Nieuws

Vliegen wordt vanaf 1 april ietsje duurder

30 maart 2022
Er wordt vanaf 1 april 2022 een vliegtaks aangerekend bij vertrek van  op Belgische bodem

Vanaf 1 april 2022 komt er een vliegtaks van € 2 tot € 10 per passagier. De luchtvaartmaatschappijen zullen die doorrekenen aan de reizigers. Maar als je vlucht nu al is geboekt, hoef je daar meestal niet voor te vrezen. Tenzij je bijvoorbeeld met Ryanair vliegt.

Vanaf 1 april 2022 moeten luchtvaartmaatschappijen die vanuit een Belgische luchthaven vertrekken, een vliegtaks (ook "inschepingstaks" genoemd) betalen voor elke passagier. Nee, het is geen aprilgrap. 

Ze zullen die taks helaas zo goed als zeker doorrekenen aan de reizigers. Gelukkig blijft het bedrag beperkt. Wat betekent dat voor jou als je al een vlucht van na 1 april hebt geboekt?

De vliegtaks is een beperkt bedrag 

De precieze omvang van de vliegtaks per passagier varieert volgens de afstand en de bestemming:

  • voor een korteafstandsvlucht, d.w.z. tot 500 kilometer: € 10;
  • voor een middellangeafstandsvlucht, d.w.z. als je verder vliegt dan 500 kilometer maar binnen de zogenoemde Europese Economische Ruimte (alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) of naar het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland: € 2; 
  • voor een langeafstandsvlucht, dus elke andere vlucht: € 4. 

Korteafstandsvluchten zijn dus het duurst, en dat heeft zo zijn redenen. De bedoeling is om reizigers, aan wie de luchtvaartmaatschappijen de taks wellicht zullen doorrekenen, te overtuigen om voor een reis over een korte afstand (Parijs, Londen, Frankfurt, Amsterdam …) een milieuvriendelijker alternatief te gebruiken, zoals de trein. Uit ecologisch oogpunt kunnen we alleen maar hopen dat het plan lukt.

Is je vlucht al geboekt?

Als je een vlucht hebt geboekt die na 1 april vertrekt, zal de luchtvaartmaatschappij die vliegtaks normaliter zelf moeten ophoesten. Tenzij ze in haar algemene voorwaarden duidelijk heeft bepaald dat ze dergelijke kosten mag doorrekenen aan de reiziger. 

Met Ryanair bestaat dat risico. De vervoersvoorwaarden van die lagekostenmaatschappij bevatten immers een uitzondering voor nieuwe belastingen. Op basis daarvan zou Ryanair de prijs dus mogelijk nog kunnen verhogen voor de vlucht die je voor na 1 april hebt geboekt. Volgens diezelfde voorwaarden kun je er dan wel voor kiezen om niet te reizen en een terugbetaling van de boeking te vragen. 

Verscheidene andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder TUI Fly, Air Belgium en Brussels Airlines, hebben al laten weten dat ze de prijs voor tickets die reeds geboekt zijn, niet zullen doorrekenen. Wel zullen ze eventueel juridische stappen bekijken tegen de vliegtaks. Maar dat is een ander verhaal.

Zit je met een vraag?

Je kunt met je vragen over reizen elke werkdag terecht bij de experts van onze Adviesdienst, van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag) op het nummer 02 542 34 34.

BEL EEN EXPERT OP VAN DE ADVIESDIENST