Nieuws

Je geboekte reis wordt ineens duurder, mag dat?

13 juni 2018
vliegmaatschappij

Wie bij TUI of Thomas Cook zijn zomervakantie heeft geboekt, heeft wellicht een onaangename factuur in de bus gekregen: omwille van de gestegen olieprijs moeten reizigers een brandstoftoeslag betalen. Mag dat dan zomaar? Ja, zolang een mogelijke prijsherziening in de algemene voorwaarden staat én in beide richtingen werkt.

Vakantiegangers die in juli en augustus met TUI of Thomas Cook op reis gaan, zullen meer moeten betalen voor hun reis dan verwacht. De touroperators rekenen namelijk een brandstoftoeslag aan, omdat de prijzen voor kerosine sinds vorige zomer met 60 % zijn gestegen.

Bij Neckermann, dochterbedrijf van Thomas Cook, kan de toeslag afhankelijk van de bestemming oplopen tot € 40 per persoon of € 160 voor een gemiddeld gezin met twee kinderen. Hoe verder je vliegt, hoe hoger de toeslag.

Mag dat zomaar?

Een reisorganisator mag wel degelijk een brandstoftoeslag aanrekenen zodra de olieprijzen boven een bepaalde drempel stijgen. De meeste reisorganisatoren en luchtvaartmaatschappijen voorzien hiervoor een clausule in hun algemene voorwaarden. Een prijsherziening moet wel altijd wederkerig zijn: als de olieprijs sterk daalt, moeten de klant korting krijgen. De prijs moet dus omhoog én omlaag kunnen.

Bovendien mogen enkel vervoerskosten (bv. stijgende brandstofprijzen), belastingen (bv. landingsrechten) of wisselkoersen worden doorgerekend ná ondertekening van het contract. Niet alleen moet de organisator de prijsverhoging dan motiveren, hij moet ook de concrete berekening tonen.

Een prijsherziening mag tot ten laatste twintig dagen voor vertrek, daarna niet meer. En bedraagt de verhoging 10 % van de totaalsom of meer, dan dan mag je het contract kosteloos opzeggen.

Voorbereid op reis

In ons dossier vind je heel wat tips om onaangename verrassingen op reis te vermijden. En mocht het noodlot ondanks je voorbereidingen toch toeslaan, dan vind je hier alle nuttige informatie om zo goed mogelijk te reageren en je rechten te laten gelden.

Naar ons dossier