Nieuws

Betalende bagage bij Ryanair? Niet met terugwerkende kracht!

27 augustus 2018

Vanaf 1 november gaat de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair passagiers aanrekenen voor trolleys en grote rugzakken, ongeacht of ze meegaan in de cabine of in het bagageruim. Spijtig voor de consument, maar aan de nieuwe regel kan niet worden getornd. We vechten daarentegen wél aan dat Ryanair de regel ook wil toepassen voor reeds geboekte vluchten.

Binnenkort zullen passagiers van Ryanair hun trolley of rugzak onder de tien kilo niet langer gratis kunnen meenemen op het vliegtuig. Enkel een handtas of een kleine rugzak zal nog onder de zetel voor de passagier worden gelegd. Voor alle andere bagage is het vanaf 1 november bijbetalen. Passagiers krijgen de keuze: € 6 per persoon voor een prioritaire check-in, waarmee je je bagage bij je in de cabine mag houden, of € 8 om de bagage apart in te checken.

Vanwaar deze extra kosten?

Hoe verantwoordt het bedrijf dit nieuwe supplement? Ryanair wil zo het aantal vertragingen inperken. Bovendien is er niet genoeg plaats in de cabine als elke passagier een trolley mee heeft. Tot slot probeert de maatschappij zo bij de ene (de passagiers) te recupereren wat ze elders (het stakende personeel) moet afgeven. Sowieso past de nieuwe regel perfect in het Ryanair-model: hoe goedkoper de tickets zelf, hoe hoger de supplementen.

In wezen is er niets verkeerds met deze regel. Andere maatschappijen hebben een soortgelijk beleid, en beperken handbagage bijvoorbeeld tot zes of acht kilo. Het Europese Hof van Justitie is overigens van mening dat handbagage (zolang de afmetingen en het gewicht redelijk blijven) altijd inbegrepen moet zijn in de prijs van een vliegticket.

Ook voor reeds gereserveerde tickets!

Het nieuwe reglement gaat op 1 november van kracht. Toekomstige passagiers van Ryanair zijn alvast gewaarschuwd. Maar, niet álle passagiers. Volgens de maatschappij zullen ook zij die reeds een vlucht na 1 november boekten, langs de kassa moeten passeren.

Daar zijn wij het niet mee eens: de onmiddellijke toepassing van de nieuwe regel is een eenzijdige aanpassing van het contract. De geldende voorwaarden zijn immers die vanop het moment dat de tickets werden gereserveerd. De consument moet immers volledig op de hoogte zijn van de eigenschappen van zijn aankoop. En in dit geval zijn de prijzen van zowel vlucht als bagage essentiële elementen.

Volgens ons overtreedt Ryanair hier de wet door de regel met terugwerkende kracht in te voeren.

Dien bij ons klacht in

Heb je een geschil met een bedrijf, dan kun je via onze klachtenmodule je bezwaren indienen. Wij verhogen zo je kans om gehoord te worden en een compensatie te krijgen.

Naar de klachtenbox

Tot slot kunnen we niet genoeg benadrukken dat je het best de totaalprijs van een vlucht vergelijkt. Kijk niet enkel naar de tarieven op vergelijkingswebsites, aangezien ze niet altijd alle kosten in rekening brengen. In sommige formules kunnen dan diensten inbegrepen zijn waarvoor je bij andere formules moet bijbetalen. Handbagage bijvoorbeeld.