Nieuws

Vergelijken om beter te reizen

27 maart 2018

Volgens onze enquête reis je vooral naar het buitenland, gebruik je Trivago om te vergelijken, verblijf je zowel in Riu- als Ibis-hotels en geef je de voorkeur aan de kleinste touroperators, hoewel je vooral via TUI boekt.

We bevroegen 4800 Belgische reizigers. Ze vertelden ons over hun laatste twee verblijven en hun tevredenheid in verhouding tot hun verwachtingen op het vlak van bestemming, reservatie, accommodatie en touroperators. Conclusie: je geeft de voorkeur aan reizen naar het buitenland, boeken via kleine touroperators en een verblijf in een luxueuze of minder luxueuze accommodatie.

Eerst Frankrijk

De Italiaan reist vooral in Italië, de Spanjaard in Spanje, de Portugees in Portugal en de Belg reist vooral ... in Frankrijk. 22% van de respondenten van onze enquête heeft geantwoord dat hun laatste twee vakanties in Frankrijk hebben doorgebracht.

Slechts 8% is op ontdekking van onze nationale wonderen uitgegaan. Het terrorismerisico heeft de keuze van 2 respondenten op 5 beïnvloed. Een indrukwekkend cijfer, waar de toeristische sector ongetwijfeld de gevolgen van voelt.

Wat betreft de tevredenheid ten opzichte van de verwachtingen zijn de podiumplaatsen weinig verrassend voor droombestemmingen zoals de Malediven, IJsland, Namibië en Tanzania.

Het goede idee van de prijsvergelijkers

De prijsvergelijker met het meeste succes is het in de media alomtegenwoordige Trivago, met prijzen van hotels over de hele wereld. Het wordt gevolgd door de prijsvergelijker voor vluchten, hotels en autoverhuurbedrijven Vliegtickets. Het gemakkelijkst te gebruiken, volgens jou, ook al raadpleeg je het minder, is Google Flights gevolgd door Skyscanner.

Bij voorkeur kleine touroperators

Wanneer we peilen naar een reisprogramma of dat aan jouw verwachtingen voldoet of de opties voor een gepersonaliseerde reis, noem je gewoonlijk kleine structuren zoals Carolus, Joker of Zuiderhuis. Hoewel het in de praktijk vooral de reus TUI, het vroegere Jetair, is die je het meest hebt gekozen voor je laatste vakantie. Daarna volgen Neckermann, Thomas Cook, Sunjets en Connections.

Luxe, maar dat niet alleen

Je verblijft vooral in de vaak all-inclusive hotels van de keten Riu, maar ook in de goedkoopste Ibis-hotels van de groep Accor. Wanneer het gaat om de tevredenheid in verhouding tot de verwachtingen staan de hotels van Van der Valk, Riu en Tui bovenaan. De hoogdagen van Club Med zijn duidelijk voorbij. Op dit punt krijgt het dezelfde score als een eenvoudige Ibis.

Wil je je rechten kennen, een probleem oplossen ...?

Onze rubriek Reizen bevat een hele reeks dossiers over je rechten, helpt je bij het vinden van een goede reisverzekering en legt uit wat je moet doen bij problemen. Dankzij onze klachtenbox kun je ons ook op de hoogte brengen als je ontevreden bent over een bedrijf waarmee je in contact bent geweest tijdens je reis.

Naar de klachtenbox