubelzaken, meer dan andere winkels, de gevaarlijke neiging hadden om de prijs eerst te verhogen om daarna een korting toe te staan. Resultaat: de uiteindelijke prijs is even hoog als de basisprijs.

Waakzaamheid is dus meer dan noodzakelijk. Ga nog vóór de solden al eens langs in de winkel, check de onlineprijzen, aarzel niet om de prijs te bekijken die zich onder het nieuwe prijskaartje bevindt… Deze tips zouden je in staat moeten stellen de oplichterspraktijken te beperken. Als je vaststelt dat er werd gesjoemeld met de prijs, vraag dan aan de verkoper om de korting op de laagste prijs toe te passen en aarzel niet om je eis kenbaar te maken via onze online klachtenbox of bij de Economische Inspectie.

 

Vragen of problemen in verband met de koopjesperiode?


Afdrukken Versturen via e-mail