Nieuws

Thomas Cook België moet zijn verplichtingen nakomen

24 september 2019

Het faillissement van Thomas Cook in Groot-Brittannië heeft grote gevolgen voor de reizigers. De Belgische dochter is (nog) niet failliet en moet daarom haar verplichtingen blijven nakomen. Als je betrokken partij bent, kun je ons gratis bellen op nummer 02 542 34 34.

Op 24 september was het failliet van Thomas Cook België nog niet aangekondigd. De touroperator wordt daarom geacht om diensten te blijven leveren. Reizigers moeten wel rekening houden met de mogelijkheid van werkonderbrekingen.

Wij bieden hulp

Hoewel het faillissement nog niet is uitgesproken, bereiden wij en het Garantiefonds Reizen er ons wel op voor. We hebben de volgende maatregelen getroffen:

  • Iedereen die hulp nodig heeft bij het indienen van een dossier bij het Garantiefonds kan ons bellen op 02 542 34 34. Wij vertellen welke rechten je hebt.
  • We nemen contact op met het Garantiefonds, zodat we goede dossiers kunnen samenstellen die zo snel mogelijk worden afgehandeld.

Dit zijn je rechten

Thomas Cook is aangesloten bij het Garantiefonds Reizen, zoals de wet voorschrijft voor touroperators die all-inreizen organiseren. Zo worden reizigers beschermd tegen “insolvabele” reisorganisators die hun leveranciers (bv. hotels, luchtvaartmaatschappijen) niet meer kunnen betalen. Als dat gebeurt, betaalt het Garantiefonds ofwel je hotel of vlucht zodat je de reis kunt voortzetten, ofwel de repatriëring. Het Garantiefonds betaalt ook de onkosten terug die je hebt opgelopen om het fonds te contacteren vanuit het buitenland.

Tijdens de reis moeten alle diensten worden geleverd zoals gepland. We krijgen echter meldingen van klanten die supplementen moeten betalen, worden afgeperst of bijna worden gegijzeld door plaatselijke leveranciers. Maar je moet zeker niets betalen. Als de situatie moeilijk wordt, kun je het plaatselijke consulaat contacteren, ofwel rechtstreeks, ofwel via het noodnummer dat de FOD Buitenlandse Zaken heeft geopend voor Belgen die problemen ondervinden in het buitenland (+32 2 501 40 00).

Zolang het faillissement nog niet is uitgesproken in België, mogen luchtvaartmaatschappijen geen vluchten annuleren (zoals bv. Brussels Airlines wel heeft gedaan). Doen ze dat toch, dan moet je daarvoor vergoed worden.

Ben jij een van de benadeelde klanten?

Je kunt ons bereiken op het telefoonnummer 02 542 34 34.

02 542 34 34

Community

Familie & vrije tijd

mobile

Gerelateerde discussies