Nieuws

Thomas Cook: verduidelijking bij de huidige verwarring

18 oktober 2019
Thomas Cook verwarring

Ondanks het faillissement krijgen sommige consumenten nu een reisbevestiging. Begrijpe wie kan. Wij zochten het uit. Je moet er gewoon geen rekening mee houden. Zit je toch nog met vragen ? Bel dan naar 02 542 34 34.

Sinds een tweetal dagen heerst er grote verwarring doordat sommige consumenten de bevestiging kregen van de reis die ze bij Thomas Cook/Neckermann hadden geboekt, terwijl het faillissement was uitgesproken. En de verwarring is er alleen maar groter op geworden door wat het Garantiefonds Reizen op 17oktober op zijn website meldde.

Wij kregen daar tal van vragen over. We behandelden al meer dan 4 000 oproepen en we blijven er elke week zo’n 250 à 300 krijgen. We hebben ook al enkele honderden schadedossiers klaargemaakt die we aan het Garantiefonds zullen bezorgen.

De reizen zijn wel degelijk geannuleerd

Wat de annulering en/of uitvoering van gereserveerde reizen betreft, hebben we contact opgenomen met de curatoren om overleg te plegen. De verontrustende reisbevestigingen hadden niet moeten zijn verstuurd, het blijkt een geautomatiseerd antwoord van het computersysteem te zijn. Maar doordat men er nog altijd niet is is geslaagd om dat stop te zetten, bestaat het risico dat er nog dergelijke reisbevestigingen worden verstuurd.

Op basis van de inlichtingen waarover we beschikken, kunnen we de situatie als volgt samenvatten:

  • Reizen van Thomas Cook/Neckermann die zijn geannuleerd ten gevolge van het faillissement, worden niet overgedragen naar of overgenomen door andere touroperators.
  • Hetzelfde geldt voor eventuele vliegtickets, tenzij het tickets betreft die reeds zijn betaald en waarop alle noodzakelijke modaliteiten staan vermeld van de vliegtuigmaatschappijen (dus geen cadeaubonnen of andere vormen van tegoed).
  • Sommige reizen waarbij Thomas Cook/Neckermann slechts bemiddelaar was en die dus worden uitgevoerd door derden (andere touroperators), kunnen doorgaan.
  • De maatschappij die Thomas Cook gedeeltelijk heeft overgenomen, zal geen enkele reis uitvoeren waarvan de boeking dateert van vóór het faillissement. Zij zal alleen de producten verkopen in het kader van een nog niet nader bepaalde activiteit en een gamma van toekomstige producten.

Een speciale telefoonlijn voor al je vragen

Je kunt met al je vragen bij ons terecht op het telefoonnummer 02 542 34 34.

We zullen de komende dagen nog andere initiatieven nemen en contacten leggen om de consumenten die zijn getroffen door het ophefmakende faillissement van Thomas Cook, nog beter te informeren en te beschermen.