Nieuws

Vertrek niet halsoverkop naar het buitenland

03 juli 2020
corona

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat we sinds 8 juni weer mogen reizen in het binnenland en vanaf 15 juni in het buitenland. Informeer je voordat je vertrekt.

De Belgische grenzen gaan weer open. Voordat je concrete vakantieplannen maakt, moet je je goed informeren over de coronamaatregelen op je bestemming. Op de interactieve kaart hieronder vind je alvast nuttige informatie over de andere landen van Europa. Beweeg je muis over een land om de actuele toestand te raadplegen.Je hebt nog niet gereserveerd

Reserveer niet halsoverkop een vlucht of hotelkamer, maar informeer je eerst over het land van bestemming. Het is niet omdat onze overheid de grenzen opent dat je zomaar een ander land binnen mag.

De EU had de lidstaten weliswaar opgeroepen om een gezamenlijk standpunt in te nemen, maar daar is in de praktijk weinig van gebleken. Elke lidstaat beslist zelf wanneer toeristen weer welkom zijn, en uit welke landen. Gezien het hoge aantal overlijdens in ons land worden Belgen meestal niet als eersten toegelaten. Bekijk dus wanneer je het land van bestemming binnen mag.

Je moet ook nagaan onder welke voorwaarden je naar dat land kan afreizen. Het is mogelijk dat je temperatuur wordt gemeten bij aankomst op de luchthaven of dat je een negatieve coronatest moet voorleggen. In sommige landen moet je eerst in quarantaine.

Houd er rekening mee dat het openbare leven op je bestemming misschien nog niet zijn normale gang gaat. Check op voorhand of winkels, restaurants en cafés open zullen zijn, of je een mondmasker moet dragen op bepaalde plaatsen enzovoort. Deze informatie vind je bij de reisadviezen van de FOD Buitenlandse zaken

Je had vóór de coronacrisis al gereserveerd

Heel wat vakanties voor na 15 juni zijn al in het water gevallen. Veel vluchten zijn geschrapt voor de komende maand en zelfs voor juli. Van bepaalde bestemmingen weten we nu al dat ze ook de komende maanden nog niet bereikbaar zijn.

Andere reizen lijken - een beetje tegen de verwachting in - toch te kunnen doorgaan. Maar niet iedereen is daar blij mee. Velen hebben nog angst om te reizen, vooral met het vliegtuig. Of ze willen niet onder deze omstandigheden naar het buitenland. Als de grenzen open zijn en Buitenlandse Zaken geeft geen negatief reisadvies, kun je niet kosteloos annuleren. Een annulatieverzekering zal ook geen soelaas bieden. Neem contact op met de reisorganisator of luchtvaartmaatschappij om de opties te bespreken. Sommige maatschappijen en touroperators stellen zich momenteel nogal soepel op voor het omboeken van reizen of vluchten.

Ook als je vreest dat de reis niet zal beantwoorden aan wat je geboekt had, neem je beter contact op met de reisorganisator. Een touroperator mag een georganiseerde reis niet zomaar veranderen, tenzij in de details. Bijvoorbeeld: geen ontbijtbuffet maar bediening aan tafel, de vlucht een uur later … Als een belangrijk element in de reis verandert, mag je de reis opzeggen. Denk bijvoorbeeld aan een hotel aan zee dat wordt vervangen door een hotel meer in het binnenland, een hotel dat het zwembad nog niet mag openen of een vlucht die naar een andere datum wordt verplaatst.

Meer info?

Heb je vragen over je rechten tegenover touroperators of luchtvaartmaatschappijen, dan kun je bellen naar ons gratis telefoonnummer 0800 29 510 (maandag tot donderdag 9-18 uur, vrijdag 9-16.45 uur). Er staat ook een compleet dossier op onze website.

Bel 0800 29510

Afgelopen vrijdag 5 juni om 11u00 beantwoordden we al je vragen over reizen na de lockdown tijdens een Facebook live-sessie.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

380 reacties

User name
26/03/2020
KOEN

Bij Brussels Airlines krijg je een voucher, te gebruiken vóór eind van dit jaar ... Geen woord over terugbetalingen. Dit is wat ik via e-mail vernam :

"Alle passagiers met een ticket geboekt voor of op 31 maart (met vluchten t.e.m. 31 december – geannuleerd of niet) kunnen hun ticket omboeken t.e.m. 31 augustus, naar een nieuwe reisdatum tot 1 jaar na aankoop van je ticket (of t.e.m. 31 december 2020, afhankelijk van welke datum eerst komt). Indien gewenst, kan je ook je bestemming en/of vertrekluchthaven aanpassen. Als je geïnteresseerd bent in deze optie, moet je voorlopig geen actie ondernemen. Contacteer ons simpelweg voor 31 augustus, wanneer je klaar bent om je nieuwe vlucht vast te leggen. Zo kan je gerust nadenken over een latere reisoptie, zonder tijdsdruk."

User name Moderator
26/03/2020
An | Moderator , Gereageerd:

We zijn hier inderdaad van op de hoogte en hebben al de betrokken partijen aangeschreven. Uit solidariteit met de reissector kan je ervoor kiezen om de voucher te aanvaarden of de vlucht uit te stellen, maar je kan er als consument niet toe verplicht worden. Volgens ons moet een terugbetaling dus kunnen ! Momenteel is er nog discussie hieromtrent, wordt dus vervolgd i ^An

User name
01/05/2020
MICHAELLA GEENS , Gereageerd:

Ook bij Tui hetzelfde fenomeen. Mijn reis werd geannuleerd (ik zou in mei afreizen), en ik krijg een voucher. Vanwege mijn loopbaan is het mogelijk dat ik deze voucher niet binnen de door hun gestelde termijn zal kunnen gebruiken voor een nieuwe reis.

User name Moderator
05/05/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Voor pakketreizen is de wet Muylle van toepassing en dan mag je de aangeboden voucher (min 1 jaar geldig) niet weigeren. Als je na die periode nog steeds geen gebruik hebt kunnen maken van je voucher krijgt de reisorganisator 6 maanden de tijd om je terug te betalen (maar wij vragen dat dit zou teruggeschroefd worden tot 3 maanden). Anders ligt het voor luchtvaartmaatschappijen, als je vlucht door hen geschrapt wordt heb je ofwel recht op een nieuwe vlucht (gratis omboeking) ofwel terugbetaling. We merken wel dat er eerder vouchers worden aangeboden maar in principe heb je recht op terugbetaling. 

User name
08/05/2020
JEFFREY VAN LAERE , Gereageerd:

Beste An,

Er is geen wet Mulle. Er is enkel een ministerieel besluit. Dat is absoluut geen wet.
Want een ministerieel besluit is namelijk ondergeschikt aan een nationale wet, en deze is op zijn beurt terug ondergeschikt aan een Europese richtlijn. Dit heet de primauteit van het unierecht.
Dit betekend ook dat elke bepaling in een ministerieel besluit die strijdig is met de bovenliggende wet nietig is. En dit is nu net het geval met de de facto terugbetalingstermijn van 18 maanden (12 maanden voucher + 6 maanden tijd om terug te betalen) in het ministerieel besluit. De Europese richtlijn en de daaruit voortvloeiende nationale wet ivm pakketreizen stelt duidelijk dat er binnen de 14 dagen na opzegging moet terugbetaald worden. Op deze basis kan je bij de reisorganisator de onmiddelijke terugbetaling vragen.

User name
01/07/2020
ANNA MATON , Gereageerd:

Kan er iemand van test aankoop reageren op de reactie van Jeffrey Van Laere? Klopt het wat hij zegt dat de Europese wetgeving gaat boven het Ministieël besluit en zo toch een terugbetaling kunnen eisen?
Welke Europese wet zouden we dan kunnen aanhalen

User name
01/07/2020
MIA SCHOONAERT , Gereageerd:

Dag Jeffrey,
Kan je iets meer uitleg geven over je verklaring van 08/05/2020?

User name
05/07/2020
KRIS DE WINTER , Gereageerd:

@TEST-AANKOOP klopt dit allemaal?

User name
10/06/2020
MIA SCHOONAERT , Gereageerd:

Onze wereldreis naar Guatemala in april is geannuleerd. Ons was verzekerd door de reisorganisatie Hobo in Leuven(hebben dat bevestigd gekregen via email) dat wij zonder problemen ons geld terug gingen krijgen, toen kwam het besluit van Mevr.Muyle. Het gaat hier om een heel groot bedrag en in deze huidige situatie zijn mijn man en ik (momenteel 67 en 70 jaar) bang om nog zo ver te reizen.Echter wij moeten minimum een jaar tot één half jaar op ons geld wachten, kan men dat niet laten verkorten tot driemaanden? wij leven nu in de onzekerheid of wij inderdaad ons geld gaan terug krijgen. Iedereen wordt gesteund wat begrijpelijk is maar wij hadden hier ook twee jaar voor gespaard en zou onze laatste grote reis worden. Iedereen beweerd je hebt recht op terugbetaling, maar hoe kunnen we dat in het echt bewerkstelligen?

User name
24/06/2020
ANN Vandenbos , Gereageerd:

Beste Mia,
Wij zijn in hetzelfde geval, ook met HOBO uit Leuven. Onze reis naar Ecuador en Galapagos is op de valreep geannuleerd. We vertrokken op vrijdag 13 maart en waren in het station Brussel Zuid al ingecheckt voor trein en vlucht via Parijs als er bericht kwam dat de reis niet doorging. We kregen diezelfde dag ook een mail van Hobo dat we konden kiezen, terugbetaling of omboeking. Echter achteraf stuurden ze een coronavoucher. Nochtans geldt het MB van Muylle pas vanaf 19 maart en hebben ze geannuleerd op 13 maart. Intussen heb ik slecht nieuws gekregen, is bij mij kanker vastgesteld en is het weinig waarschijnlijk dat ik dit jaar of volgend jaar een grote reis kan maken. We hebben al meerdere keren gemaild en gebeld met hen maar ze hebben voorlopig nog niets teruggestort. Erg jammer. Zeker omdat het inderdaad over een groot bedrag gaat en we het geld door mijn gezondheidsproblemen nu wel nodig zouden kunnen hebben.
Ann

User name
17/06/2020
FATIMA BAZA , Gereageerd:

Beste An,

Heb net hetzelfde voor mbt een pakketreis bij Herman en Vandamme. Onze reis naar Spanje voorzien op 24/06/20 kon hierbij niet worden uitgevoerd. Ik heb gisteren een voucher in de bus ontvangen maar wens toch een terugbetaling van ons pakketreis. Helaas staan ze er niet voor open en elke discussie wordt vermeden zij steken zich weg achter het ministerieel besluit en verder gaan ze daar niet op in. Ik ben ondertussen ook ontslagen. Allemaal onzekerheden en een reis boeken binnen 1j is voor mij dan ook geen optie. Ik reis samen met mijn beste vriendin en haar dochtertje maar begin maar te plannen hè voor volgend jaar. Sorry maar ik wens zoals zoveel mensen onze centjes terug en ik vind persoonlijk niet dat de regering hier duidelijk over communiceert. Hebben we recht op een terugbetaling ja of neen. Hoe krijgen we onze centjes terug.waarom worden we dan verplicht om een voucher te aanvaarden?

User name
26/06/2020
Melissa Zimmerman , Gereageerd:

Beste Fatima,
Wij hadden ook een reis geboekt via Herman en Vandamme. Wij vertrekken op zich in juli, maar gezien de beperking die worden opgelegd door de maatregelen en zelf de keuze te maken om geen risico te nemen, hadden wij ook de vraag gesteld of wij een terugbetaling konden krijgen van ons voorschot. Of eventueel een voucher die we dan kunnen plannen voor een reis in 2021. Vandaag kreeg ik het antwoord als ik wens om te boeken, ik een modificatiekost van 658 euro dien te betalen. Het voorschot blijft dan gelden en de modificatiekost zou worden toegevoegd bij de afrekening van de reis, dit 1 maand voor de nieuwe vertrekdatum. Ik vind het eigenlijk schandalig je zoveel meer dient te betalen als je omboekt of je voorschot volledig verliest als je annuleert. Ik snap dat mijn niet de volledige economie wil zien crashen, maar vindt het niet kunnen dat de hardwerkende burger hier mag voor opdraaien. Na dit antwoord te hebben gekregen, heb ik meteen contact opgenomen met test aankoop en hoop dat zij ons hierin kunnen bijstaan.

User name
01/07/2020
MIA SCHOONAERT , Gereageerd:

Beste An, Volgens het mailtje van Jeffrey Van Laere van 08/05/2020 zouden we op een bepaalde basis toch de onmiddellijke terugbetaling kunnen aanvragen ipv een voucher en ipv van één jaar te moeten wachten. Kan u dat eens bekijken? Het is toch niet eerlijk dat mensen die nu een pakketreis boeken en een risico nemen om dit te doen, na annulering van het reisbureau hun
geld kunnen terugvragen en dat wij, die onze reis in april geannuleerd was, 12 maanden + 6 maanden wachttijd op ons geld moeten wachten.

User name
09/06/2020
KOEN BACHE , Gereageerd:

Vandaag 09/06/2020 hetzelfde meegemaakt. Vlucht geboekt 2 weken geleden, vandaag geannuleerd met een compensatievoucher. Ik wil die voucher helemaal niet. Ik word verplicht om opnieuw met Tui te boeken aan eender welke prijs? Frauduleus gewoon.

User name Moderator
09/06/2020
An | Moderator , Gereageerd:

We merken wel dat diverse luchtvaartmaatschappijen eerder aansturen op het aanvaarden van vouchers als de vluchten door hen werden geannuleerd. Toch kunnen we niet genoeg benadrukken dat je in principe recht hebt op terugbetaling in het geval van vliegtickets. Zaak is om te blijven aandringen en eventueel via onze Klachtenbox rechtstreeks een gratis klacht bij hen in te dienen. Via volgende link bereik je onze klachtenbox : https://www.test-aankoop.be/klagen .  Twijfel ook niet om ons te contacteren via het gratis nummer 080029510 als je weten wat je nog kan ondernemen. ^An

User name
26/06/2020
Ongerust , Gereageerd:

Hallo An,

waarom wordt er niet gereageerd op de zeer belangrijke opmerking van Jeffrey van Laere van 8/5/20?
Als Testaankoop dit argument niet gebruikt tegen de pakketreis aanbieders ....

User name
27/04/2020
KARINA DIERICK , Gereageerd:

Ik heb deze morgen gebeld met het service center, 02/723 23 62 waarbij je je boekingsnr en co moet doorgeven en gewoon gevraagd voor terugbetaling. Ik heb direct iemand gehad (nederlandstalig, ook al zeggen ze dat je lang moet wachten, toch gaan voor nederlands want het duurde nog geen minuut) die dit in orde ging brengen. Toen ik vorige week belde, heeft de vrouw me afgescheept dat het niet kon aangevraagd worden wegens reeds volle wachtlijsten maar ik heb gelijk op de site van brussels airlines gereageerd met het feit dat dit niet wettelijk was. Nu bij het bellen kwam het gelijk in orde. ik zou voorstellen opnieuw te bellen en je niet te laten afschepen, erop staan dat je terugbetaling wil. succes !

User name
02/05/2020
RONNY DERYCKE , Gereageerd:

Ook gebeld en tamelijk vlot een nederlandstalige medewerker van brussels airlines aan de lijn gehad die enkele gegevens nodig had en me dan vertelde dat alles naar de betrokken afdeling wordt doorgestuurd om de overschrijving uit te voeren maar dat het wel lang kan duren want ze krijgen enorm veel aanvragen tot uitbetaling.

User name
04/05/2020
JOZEF PITTOORS , Gereageerd:

Vandaag ook gebeld met service center. Na 3 pogingen en tijd wachten (10 - 12 min.) vroeg men mijn referentienummer, het gebruikte e-mailadres en het gebruikte telefoonnummer. Refund aanvraag ging intern doorgegeven worden, kon wel 3 maand duren, ik ging hiervan geen bevestiging krijgen. Dus afwachten nu.

User name
06/05/2020
HENRI DEVRIN , Gereageerd:

Al die telecom’s met SN & Ryanair laten geen spoor na, je krijgt geen (schriftelijke) bevestiging over die ‘beloofde’ terugbetaling. Er wordt gemeld dat je weken / maanden moet wachten op terugbetaling. Ondertussen hebben ze jou afgescheept ! Is het dan niet ‘veiliger’ om - voorlopig - de voucher te aanvaarden en - later, indien je die niet kan gebruiken - terugbetaling te eisen ? Of betekent het aanvaarden van de voucher dat je jouw rechten op terugbetaling verliest ..? En, indien de luchtvaartmaatschappij de boeken neerlegt, dan is die voucher uiteindelijk ook niets meer waard.

User name Moderator
08/05/2020
An | Moderator , Gereageerd:

We raden in ieder geval aan om niet zelf te annuleren. Wanneer je vlucht wordt geannuleerd, heb je de keuze tussen terugbetaling of omboeking. Die tweede optie is nu meestal een voucher voor een nieuwe vlucht. We stellen vast dat Ryanair bij zijn klanten sterk aanstuurt op het aanvaarden van een voucher door het online heel wat moeilijker (zelfs bijna onmogelijk) te maken een terugbetaling te vragen dan een voucher te kiezen. Wij hebben de maatschappij hierover aangeschreven, maar zonder veel resultaat.  En ja, bij pakketreizen wordt de voucher gedekt door het GarantieFonds Reizen, dit is niet zo voor vouchers bij vliegtickets.

De wet bepaalt bovendien dat een geannuleerde vlucht binnen zeven dagen moet worden terugbetaald. Op dit vlak handelt Ryanair in strijd met de wetgeving.

Wat kun je doen? Als je vraag om terugbetaling niet lukt via de website, stuur hem dan via mail naar Ryanair. Desnoods kun je ook klacht indienen via een Europees formulier

User name
18/05/2020
HERMAN BARET , Gereageerd:

Hallo, hebben jullie enig email adres van Ryanair? Ik kan niks terugvinden op de site

User name Moderator
19/05/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Hallo Herman, ik heb het even voor je opgezocht, je kan hen een e-mail sturen via customerqueries@ryanair.com . Ook via onze klachtenbox kan je gerust rechtstreeks een gratis klacht bij hen indienen; ik geef je alvast de link ernaartoe mee : https://www.test-aankoop.be/klagen . 

User name Moderator
26/05/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Hallo Herman, ik heb het even opgezocht. Je kan Ryanair bereiken via het volgende e-mailadres : customerqueries@ryanair.com . 

User name Moderator
09/06/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Hallo Herman, je kan je aanvraag tot terugbetaling sturen naar het volgende e-mail adres : customerqueries@ryanair.com . Mvg, ^An

User name
26/06/2020
Ongerust , Gereageerd:

En Karina, heb je de centjes al op je rekening? Ik kan je verzekeren dat beloftes gebakken lucht zijn bij Brussels Airlines. Ik heb op 20/3 een claim voor terugbetaling van een door hen geannuleerde vlucht ingediend via de website van BA, en er is een dossier geopend, met referentienummer. Na talloze telefoontjes en drie maand later heb ik tot nu nog steeds geen terugbetaling ontvangen. Succes er mee.

User name
20/05/2020
ISABELLE BORGONJON , Gereageerd:

Bij Brussels Airlines staan ondertussen een nieuwe bepaling : 'Ondertussen kan je de waarde van jouw ongebruikte tickets inruilen voor een FlightVoucher, die voor vluchten tot en met 31 december 2021 geldig is.' Als je dan evenwel doorklikt naar de 'vraag een voucher aan' en je leest de voorwaarden, dan blijken deze nog steeds betrekking te hebben op de eenmalige voucher van 50 euro en maar geldig te zijn tot eind december 2020. Ook geen informatie over hoe die 'volledige voucher' dan zou kunnen gebruikt worden.

Op zich waren wij wel te vinden voor een voucher dat we zelf online voor nieuwe boekingen konden gebruiken.
Brussels Airlines vult het begrip 'voucher' evenwel anders in, zonder enige flexibiliteit en in het nadeel van de klant: opleg bij duurder ticket, geen hergebruik of verschilbetaling bij een goedkoper ticket, een heenvlucht kan alleen vervangen worden door een heenvlucht ook al kan je voor de betaalde prijs heen en terug.

Gezien de blijvende onduidelijkheid, heb ik vandaag via het service center (Engelstalig) laten weten dat ik een terugbetaling verkies (wat je online niet kan aanvragen). Tot mijn verbazing kon dat plots, weliswaar met de boodschap dat ze niet weten wanneer het behandeld zal worden.

Maar daarmee waren de zorgen niet weg. Op mijn vraag of ik bevestiging krijg van mijn aanvraag tot terugbetaling was het antwoord laconiek 'nee, want u vraagt het telefonisch aan'. Uit de discussie volgt dat ik het dan toch zou kunnen zien via de website met mijn boekingsnummers. Net getest: mijn reservering is gewoon verdwenen, geen enkel spoor meer. En ik zit dus met lege handen, geen enkel bewijs dat ik de aanvraag heb gedaan.

Dan maar naar de Franse tak van het service center gebeld: daar werd de registratie van de aanvraag bevestigd en werd me gezegd dat de terugbetaling binnen 6 à 7 weken zal gebeuren.

Van alle delen van mijn 2 zelf geboekte reizen gaat de prijs naar 'meeste hoofdpijn en stress' naar Brussels Airlines. Uiteraard kan Brussels Airlines niets doen aan deze crisis, mijn teleurstelling betreft vooral de starheid en de onduidelijkheid. Daarmee verliest men wel de solidariteit van de klant.

User name
26/03/2020
PHILIPPE DROESBEKE

Hallo, bij Sunweb schermt men ook met een voucher die een jaar geldig zou zijn. Terugbetalingen zouden niet mogelijk zijn.
Ik las in HLN van eergisteren dat Didier Reynders zegt dat dit niet strookt met de Europese wetgeving en dat terugbetalingen wel zouden kunnen. Men zou als klant de keuze hebben en niet verplicht zijn om de voucher te aanvaarden.
Graag uw mening hierover aub.
Alvast bedankt.

Philippe Droesbeke

User name
26/03/2020
KJELL , Gereageerd:

Ook wij hebben een skireis geboekt via Sunweb. Eerst werd ons via mail een terugbetaling beloofd. Nu komen ze hierop terug en krijgen we een voucher die slechts 1 jaar geldig is.
Dit jaar ging onze laatste skireis zijn vooraleer we aan kinderen begonnen. Dus volgend jaar zie ik me niet zwanger op die latten staan.
Ik heb hen ondertussen met aandrang gevraagd om de Europese richtlijnen te volgen en het bedrag ten laatste over een maand terug te storten. Helaas krijg ik hier een negatief antwoord op.

User name
26/03/2020
PIETER DEWEVER , Gereageerd:

Als reisbedrijven dan toch absoluut met vouchers willen werken, wel dat men dan uit de 50 miljard euro put die Minister Decroo uit zijn hoed toverde om er de gedupeerden hun "tegoedbonnetje" van terug te betalen bij niet-gebruik. Want, veel bons zullen nooit gebruikt worden door ziekte, echtscheiding, zwangerschap, overlijden, emigratie, invaliditeit, enz.

User name Moderator
27/03/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Conform de Europese wetgeving moet een terugbetaling inderdaad mogelijk zijn! Momenteel zitten we rond de tafel in overleg met de reissector en het doel is om hierover uiteindelijk gezamenlijk te communiceren. Volgens het Ministerieel Besluit dat recent werd uitgevaardigd mag je de voucher niet weigeren, maar de discussie is nog niet afgesloten. ^An

User name
26/03/2020
PIETER DEWEVER

Ik heb vandaag na raadpleging van de juridische dienst van Test Aankoop de reis geannuleerd die ik bij Lauwers Reizen had geboekt. Reden: zwaarwichtige omstandigheden (coronacrisis) die de reis (vertrek 25.04) onmogelijk maken. Zoals de wet voorziet kan de klant in dat geval annuleren zonder de reisorganisator schadevergoeding te moeten betalen. De organisator heeft twee weken de tijd om de betaalde som (€ 2.700) terug te betalen. De aangetekende brief gaat morgen op de post. Benieuwd... Lauwers beweert op zijn website bij annuleren alleen vouchers te zullen geven.

User name
27/03/2020
PIETER DEWEVER , Gereageerd:

Ik wacht nog even alvorens mijn annulatie te verzenden, want wat ik deze ochtend op Radio2 hoorde , bracht geen hoop. Leen De Smet van het ECC (Europees Centrum voor de Consument) verklaarde dat het decreet van Muylle nationale wetgeving is die bindend is. Wat bu?

User name Moderator
27/03/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Inderdaad, je mag de voucher volgens het decreet niet weigeren. We zijn momenteel in overleg met de reissector en zullen hier binnenkort over berichten. Best nog even afwachten dus tot er meer klaarheid is. ^An

User name
27/03/2020
PIETER DEWEVER , Gereageerd:

Dag An, dank voor je reacties.
Ik zit zo te denken (zonder te willen vooruitlopen) : Als Test Aankoop niet slaagt in het doen intrekken van het "decreet Muylle" van 20 maart 2020 kan de organisatie eventueel ijveren voor een beter gebruik van de opgelegde vouchers.

De reisorganisator is in de regeling van 20 maart zowat de enige regisseur. Hij heeft slechts één verplichting: de waarde van een voucher moet minstens één jaar kunnen gebruikt worden.

Echter, geen mens kan voorspellen hoe Europa de coronacrisis doorkomt. Het zou wel eens kunnen dat reizen voor de rest van het jaar onmogelijk wordt. In dat geval is een voucher dat bijvoorbeeld in mei 2020 wordt afgeleverd meteen 8 maanden onbruikbaar. Alweer is de consument de dupe.

Daarom...

1. Een voucher moet langer dan één jaar geldig zijn. Twee à drie jaar zou beter zijn.

2. De waarde van een voucher moet deelbaar zijn. Het moet mogelijk zijn het bedrag van een voucher voor meerdere reizen te kunnen gebruiken. Een voucher van bijvoorbeeld 3.000 euro, na een annulatie in 2020, zou in 2021 of 2022 voor twee reizen van ieder 1.500 euro, of voor drie reizen van 1.000 euro moeten kunnen gebruikt worden.

3. De normale annulatieregeling voor pakketreizen moet voor reizen geboekt onder het stelsel van de voucher kunnen aangewend worden, waarna terugbetaling (met aftrek van de contractuele schadevergoeding) moet mogelijk zijn.

4. Een voucher moet overdraagbaar zijn. Als ik geen gebruik van een voucher wens te maken, moet ik het voucher kunnen overdragen aan derden. Bijvoorbeeld aan familieleden, vrienden, enz.

De filosofie hierachter is dat het geld de klant toebehoort. De klant is kredietgever. De reisorganisator moet aanvaarden dat de klant mee beslist hoe zijn geld wordt aangewend.

Het zijn slechts ideeën, maar misschien ligt hier nuttig werk voor Test Aankoop indien het niet zou lukken het decreet Muylle te doen intrekken.

Vriendelijke groeten,
P.

User name Moderator
30/03/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Bedankt voor je interessante bijdrage, je opmerkingen heb ik alvast intern doorgestuurd ! Mvg, ^An

User name
21/04/2020
SABINE ROSSEEL , Gereageerd:

volledig akkoord met deze redenering.

User name
21/04/2020
SABINE ROSSEEL , Gereageerd:

ik volg de redenering voor het gebruik van "een voucher met meer mogelijkheden" of "terugbetaling". Een voucher die slechts 1 jaar geldig is veel te beperkend in gebruik voor de consument.

User name
27/04/2020
LUC GADEYNE , Gereageerd:

Prima ideeën, kan ik achter staan.
Heb ook een probleem met Brussels Airlines, hun vouchers zijn zelfs geen jaar geldig en ik wil de reis wel net één jaar uitstellen.

User name
28/03/2020
PETER SMEETS , Gereageerd:

Sorry. Overleg is hier misplaatst. De consument moet de keuze hebben zijn geld terug te krijgen. Volgend jaar gaan we toch terug op reis. Eventueel het jaar erop. Maar: dan zeker niet bij zulke reisorganisaties. Hoe pijnlijk dit ook is. Dat is het voor ons, consument ook! Duitsland en Nederland liggen vlakbij om te vliegen met andere maatschappijen...

User name
31/03/2020
MYRIAM JANSSENS , Gereageerd:

wij hebben een vliegreis geboekt naar Valencia via Nederland. Hebben ook het bericht gekregen dat de vlucht geannuleerd is en wij in de loop van april een voucher voor het betaalde bedrag zullen ontvangen. Van een terugbetaling is geen sprake.

User name Moderator
06/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Tot nader order is de wet Muylle van toepassing en die zegt dat je een aangeboden voucher niet mag weigeren! Omdat we hier niet mee akkoord gingen hebben we een aantal pijnpunten op tafel gelegd en aanpassingen voorgesteld. Nu nog wachten op de publicatie van de wet in aangepaste vorm in het Staatsblad ! ^An

User name
19/04/2020
DEBRABANDERE LABEEUW , Gereageerd:

Die wet is toch maar rechtsgeldig na publicatie in het staatsblad of heb ik het verkeerd voor?.

User name
26/03/2020
Alain MEERTS

Zelfde verhaal bij RSD reizen waar er zelfs geen sprake is van een voucher maar een omboeking zonder duidelijkheid rond einddatum. Heb via mail gemeld dat ik niet akkoord ben en vraag terugbetaling gelet wij deze reis de volgende maanden of zelfs volgend jaar niet gaan kunnen doen. Heb verwezen naar de europese richtlijn maar wacht nog op antwoord. Ik verwacht een negatief antwoord. In hoeverre kunnen wij, indien nodig, verdere stappen ondernemen op juridisch vlak. Ik verwacht ook niet veel van onze regering in dit dossier. Heb nog een andere reis maar daar gaat het enkel om vliegtuigtickets. De hotels zijn via Booking en daar heb ik gratis annulatie.

User name Moderator
06/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

De wet Muylle is geldig voor pakketreizen en je mag de aangeboden voucher inderdaad niet weigeren, zelfs al spreekt de Europese wetgeving dit tegen. We wachten voorlopig nog de publicatie af van de 'aangepaste' versie van de wet Muylle in het Staatsblad (die rekening houdt met een paar pijnpunten) maar de discussie hierover is nog niet teneinde. ^An

User name
12/05/2020
LYDIA DE RO , Gereageerd:

Was er op 3 april geen besluit dat pakketreizen terug betaald worden indien de voucher niet is gebruikt?

User name Moderator
13/05/2020
An | Moderator , Gereageerd:

De voucher die aangeboden wordt bij pakketreizen is minstens 1 jaar geldig, als je hem na die periode nog niet gebruikt hebt kan je zelf terugbetaling aanvragen bij je reisorganisator en die heeft dan 6 maanden de tijd om je terug te betalen. ^An

User name
26/03/2020
PETER WOUTERS-VAN DEN BOSSCHE

Lauwers Reizen stelt mij op deze manier op hoogte van het feit dat mijn dagreis à € 200,25 niet zal doorgaan:

"Beste klant,

Naar aanleiding van de corona-crisis zijn onze kantoren gesloten en minimaal bezet.
Uw mail zal zo snel als kan, maar met een mogelijke vertraging van enkele dagen, verwerkt worden.

Tot op heden zijn al onze reizen met vertrek tot en met 19/04/2020 geannuleerd.
Reizigers wiens reis hierdoor niet kan doorgaan, ontvangen van ons automatisch een tegoedbon voor hun reeds betaalde bedrag.
Onze medewerkers stellen alles in het werk om deze administratie zo spoedig mogelijk af te handelen.
Wij vragen dan ook vriendelijk om niet zelf met ons contact op te nemen.
Mails hierover worden als niet-prioritair behandeld.

Voor reizen na 19/04/2020 is er op dit moment nog geen beslissing genomen.
Wij volgen de situatie op de voet en nemen indien nodig ook voor deze reizen de nodige maatregelen.
U wordt hierover dan ook te gepasten tijde gecontacteerd.
Gelieve ons daarvoor momenteel ook niet te contacteren.

Alvast bedankt voor uw begrip en vertrouwen."

Ik stel hun mijn eis van terugbetaling van hogervermelde som, ipv een voucher voor en zij antwoorden:

"Beste

Wij kunnen u enkel een tegoedbon bezorgen die geldig is voor boekingen tot 30/04/2021

De reis zelf kan dan dus ook nog plaatsvinden later in 2021 , alleen de boeking moet gebeuren voor 30/04/0021

Bedankt voor uw begrip !Reizen Lauwers NV - Nijverheidsstraat 17 - B-2530 Boechout "

waar ik helemaal niks aan heb wegens niet uitvoering van de door mij betaalde dienstverlening en méér nog mijn weigering om binnen HUN gestelde termijn(en) een andere reis of dagtrip te moeten boeken, zonder enige vorm (opnieuw) van annulatieverzekering

Ik wil mijn geld omdat zij om welke reden dan ook mijn reis NIET hebben uitgevoerd!

't Is te zeggen...

User name
26/03/2020
PIETER DEWEVER , Gereageerd:

Een mooi voorbeeld van zich aan alle verantwoordelijkheid te onttrekken. Waarom zou de voucher slechts één jaar geldig mogen zijn? Waarom geen twee jaar? Niet iedereen gaat ieder jaar op reis. En wat 2020 betreft: dit jaar is door de coronacrisis sowieso hopeloos voorbij. Terwijl we voor de tweede jaarhelft met een onbruikbare tegoedbon zitten opgescheept. In tegenstelling tot wat minister Muylle zegt, namelijk dat ze de consument "vrijwaart", laat ze hem voor de liquiditeit van reisbedrijven opdraaien zonder er enige voordeel aan over te houden.

User name
26/03/2020
PETER DHONDT

Wat kan tui me aandoen indien ik weiger het saldo op de uiterste betaaldatum over te maken voor een reis die normaal de eerste week van mei moet plaatsvinden maar die hoogst waarschijnljk niet zal gebeuren, ook al heb ik van tui nog geen annulering vernomen. Wat mogen ze dan doen met mijn voorschot ?

User name
27/03/2020
PIETER DEWEVER , Gereageerd:

Volgens Leen De Smet van het ECC (Europees Centrum voor de Consument) moet u betalen als de reisorganisator u garandeert dat de reis doorgaat. Als hij u dat niet kan garanderen, heeft het geen zin te betalen.

User name Moderator
27/03/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Je kan hier best onze advocaten over contacteren op het gratis nummer 0800 29 510. Ze zullen je graag verder helpen ! ^An

User name
31/03/2020
HR , Gereageerd:

dat vraag ik mij ook af. wij moeten ook nog een serieus saldo betalen aan TUI en dat betekent dat die voucher ook veel hoger wordt. Kan je dan geen voucher krijgen van voorschot alleen?

User name Moderator
01/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Volgens het decreet Muylle wordt de tegoedbon bij pakketreizen verstrekt ter waarde van het bedrag dat de reiziger reeds had betaald (dus als je reeds een voorschot hebt betaald dan geldt die voucher voor dat volledige bedrag) . Dus ja, je hebt recht op een voucher voor enkel het voorschot. Als je wil weten wat je kan doen als je 'aangemaand' wordt door je reisorganisator om alsnog het saldo te betalen vooraleer je recht zou hebben op een tegoedbon, kan je gerust hiervoor onze advocaten contacteren op het gratis nummer 080029510 . ^An

User name
15/04/2020
VEERLE MERCKX , Gereageerd:

ik zit in dezelfde situatie en ik heb dit gevonden op de website van het europees centrum voor de consument.
6. "Ik heb een pakketreis geboekt maar heb nog helemaal niets of enkel een voorschot betaald. De pakketreis werd geannuleerd, maar de organisator vraagt me om toch de volledige reissom te betalen, in ruil voor een voucher. Moet ik betalen?"

Hebt u uw pakketreis geboekt bij een Belgische reisagent of een reisagent die zich op de Belgische markt richt? Dan is het antwoord neen.

Hebt u uw reis al betaald? Of een voorschot? Dan kunnen de Belgische reisagenten u een voucher of tegoedbon aanbieden ter waarde van het betaalde bedrag. U kunt de voucher niet weigeren.Maar hebt u nog niets betaald en kunt u niets doen met een voucher, dan hoeft u helemaal niets te betalen.Als u al een voorschot hebt betaald, dan moet u een voucher ter waarde van dat voorschot aanvaarden, maar kunt u weigeren om het resterende bedrag nog te betalen. Als u de voucher om welke reden dan ook niet gebruikt gedurende zijn geldigheidsperiode van één jaar, dan hebt u recht op terugbetaling van het bedrag. De reisorganisator krijgt daarvoor dan zes maanden de tijd.

User name
19/04/2020
DEBRABANDERE LABEEUW , Gereageerd:

Ik heb hetzelfde voor, ook met Tui. Een reis in mei en in augustus. Ik heb de rest niet betaald. Anders betaal ik dit jaar meer dan 7000€ aan reizen die niet doorgaan. We moeten allemaal samen die stelende meute een halt toeroepen.

User name
27/03/2020
EDDY LOOTENS

Hoi

Dit zijn uitzonderlijke tijden. Ik ben het ermee eens dat in normale tijden bij annulatie je je geld moet kunnen terugkrijgen. Maar indien iedere consument strikt op alle rechten staat in deze tijden schuift de economische impact volledig door naar de reissector. De kans dat die over kop gaat is dan enorm. In deze tijden moet men ook eens wat verder durven kijken dan zijn strict individuele rechten.

User name
27/03/2020
PIETER DEWEVER , Gereageerd:

Toch is wat nu gebeurt niet koosjer... 1) Tijdens de bankencrisis (2008) vond de regering geld om de banken te redden, ze kan nu geld vrijmaken om de reissector te steunen 2) een minister (Muylle) kan wettelijk gesproken geen decreet uitvaardigen dat in strijd is met de Europese regelgeving die altijd voorgaat op de Belgische, 3) minister Decroo maakte al 50 miljard euro beschikbaar voor steun aan bedrijven, 4) er bestaat in de reissector een Garantiefonds Reizen dat over geld beschikt om de consument te redden. ---

User name
27/03/2020
PIETER DEWEVER

Indien (als) Test Aankoop er niet in slaagt het Muylle-decreet te doen intrekken, zijn we verplicht de vouchers (tegoedbonnen) te aanvaarden. Echter, in dat geval stellen zich een reeks belangrijke vragen:
1. Voor de goede orde moet een voucher minstens twee en niet één jaar geldig blijven.
2. Stel dat één voucher 4.000 euro waarde draagt. Zal het dan mogelijk zijn die som voor meerdere reizen te gebruiken? Bijvoorbeeld een kort reisje à 1.000 euro en daarnaast een lange reis à 3.000 euro?
3. Wat gebeurt er met de waardebon wanneer de reiziger ziek wordt, overlijdt, zwanger is... met andere woorden, getroffen wordt door overmacht en niet meer kan reizen?
4. Zal een met de waardebon geboekte pakketreis door de klant later geannuleerd kunnen worden met daaraan verbonden terugbetaling? Of blijft de consument aan die bon ten eeuwige dage gebonden?
5. Wat wanneer de consument een reis boekt die bijvoorbeeld 800 euro goedkoper is dan de oorspronkelijk geboekte reis? Krijgt de consument het overschot dan cash terug?
Misschien blijft hier (eventueel) een belangrijke tussenkomst van Test Aankoop mogelijk?

User name
20/04/2020
SANDRA ARDUWIE , Gereageerd:

Wat gebeurd er als je een voucher hebt en de maatschappij gaat over kop! Dan ben je alsnog je geld kwijt!!

User name Moderator
28/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

De recente Belgische wetgeving verplicht consumenten van wie pakketreizen zijn geannuleerd om vouchers te accepteren in plaats van een terugbetaling. De vouchers zijn wel een jaar geldig en zijn beschermd tegen insolventie door het Garantiefonds Reizen. Het systeem is echter verre van perfect en levert nog steeds een hele reeks praktische problemen op. Uiteraard blijven we deze zaak van nabij opvolgen ! 

User name
28/04/2020
ELKE M. , Gereageerd:

Maar dat gaat dus enkel op voor pakketreizen, bij annulering van enkel de geboekte vlucht en aanbieding van een voucher hiervoor ben je mijns inziens op geen enkele manier beschermd bij een faillissement en dus je geld kwijt in zo een geval. Of zie ik dat verkeerd? Vandaar dat ik van Tuifly de terugbetaling wens in plaats van de voucher. Maar vandaag bericht gekregen dat ze niet terugbetalen. Alles reeds aan jullie doorgestuurd. Hopelijk komt het in orde, want de vlucht in mei is al geannuleerd en wellicht zal de tweede in juni ook geannuleerd worden. In deze onzekere tijden kan ik met de vouchers weinig doen en er is toch een aanzienlijk risico bij faling.

User name Moderator
30/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Als de vlieguigmaatschappij je vlucht schrapt heb je in principe recht op een nieuwe vlucht (gratis omboeking) of terugbetaling. We merken wel dat er eerder vouchers worden aangeboden, maar je kan terugbetaling vragen. Soms wordt dit echter haast onmogelijk gemaakt om zo'n aanvraag in te dienen via de site van de maatschappijen en dit hebben we dan ook aangekaart. Want er is wel degelijk een risico aan verbonden als je de voucher aanvaardt voor een geannuleerde vlucht, nl dat ie niet gedekt is door het Garantiefonds Reizen. Dan is de consument/reiziger inderdaad het geld kwijt. Dit probleem is dus nog niet van de baan en we volgen de zaak met argusogen op! 

User name
27/03/2020
PIETER DEWEVER

Ter informatie...
Deze ochtend verklaarde Leen De Smet van het ECC (Europees Centrum voor de Consument) in De Inspecteur op Radio2 het volgende:
1. De reactie van EU-commissaris D. Reynders brengt de Belgische consument geen soelaas.
2. Door het decreet Muylle is de Belgische wetgeving nu strenger dan de Europese, maar zolang ze staande blijft, moet de consument vouchers aanvaarden voor geannuleerde reizen.
3. De Europese Commissie stemde met het decreet Muylle in zodat de consument geen andere keuze heeft en vouchers moet aanvaarden voor zover ze aan de wettelijke voorschriften voldoen: a) minstens één jaar geldig b) ter waarde van het volledige bedrag dat betaald werd.
4. In geval van overmacht (ziekte, ongeval, e.d.m.) blijft de mogelijkheid bestaan om terugbetaling van de waardebon te verkrijgen.

User name
27/03/2020
Sofie

Onze reis werd reeds geannuleerd voor dat de wetgeving ter zake is verschenen in het Belgisch Staatsblad; zelfs voor dat het besluit werd goedgekeurd. Er werd na de annulatie van onze reis aan ons meegedeeld dat we een terugbetaling mochten verwachten. Ons rekeningnummer werd opgevraagd. Enkele dagen later kregen we bericht dat de terugbetaling toch niet zou volgen en dat we een voucher zouden krijgen. Er werd toen verwezen naar een krantenartikel ( de aangepast regelgeving was er nog niet). Eens te meer hebben wij dit geprotesteerd. Vervolgens verschijnt het Ministerieel Besluit. De aanpassing treedt overeenkomstig het Ministerieel Besluit maar inwerking op de dag van haar bekendmaking in het Belgisch Staatsblad. De aanpassing aan de wet, als deze de toets van het Europese recht al zou doorstaan, is mijns inziens niet van toepassing op reizen die reeds werden geannuleerd alvorens de nieuwe regelgeving is verschenen in het Belgisch Staatsblad. Wij hebben dit aan onze leverancier van de pakketreis meegedeeld en toch weigert zij de terugbetaling.

User name
19/04/2020
KARINA Geyskens , Gereageerd:

Wij maken iets gelijkaardig mee Sofie. Septembet vorig jaar kochten we via reisbureau Wats - Cruisaway een pakketreis (cruise + vliegtuigtickets) met vertrek op 22 maart 2020. Op 14 maart kregen we een email vande rederij met de mededeling dat onze cruise geannuleerd werd en we konden kiezen uit een future cruisecertificate ad 125% van de betaalde waarde of een volledige terugbetaling. We opteerden voor de terugbetaling en brachten reisbureau hiervan op de hoogte. Na meer dan een maand ontvingen wij nog geen terugbetaling, zogenaamd omdat de rederij nog geen creditnota had gestuurd aan het reisbureau en omdat de vliegtuigmaatschappij TAP weigert terugbetaling te doen van de vluchten die zij trouwens ook zelf gecancelled hebben. Volgens de wet op de verkoop nan pakketreizen van 2017 is het reisbureau verplicht om de klant uiterlijk 14 dagen na de opzegging de volledige reissom terug te betalen indien deze andere voorstellen weigert.Het reisbureau weigert dit tot op heden en beroept zich d1arvoor op het ministerieel besluit Muylle. Dit besluit trad echter pas op 20 maart in werking, datum va publicatie in Staatsblad. Onze vordering tegenover het reisbureau dateert echter van 14 maart, datum van opzegging door de cruisemaatschappij. Ik accepteer dit uiteraard niet en vraag me af waar ik deze zaak best juridisch kan vervolgen. Ka jemand mij hier duidelijkheid over verschaffen?

User name Moderator
20/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Je kan hiervoor gerust onze advocaten contacteren via het gratis nummer 0800 29 510 . Bovendien kan je, als je dat wenst, ook een gratis klacht indienen via de klachtenbox op onze site. Ik geef je alvast de link ernaar toe mee: https://www.test-aankoop.be/klagen . ^An

User name
30/04/2020
KARINA Geyskens , Gereageerd:

Beste Ann, ik lees nu op de site van de FOD Economie ook het volgende:
Om de gevolgen voor de sector te beperken, is de minister van Economie van mening dat de mogelijkheid om een tegoedbon uit te geven, ook geldt voor annuleringen die hebben plaatsgevonden vóór de inwerkingtreding van het besluit, wanneer de terugbetaling door de reisorganisator nog niet is gebeurd, d.w.z. voor annuleringen die vóór 20 maart aan de reiziger zijn gemeld.
Kan dit zo maar? Het ministerieel besluit van 19 maart, noch de aanpassing van 3 april, vermeldt enig element van retroactiviteit. Toch vindt de minister het normaal dat er door de sector al beroep op wordt gedaan VOOR de tijd dat haar MB in werking treedt. Dit lijkt me volledige willekeur en totaal onwettig. Gaat Testaankoop hieromtrent enige aktie ondernemen? De rechten van de consument worden hier flagrant geschonden en om je wettelijke rechten op te eisen dien je als consument hoge kosten te maken om via de rechtbank uiteindelijk een poging te doen om je geld terug te krijgen in dit geval.

User name Moderator
30/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

We zijn hier inderdaad van op de hoogte, maar voorlopig kunnen we er nog niet veel over kwijt, enkel dat we deze materie van zeer nabij opvolgen ! 

User name
28/03/2020
PIETER DEWEVER

Renteloze lening...
Minister Muylle kan haar decreet van 20 maart uitbreiden met de bepaling dat de tegoedbon (voucher) als renteloze lening aan de reissector moet aanzien worden. Zo kan de klant die de bon in 2020 of 2021 niet gebruikt vanaf januari 2022 (via het Garantiefonds Reizen) het bedrag terugvorderen.

User name
30/03/2020
PIETER DEWEVER , Gereageerd:

Ik kreeg van het kabinet van minister Muylle volgend antwoord:
Geachte meneer Dewever,

Bedankt voor uw voorstel om de voucher als renteloze lening aan de reissector te aanzien zodat de klant de voucher vanaf januari via het Garantiefonds het bedrag kan terugvorderen. We bekijken wat mogelijk is

Alvast bedankt
Goeie moed!
Vriendelijke groeten

Claire Finaut
Medewerker Nathalie Muylle
Minister van Werk, Economie en Consumenten,
belast met Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Personen met een beperking

User name
28/03/2020
NADINE VERSTRATEN

Mijn vriendin en ik hebben een pakketreis geboekt naar Spanje (vertrek 14 mei) bij Sunweb. Het saldo moeten wij volgende week betalen, maar wij zijn niet geneigd dat te doen vermits die reis toch niet zal doorgaan. In een voucher zijn we niet geïnteresseerd, want we zijn allebei 70plussers en zijn niet zeker of wij volgend jaar weer een grote reis gaan maken. Als we nu annuleren (binnen de 42 dagen voor vertrek) zijn de kosten 30%, wat iets minder is dan het voorschot dat we hebben betaald. Nu mijn vraag: hebben we ook recht op een voucher voor dat bedrag? Daar kunnen we dan wel eventueel een citytrip mee maken.

User name Moderator
30/03/2020
An | Moderator , Gereageerd:

HIervoor kan je best onze juridische dienst contacteren via het gratis nummer dat we speciaal nav de coronacrisis hebben gecreëerd : 080029510 . Twijfel niet om hen te bellen, ze helpen je graag verder! Mvg, ^An

User name
28/03/2020
PETER SMEETS

Ik zou op 7 mei op vakantie gaan naar de Costa del Sol, 11 nachten... Ik moet eerst in het begin van het jaar mijn vakantiedagen vastleggen van mijn werkgever. Die zijn NIET meer verplaatsbaar. Dus ik heb geen verlofdagen meer om op het einde van het jaar naar daar te gaan, als daar de Corona-virus tenminste fatsoenlijk onder controle is tenminste. Ik heb mijn reis besteld via Travel partners in Zonhoven. Pakketreis met Tui. Zij zeggen dat ze een bon willen geven, op te nemen dit jaar of in de winter. Ik ben nog nooit in de winter op vakantie geweest > Geen behoefte aan. Het reisadvies is nog steeds niet aangepast. Ze zeggen, als de overheid het reizen naar Spanje verbiedt, dat ze eventueel wel terug betalen. Ik ben maar een gewone arbeider. Moet hard sparen om toch eens op vakantie te kunnen gaan. Weg is dat hard gespaard geld! Zien jullie oplossingen?

User name Moderator
30/03/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Op dit moment zitten we samen met de reissector rond de spreekwoordelijke tafel omdat we er ons goed van bewust zijn dat niet iedereen kan gebruik maken van zo'n voucher. Maar sowieso mag je de bon niet weigeren volgens het recente Ministerieel Besluit. Als je twijfels hebt bel gerust even naar onze advocaten via het gratis nummer 080029510 ! Mvg, ^An

User name
28/03/2020
caroline morissens

Bij connections krijgen we 2 aparte vouchers aangeboden. 1 bij Avis voor een huurwagen en 1 voor vluchten bij delta airlines. Als ze nog een gewone voucher zouden aanbieden voor een reis naar keuze, zou ik nog durven ja zeggen. Maar onze reis naar Amerika ( we waren 2 jaar niet op vakantie geweest om dit te kunnen doen tijdens de paasvakantie) kunnen we niet voor 1 april volgend jaar laten doorgaan. Dus zowiezo zijn we weinig met een voucher die ze nu aanbieden. Daar we twee kinderen hebben die meegaan en opvang moeten hebben voor onze hond. Al onze hotels bij booking en hotels.com stonden 12 u later terugbetaald op de rekening, zonder extra annulatieverzekering want we hadden nog eens 450 euro extra betaald voor een bijstands en annuleringsverzekering bij protections, maar die komen natuurlijk ook niet tussen. Dus datgene wat ik dacht niet terug te krijgen onmiddellijk terug. Dikke pluim voor hotels.com en booking.
Volgende vakantie zal ik wel zonder reisbureau regelen.

User name
29/03/2020
PIETER DEWEVER

Of het kan helpen weet ik niet, maar ik heb net volgende tekst naar "Knack lezersbrieven" gemaild :
De minister en de consument

Minister Nathalie Muylle is federaal minister van Werk, Economie en Consumenten. Zij is de auteur van een decreet dat op 20 maart 2020 onder druk van de reislobby verscheen in het Staatsblad: reisorganisatoren die als gevolg van de coronacrisis, een reis annuleren, moeten de klant niet langer terugbetalen. Het decreet, dat afwijkt van de Europese richtlijn en de Belgische wetgeving, laat reisorganisatoren voorlopig drie maanden toe om de klant een voucher (tegoedbon voor een latere reis) te bezorgen in plaats van de reis terug te betalen.

De bon moet, aldus het decreet, minstens één jaar geldig zijn. Dat is vanaf nu tot april-mei 2021. Tegen alle EU-wetgeving in, mag de consument de voucher niet weigeren.

Het gevolg laat zich raden: duizenden gedupeerden gaan hun voucher nooit (kunnen) gebruiken: klanten of hun familieleden die overlijden, mensen die niet meer op reis durven gaan uit angst in het buitenland besmet te worden, mensen die van hun werkgever niet op het gepaste moment vakantie mogen nemen, fysiek of financieel onvermogen, ouderdom tout court, mensen die een gezinswijziging beleven door echtscheiding of zwangerschap, mensen die na een medisch ingrijpen aan een lange revalidatie beginnen, enz.

De consument zou er beter aan toe zijn geweest indien het decreet de reeds betaalde som als een renteloze lening had omschreven die de klant vanaf 2022 (via het Garantiefonds Reizen?) mag terugvorderen. Het is tenslotte zijn geld en niet het geld van de reisorganisator.

Als dit de manier is (nood breekt wet) waarop ministers in de toekomst bepaalde sectoren gaan "redden", zijn we nog lang niet thuis. En ook: wat is de rol van het Garantiefionds Reizen eigenlijk?

User name
29/03/2020
Mathias S.

Het is schandalig dat die reisfirma's nu mogen spelen met ons geld. In tijden van crisis hebben de gewone gezinnen veel harder hun geld nodig dan die reisorganisatoren met miljoeren euros winst per jaar. Die politieke spelletjes kloppen toch voor geen meter.
En stel nu nog dat je binnen een jaar terug op reis kan, je weet sowieso al dat de reizen volgend jaar een stuk duurder gaan worden, dus je zal nooit meer hetzelfde kunnen boeken als het jaar ervoor waardoor we nog meer gaan moeten betalen.
Totaal onaanvaardbaar, en ik zie toch graag mijn geld terug

User name
29/03/2020
FREDDY VERTENTE

Even een vraagje
Reis geboekt bij Lauwers voor Italië periode eind juli begin augustus.
Voorschot betaald reeds in december 2019.
Wat moet ik nu met het saldo te betalen in mei.

User name Moderator
30/03/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Om te weten of je alsnog het saldo dient te betalen kan je best onze juridische dienst contacteren via het gratis nummer 080029510 . Geef hen gerust een belletje, ze helpen je graag voort ! Mvg, ^An

User name
29/03/2020
FREDDY VERTENTE

Even een vraagje
Reis geboekt bij Lauwers voor Italië periode eind juli begin augustus.
Voorschot betaald reeds in december 2019.
Wat moet ik nu met het saldo te betalen in mei.

User name
29/03/2020
PIETER DEWEVER

Vreemde filosofie... Het decreet Muylle verplicht de klant om met zijn geld de reisbedrijven te redden. Niet uit vrije keuze maar door de wet verplicht. Ondertussen krijgen de media (kranten, tv) het eveneens moeilijk omdat de advertentie-inkomsten smelten als sneeuw voor de zon. Gaat Muylle een nieuw decreet uit haar hoed toveren die alle Belgen verplicht dagelijks een krant te betalen die misschien niet meer verschijnt omdat de krant anders in moeilijkheden komt? En terug tv-taks invoeren om VTM te redden?

User name
30/03/2020
PIETER DEWEVER

De Zwitserse minister van volksgezondheid heeft de mensen zopas via de media geïnformeerd dat uit alle wetenschappelijke gegevens blijkt dat de pandemie minstens tot eind mei zal voortwoekeren. Hier in België verwacht viroloog Marc Van Ranst pas een normalisatie van het leven vanaf september (als iedereen zich aan de regels houdt). Het zal dus nog lang duren voor mensen weer op reis zullen (durven, kunnen...) gaan. Daar ligt de reden om de vouchers (regoedbonnen) , als ze onvermijdbaar (zouden) zijn, een geldigheid van minstens TWEE jaar te geven en niet van minstens één jaar zoals minister Muylle het gauw-gauw-gauw in haar decreet goot..

User name
30/03/2020
LUCIEN BEAUSON

Mijn reis bij tui met vertrek 15 mei is nog niet geannuleerd.Je gaat bij annulering een voucher ontvangen maar ik had liever de keuze tussen voucher en terugbetaling.Kan ik terugbetaling eisen daar ik niet van plan ben een andere reis te bestellen die 1000€ duurder is en 3 dagen minder.

User name Moderator
30/03/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Jammer genoeg mag je de voucher niet weigeren ! Momenteel is er nog discussie, ook al omdat de Europese wetgeving voorziet in een terugbetaling.  Wij zijn alvast met de reissector in overleg gegaan en zullen binnenkort hierover berichten. Als je twijfelt neem dan gerust contact op met onze advocaten via het gratis nummer 080029510 ! Mvg, ^An

User name
30/03/2020
LUCIEN BEAUSON , Gereageerd:

Wat als er toch een terugbetaling is volgens de Europese wetgeving en je de voucher al gekregen heb.

User name Moderator
24/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Er is inderdaad een tegenstrijdigheid tussen de Europese en de Belgische wetgeving maar tot nader order mag je de aangeboden voucher niet weigeren. En het is niet zo dat Europa hier niet van op de hoogte zou zijn, ze heeft hiermee ingestemd en laat deze uitzonderlijke maatregel (de wet Muylle) toe. 

User name
30/03/2020
KOEN VAN HOLDER

Verblijf geboekt bij Centerparcs (Meerdal - Nederland).
We hadden tijdens de paasvakantie geboekt, met name de duurste periode bij uitstek, inclusief de "paasbrunches" voor 5personen.
Ik had reeds contact met hen en kreeg te horen dat we een voucher krijgen. Ik had hierbij de vraag gesteld voor welk bedrag en tot wanneer deze geldig zou zijn.
Het antwoord is dat hij tot einde dit jaar geldig is en niet deelbaar is.
Nu vind ik dit niet kunnen om verschillende redenen:
1) Er is geen enkele vakantie mogelijk binnen het jaar die de volledige voucher kan opgebruikt worden
2) De paasbrunches die reeds betaald werden zijn eigenlijk extra's, die zouden ze toch moeten terugbetalen?
3) De voucher zou toch minstens een jaar geldig moeten zijn?

Welke zijn de wettelijke zaken waar ik reeds in discussie kan over gaan?
De annulatieverzekering, het geld daarvan ben je dit sowieso kwijt?

User name
06/04/2020
Elke De Jonghe , Gereageerd:

Bij ons idem... Hebben een verblijf geboekt in De Vossemeren en hebben gevraagd om ons geld terug te krijgen daar wij onmogelijk kunnen terugkomen. Wij zijn met 5 personen en elk een verschillende agenda. Het lukt niet en ook niet voor het bedrag... Terugbetaling is toch echt wel hetgeen wat mogelijk moet zijn

User name Moderator
14/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

HIervoor kan je best onze collega's van het ECC (het Europees Centrum voor de Consument) contacteren via deze link : https://www.eccbelgie.be/  aangezien het hier gaat om Centerparcs in Nederland. Je kan hen ook telefonisch bereiken elke werkdag van 9u tot 13u op het nummer 02/542.33.46 . ^An

User name
16/04/2020
Mica Deschouwer , Gereageerd:

waar kan ik terecht voor de belgische parken? heb het zelfde probleem ivm weekend van 13/03. had ook de vossemeren gereserveerd. Voucher is een jaar geldig vanaf de datum van mijn reservering, met andere woorden, ik ben al een maand van die voucher kwijt dan? aangezien ik deze nog niet heb ontvangen. Dit kan toch niet? Of zo een voucher zou langer geldig moete zijn of we zouden ons geld moete kunnen terug krijgen

User name Moderator
20/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Aangezien de overheid heeft beslist dat je je woning alleen nog mag verlaten in noodzakelijke gevallen, is er sprake van overmacht en kun je in principe een terugbetaling eisen. Lees best in de algemene voorwaarden hoe de annuleringen worden geregeld, maar neem in eerste instantie contact op met de verhuurder om de mogelijkheden te bespreken. Twijfel niet om onze advocaten hiervoor te raadplegen via het gratis nummer 0800 29 510, ze helpen je graag verder ! ^An

User name
30/03/2020
MICHELINE VANDEN DRIESCH

Ik heb een reis geboekt bij Nordic naar Ijsland, te vertrekken op 15/06/2020, en reeds een voorschot betaald. Ben ik verplicht het saldo te betalen op 5/5/2020 = 2572€ ? En als de reis niet doorgaat ? Mag ik dan een voucher voor het totaal bedrag, of alleen het voorschot vragen ? Zijn de reizen ook volledig gedekt door te betalen met een golden credietkaart ?

User name Moderator
01/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Volgens het decreet Muyllle heb je inderdaad recht op een voucher voor het bedrag dat je reeds had betaald (je voorschot dus) bij annulering door de reisorganisator van een pakketreis. Belangrijk is dat je zelf niet annuleert maar afwacht. Als je wil weten welke stappen je kan ondernemen als je toch zou 'aangespoord' worden om het saldo te betalen en ook voor je verdere vragen kan je gerust onze advocaten raadplegen via het gratis nummer 080029510 . Ze zullen je graag verder helpen ! ^An

User name
30/03/2020
RONNY MOERMAN

Bij Sunweb heb ik een reis geboekt met een Premium All Risk annulatieverzekering. Krijg ik dan mijn reis volledig terugbetaald ??

User name Moderator
16/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Een annulatieverzekering dekt normaal gezien niet ingeval een epidemie, je kan best de algemene voorwaarden even checken. Als het gaat om een pakketreis krijg je volgens de wet Muylle een voucher (min 1 jaar geldig) aangeboden die je niet mag weigeren. ^An

User name
30/03/2020
GUY VERHULST

Wij hadden via TUI een hotel geboekt in Zwitserland; de dag vóór ons vertrek werden we via het reisbureau verwittigd dat TUI de reis had afgelast wegens het corona-virus. Nog steeds volgens het reisbureau zouden we van TUI een voucher krijgen voor een andere reis; we weten nog niet hoe lang deze geldig zou zijn. Maakt dit ook deel uit van de discussie over de pakketreizen, of zijn we sowieso verplicht om de voucher te aanvaarden? Volgens ons reisbureau moeten we wel omdat het Ministerieel Besluit dat voorschrijft... .

User name Moderator
05/05/2020
An | Moderator , Gereageerd:

In het geval van pakketreizen (minstens vervoer en accommodatie) mag je de aangeboden voucher (minimum 1 jaar geldig) volgens de wet Muylle inderdaad niet weigeren. Als je na die periode je voucher niet gebruikt hebt heeft de reisorganisator 6 maanden de tijd om je terug te betalen. 

User name
30/03/2020
Mathias S.

de maatregel is op 20 maart van toepassing gekomen. Wat met reizen die de organisatie voor die datum annulleerde en een terugbetaling beloofde?

User name Moderator
05/05/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Als je pakketreis voor 20 maart werd geannuleerd door je reisorganisator krijg je ook een voucher, ongeacht of het reisagentschap had gezegd dat ze je gingen terugbetalen in cash. De argumentatie is dat ze de impact van de epidemie niet op voorhand hadden kunnen inschatten. 

User name
30/03/2020
PIETER DEWEVER

Op NPO1 (Tijd voor Max) was vandaag te horen dat de Europese commissie volgende week met aanvullende adviezen komt. De kans bestaat dat deze inhouden dat wie zijn vouchers binnen het jaar niet gebruikt, daarna het geld zou mogen opvragen.

User name
30/03/2020
MARTIN JANSSENS

Hallo. Wij hebben een busreis geboekt naar Engeland maar pas voor augustus. Veiligheidshalve hebben wij een mail gestuurd naar Carolus reizen om deze reis te annuleren en dit méér dan 90 dagen voor afreis en VOORAL op basis van hun bijzondere voorwaarden art. 5 ( annulering door reiziger ). Ik vermoed dat deze annulering kan aanzien worden als "gewone" annulering door de reiziger waardoor wij niet vallen onder de bijzondere regeling met de vouchers en deze vouchers dus niet moeten aanvaarden en het voorschot kunnen terug vragen. Maar.... gezien de huidige toestand meldt de website van Carolus reizen dat GEEN ENKELE mail gelezen zal worden en ook NIET BEHANDELD zal worden en er telefonisch géén contact mogelijk is. Ik meen toch te mogen denken dat mijn mail rechtsgeldig is en de annulering dient aanvaard te worden? Of vergissen wij ons? Graag uw mening. Dank bij voorbaat.

User name
30/03/2020
MARTIN VANBRABANT

Hallo, ik heb vorig jaar al een voorschot betaald voor een bellvilla in Ardennen en moet binnen 1 week de rest betalen. De reis zou voor eind mei zijn maar we zien dat niet direct zitten. Wat zijn onze opties? Alvast bedankt

User name Moderator
05/05/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Sorry voor het late antwoord! Als je een vakantiewoning in België hebt geboekt doe je er goed aan de algemene voorwaarden van je reservatie na te lezen om uit te vissen wat er precies geregeld wordt bij annulering. Voorlopig is het nog altijd zo dat reizen voor niet-essentiële doeleinden door de overheid verboden zijn, terwijl we stap voor stap op een gecontroleerde manier uit de lockdown komen. Momenteel is er dus nog altijd sprake van overmacht en kun je in principe een terugbetaling eisen. We raden je dan ook aan om de verhuurder te contacteren om de mogelijkheden te bespreken. Velen hebben intussen de infrastructuur gesloten en sommigen hebben beslist terug te betalen. Anderen geven een voucher. 

User name
30/03/2020
VAN AKEN ANNEMIE

Ik heb een weekendje geboekt bij Landal Nederland vertrek op 12 juni en tot maandag 15 juni. Hiervoor heb ik een voorschot betaald. De rest van het bedrag moet ik betalen tegen 17 april. Ik probeerde tevergeefs Landal Contact Center te bereiken. Op hun websitestaat dat al de mensen die vanaf juni een vakantie hebben geboekt geduld moeten oefenen zij zullen gecontacteerd worden. Mijn vraag: moet ik nu het resterend bedrag betalen op 17 april of wacht ik beter? Ik heb wel een annulatieverzekering genomen.

User name
30/03/2020
PIETER DEWEVER

Tot 15 maart kon je op de website van Lauwers Reizen volgende tekst lezen (citaat):
"Wat als mijn reis geannuleerd wordt in geval van negatief reisadvies? In dit geval betalen wij 100% van de reis terug of kan u omboeken naar een andere reis."
Op die manier werden de klanten gerustgesteld. Echter...
Toen, plots en zonder overgang, verdween die tekst en was er even later sprake van niks, geen terugbetaling meer en een verwijzing naar het Ministerieel Besluit dat vouchers (tegoedbonnen) voorzag.
Kan dat zomaar?

User name
30/03/2020
GEERT POPELIER

Wij gingen eind mei met enkele fietsvrienden normaal naar Toscane. We hadden een hotel geboekt en een reisbus. Het hotel doet niet moeilijk, de verhuurder van de reisbus wel. Hij dreigt nu 150 euro exclusief BTW in te houden als we nu afzeggen en als we nog een maand wachten 350 euro. Dit kan dus ook niet !

User name
30/03/2020
FRANK GEUVENS

Wij hebben via Boocking.com een rondreis in Schotland, met onze eigen wagen, eind juni. We zouden de overzet met P&O doen van zeebrugge naar Hull.
Den boekingen via Boocking.com kunnen we gratis annuleren. Voor de overzet met P&O is dat een ander paar mouwen. Op dit moment kost de annulering 15% van het totale bedrag, ondanks een negatief reisadvies en de coronacrisis.
Kunnen wij dit bijvoorbeeld recupereren via het garantiefonds?

User name
01/04/2020
EDDY STYVEN , Gereageerd:

Ik plande in mei een motor trip in het VK, Schotland, Ierland & Wales .
Hiervoor boekte ik ferries (Zeebrugge - Hull & Schotland - Ierland & Ierland - Schotland evenals Folkestone - Calais via Eurotunnel.
Heb ik, en indien zo recht op terugbetaling van deze via CC reeds aangerekende trips ?

Navraag bij mijn (inclusive annulatieverzekering) van BNP Mastercard Gold geeft niet thuis, welke ik precies om deze service (?) reeds vele jaren onderschreef.
Info bij P&O, Direkt Ferries en Eurotunnel komen eveneens aandraven met vouchers en flexibele reis dagen binnen 1 jaar vanaf heden ????

Bij voorbaat dank voor jullie advies !

User name
30/03/2020
DIRK VAN MOORTEL

Ik heb zelf een hotel geboekt in Zuid-Tirol, Italië voor een week eind juni. Wij hebben 300 € voorschot betaald. De voorwaarden van het hotel waren zeer duidelijk. We konden tot 30 dagen voor afreis gratis annuleren met terugbetaling van het voorschot. Nadat Marc Van Ranst in de afspraak op Canvas verklaard had, dat reizen deze zomer naar het buitenland niet mogelijk zouden zijn, hebben wij besloten ons hotel aan te schrijven om deze reis te annuleren. Van het hotel kregen we geen enkele reactie (ook geen terugbetaling). Wij hebben dan opnieuw het hotel gecontacteerd en onze reis naar begin september verplaatst. Toen reageerden ze na 5 minuten!!!!! Ik denk dat indien de reis uiteindelijk niet zal kunnen doorgaan, wij zullen kunnen fluiten naar onze centjes. Wat zijn de Europese regels hierover? Als Europese consument sta je heel zwak, ze weten best wel dat je geen 1000 kilometer ga rijden om je geld terug te eisen.

User name
30/03/2020
BRIGITTE CLAUS

Bij Transvia melden ze al dat ze tot EIND MAART 2021 geen vluchten van en naar Brussel zullen verzorgen en opperen dat je ook vanuit een ander land de voucher kan gebruiken, dat is toch totaal onaanvaardbaar ?

~ITEM.ALT~
Je vlucht is geannuleerd

Beste mevrouw .,
Jouw vlucht van of naar Brussel met boekingsnummer DBSWMD gaat niet door. Dit komt door de zeer uitzonderlijke situatie die is ontstaan door het coronavirus (COVID-19). De autoriteiten hebben verregaande maatregelen genomen, waardoor helaas ook jouw reis wordt geraakt.

Vanwege het coronavirus hebben we besloten dat we vliegen vanaf Brussel uitstellen tot maart 2021. We weten niet hoelang deze situatie duurt, en willen onze passagiers wel zoveel mogelijk duidelijkheid geven over hun reis.

Natuurlijk vinden we het ontzettend vervelend dat we je nu ook geen andere vlucht vanaf Brussel kunnen aanbieden. Je krijgt een voucher ter waarde van jouw boeking, inclusief de extra producten die je hebt gekocht, zoals bagage. Met deze voucher kun je een nieuwe vlucht boeken naar een bestemming naar keuze. Daarmee hoef je niet te wachten tot we vanaf Brussel vliegen, je kunt bijvoorbeeld ook een vlucht vanaf Eindhoven boeken.

Je ontvangt de voucher voor eind april en behoudt daarmee de waarde van je boeking. We gebruiken hiervoor dit e-mailadres.

Heb je nog een vraag? Bekijk alle updates en antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus. Hier vind je ook meer informatie over de voorwaarden van je voucher.
Met vriendelijke groet,

Transavia


.
.

User name
30/03/2020
BRIGITTE CLAUS , Gereageerd:

Ik boekte eveneens verblijf in Benidorm via booking.com van 17/04 tem 26/04 Zij raadden me nu blijkbaar aan rechtstreeks met de accommodatie contact op te nemen om te checken wat de annuleringsvoorwaarden zijn. Is het raadzaam dit advies op te volgen ?

User name
31/03/2020
BRENDA VERSTICHEL , Gereageerd:

Ik heb via hun klachtenformulier onmiddelijke terugbetaling geëist. Die vouches is alleen van toepassing op pakketreizen als ik mij niet vergis.

User name
30/03/2020
BRIGITTE CLAUS

Deze mail vandaag van Transvia ontvangen: Vanwege het coronavirus hebben we besloten dat we vliegen vanaf Brussel uitstellen tot maart 2021. We weten niet hoelang deze situatie duurt, en willen onze passagiers wel zoveel mogelijk duidelijkheid geven over hun reis.

Natuurlijk vinden we het ontzettend vervelend dat we je nu ook geen andere vlucht vanaf Brussel kunnen aanbieden. Je krijgt een voucher ter waarde van jouw boeking, inclusief de extra producten die je hebt gekocht, zoals bagage. Met deze voucher kun je een nieuwe vlucht boeken naar een bestemming naar keuze. Daarmee hoef je niet te wachten tot we vanaf Brussel vliegen, je kunt bijvoorbeeld ook een vlucht vanaf Eindhoven boeken.

User name
14/05/2020
ANJA ROEYKENS , Gereageerd:

Dag Brigitte, ik zit in hetzelfde schuitje. Ook heb ik 2 vluchten geboekt via Transavia in de paasvakantie voor 5 personen van Brussel naar Alicante.
Ik heb inmiddels een claim van Transavia ingediend, een klacht via testaankoop, een klacht bij fgov mobiliteit maar helaas nog geen goed nieuws mogen ontvangen. Ik heb mijn vouchers ook nog niet gekregen trouwens. Jullie wel?
Mvg
Anja

User name
31/03/2020
PIETER DEWEVER

Het Europees Consumenten Centrum verspreidt in Nederland volgende tekst :
Voordelen van de voucher
Met de corona-voucher kunt u de geannuleerde pakketreis op een later moment opnieuw boeken. Welke voordelen heeft de voucher nog meer? Check het hieronder!

Geldigheid
De voucher heeft de geldigheid van één jaar. Voor de einddatum van de voucher moet u een nieuwe reis boeken. De reis zelf kan verder in de toekomst liggen. U hoeft dus niet binnen dat jaar te reizen.

Garantiedekking
Heeft u de voucher geaccepteerd en komt de reisorganisatie in financiële problemen? Geen zorgen! Het tegoed van de corona-voucher is gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Bij faillissement van de reisorganisatie krijgt u het geld, dat u heeft betaald voor de pakketreis, terug van het garantiefonds.

Waarde voucher
De waarde van de voucher is gelijk aan het bedrag dat u voor uw reis heeft betaald. Als uw reis is geannuleerd vanwege het coronavirus en u heeft de reissom nog niet volledig voldaan, dan hoeft u de restantbetaling niet meer te voldoen. U krijgt een voucher met de waarde van de aanbetaalde reissom.

Reis boeken met corona-voucher
Boekt u een nieuwe reis met de corona-voucher en is deze goedkoper dan de waarde van uw voucher? Dan krijgt u het verschil terug. Bij een duurdere reis betaalt u het verschil bij of u boekt een andere reis voor dezelfde waarde als de voucher.

Corona-voucher geaccepteerd? Later geld terugvragen kan!
Heeft u de voucher geaccepteerd en wilt of kunt u hier om persoonlijke redenen toch geen gebruik van maken, dan heeft u recht op terugbetaling van de volledige waarde van de voucher. Dit kan vanaf 6 maanden nadat u de voucher accepteerde.

User name
31/03/2020
CATHY BROUCKAERT

Wij hebben een seizoensplaats op een camping in Nederland, seizoen loopt van 1 april tot 1 november. Wij mogen het land niet uit en weten niet hoelang dit zal duren.
We hebben de camping gevraagd, voordat het seizoen begon, om onze plaats om te boeken naar volgend jaar. Hun antwoord was, nee, dat doen we niet, de camping is namelijk open. Zwembad en restaurant zijn wel gesloten op de camping.
We zijn dus gewoon ons geld kwijt!

User name
31/03/2020
JOHAN SCHOONAERT

Wij boekten enkel vliegtickets bij tuifly met vertrek op 30/03/2020 van Oostende naar Malaga en terug op 05/04 maar wegens de corona zijn de vluchten geschrapt. Wij krijgen hiervoor geen voucher omdat het enkel om tickets gaat en geen pakketreis.
Of zullen wij toch nog een voucher krijgen voor dezelfde prijs ?

User name
14/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Moh Johan.... Na contact met mijn verzekeraar bij het medisch sociaal secretariaat vernam ik dat wij volledig terugbetaald zouden worden en daarbovenop nog een coronavergoeding in de vorm van een voucher om aan klantenbinding te doen. Bij wie bent u verzekerd Johan?

User name
31/03/2020
FILIP VAN DEN DORPE

heb een voorshot betaald van 260 euro voor reis in mei. Als ik die reis wil annuleren moet ik 217 euro betalen komt dit bovenop mijn voorschot ?

User name
31/03/2020
MIEKE WOUTERS

Ik heb in januari 2020 een weekend, 3 tot en met 6 april, geboekt bij Landal. Samen met dit weekend heb ik een annulatieverzekering, 29€, genomen.
Ze stellen voor om een voucher te ontvangen. De voucher is een jaar geldig. Ik accepteerde maar realiseerde me dat ik een annulatieverzekering had betaald.

Ik was niet op de hoogte dat de annulatieverzekering maar een deel van de reis terugbetaald.
Het is Landal die de reis heeft geannuleerd vanaf het moment dat de grens met Nederland gesloten werd. Daarvoor mochten de mensen die geboekt hadden voor maart wel naar het park maar waren de facileiten zoals zwembad, receptie enz... gesloten. Geen faciliteiten en toch hetzelfde moeten betalen als voor een normaal weekend. Dit klopt toch niet en dat wil ik ook niet.

Wanneer ik de vouchter gebruik en er enkel in een andere periode van het jaar nog plaats is, moet ik een meerprijs betalen.


Een aantal keren heb ik gevraagd om mijn annulatieverzekering aan te spreken en mijn reis terug te betalen maar daar kreeg ik een negatieve reactie op.


Dit is hun antwoord

Geachte mevrouw Wouters

Dank voor u e-mail.

Een annuleringsverzekering dekt (een deel van) de kosten wanneer je reis niet door kan gaan door een ernstige gebeurtenis, zoals een ongeval, ziekte of overlijden van jezelf of een familielid in de 1e of 2e graad

Naar aanleiding van het corona virus en het niet of maar gedeeltelijk gebruik kunnen maken van onze parken, heeft Landal GreenParks besloten om recreatie vouchers in het leven te roepen. Deze vouchers kunt u gebruiken voor een nieuw verblijf.

Landal GreenParks zal geen geld terug geven. De waarde van de door u ontvangen voucher is ook de waarde die u betaald heeft.

Hopende u voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

Sandra Meeldijk - Clausing

Afdeling Speciale Reserveringen

Landal GreenParks BV

Postbus 95991

2509 CZ Den Haag

T: 0031-70-3003505

E-mail: specialereserveringen@landal.nl

http://www.landal.nl

User name
31/03/2020
CATHERINE VAN ROY

ik volg dit probleem, dit jaar hadden we besloten om eens te profiteren en hebben we ons geld in verschillende vakanties, waarvan al een deel werd geannuleerd en die van Juli - aug-sept weten we niet of we naar buitenland zullen mogen gaan? en mijn dochter heeft ook vakantie geboekt maar hogescholen zijn van plan om datums van Examens te verlengen en herexamen ook dus groot vraagteken. Mijn geld zou ik zelf nu goed kunnen gebruiken gezien Technisch werkloos - ik heb al aan Tui en Corendon België een mail gestuurd met artikel van Reynders waarin duidelijk vermeld staat dat de klant Keuze moet hebben en dat de Reisorganisaties maar hun waardebon interessanter maken dan het terug betalen.
+ 1 jaar dat is veel te kort wij weten niet met het werk - school ,... wanneer we zullen kunnen gaan en waar

User name
31/03/2020
PIETER DEWEVER

Van het kabinet van minister Muylle, ontving ik zonet volgend bericht :
Geachte meneer Dewever,

De reiziger kan de voucher naar eigen keuze besteden. We bekijken de mogelijkheid om over te gaan tot terugbetaling van de voucher wanneer deze na de periode van 1 jaar niet gebruikt werd. Ter verduidelijking: de periode van 1 jaar is de geldigheidsperiode van de voucher. Dit betekent dat de boeking voor de reis moet gebeuren binnen deze periode, niet dat de nieuwe reis ook effectief moet plaatsvinden binnen 1 jaar.

Goeie moed!
Vriendelijke groeten
Claire Finaut
Medewerker Nathalie Muylle
Minister van Werk, Economie en Consumenten,
belast met Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Personen met een beperking

User name
31/03/2020
SABINE BELIS

Ik had een reis gepland naar Zuid-Afrika in mei, en had hiervoor de vluchten rechtstreeks geboekt bij AirFrance en British Airways. Beide maatschappijen hebben hun vluchten hiervoor geannuleerd en stellen me enkel de mogelijkheid van een voucher voor. Ik lees nu dat ze eigenlijk ook de mogelijkheid voor terugbetaling moeten voorstellen. Ik kreeg tot nu toe geen enkele reactie van beide maatschappijen. Welke stappen moet ik verder ondernemen?

User name
31/03/2020
PIETER DEWEVER

Ik blijf pushen en heb Claire Finaut, medewerker minister Muylle, volgend bericht bezorgd:
"Waarde Claire Finaut

Om te handelen conform de Europese regelgeving heeft het Nederlandse ACM (Autoriteit Consument & Markt) samen met de reissector op 26 maart afgesproken dat de reisorganisator zijn verplichtingen moet nakomen. Lees: als de klant de voucher niet gebruikt MOET voorzien worden in een UITGESTELDE terugbetaling.

Het uitgangspunt daarbij was om een balans te vinden tussen de rechten van consumenten en het voortbestaan van de reisaanbieders.

Consumenten kunnen na zes maanden geld terugkrijgen
Zo is afgesproken dat consumenten de vouchers ook kunnen inwisselen voor een reis die start op een later tijdstip dan binnen een jaar. Die nieuwe reis is dan gewoon gedekt door de SGR-garantie (is bij ons Garantiefonds Reizen).
Als de consument uiteindelijk besluit geen gebruik te maken van de voucher, is de reisaanbieder die de voucher heeft verstrekt verplicht de volledige waarde terug te betalen uiterlijk aan het eind van de SGR-dekkingstermijn van één jaar na uitgifte, maar niet eerder dan na 6 maanden na de uitgifte van de voucher.
De reisorganisatie mag hiervan in het voordeel van de consument afwijken. Hiermee blijft dus hun recht op geld terug in stand maar alleen op een later tijdstip.

Ik twijfel er niet aan dat de minister een even klantvriendelijke regeling kan bewerkstelligen. Want in de huidige regeling gaan duizenden gedupeerde klanten, die de vouchers niet kunnen gebruiken omwille van allerlei redenen (ziekte, invaliditeit, ouderdom, zwangerschap, verandering van werkomstandigheden, overlijden...) hun geld kwijt zijn.

Mijn echtgenote is verpleegster. Heeft mevrouw de minister er al aan gedacht dat vele zorgwerkers (artsen, verpleegkundigen, technici...) die op dit ogenblik onmenselijke en risicovolle inspanningen doen om met corona besmette medemensen te redden, er later voor gestraft worden door een onbruikbare voucher in hun brievenbus te vinden...

User name
31/03/2020
BRENDA VERSTICHEL

Gisteren mailtje gekregen van Transavia dat onze vlucht Alicante - Brussel geannuleerd is. Ze annuleren trouwens alle vluchten van en naar Brussel tot maart 2021. Ze willen mij viucher geven die 1 jaar geldig is, als ik hem niet gebruik kan ik na 1 jaar mijn geld terugvragen. Volgens hun eigen algemene voorwaarden moeten ze echter een vlucht die ze zelf annuleren de vlucht integraal terubetalen.
Ik heb via hun klachtenformulier op hun website klacht ingediend, het kan volgens het klachtenformulier wel 3 maand duren voor ik een antwoord krijg.

User name
01/04/2020
VEERLE UYTTENDALE

Ik heb via een reisbureau een vlucht en hotel geboekt. Men heeft nog tijdig het hotel kunnen annuleren zonder kosten, maar toch krijg ik dat geld van het reisbureau niet terug. Ik ga “een voucher” krijgen van Tui voor de vlucht en “een andere voucher” voor het hotel.
Ik ben het daar niet mee eens, omdat het hotel niet “echt” werd aangekocht door het reisbureau. Wat kan ik doen?

User name
01/04/2020
PIETER DEWEVER

Vandaag in DE STANDAARD : Proficiat Test Aankoop

Gedupeerde reiziger krijgt voucher (nu) of cash (in 2021)
Wie zijn geannuleerde paas­vakantie wil omboeken, krijgt meteen een reischeque. Wie zijn kosten terugbetaald wil zien, moet één jaar wachten.

BRUSSEL Door het internationale vlieg- en reisverbod hebben de touroperators tienduizenden geboekte vakanties voor de paasperiode moeten annuleren. In normale tijden zouden de gedupeerde reizigers automatisch kunnen kiezen tussen een herboeking, op een latere datum, of een terugbetaling van de gemaakte kosten. Die keuze is sinds 2017 verankerd in Belgische wetgeving, op basis van een EU-richtlijn uit 2015.

Niet genoeg cash

Maar de coronacrisis brengt nieuwe spelregels met zich. Tot tweemaal toe, zelfs.

In een eerste fase, op 20 maart, besliste de federale minister van Economie, Nathalie Muylle (CD&V), dat de reissector de terugbetaling van een geannuleerde reis zou mogen vervangen door een tegoedbon, een voucher. En dat de gedupeerde reizigers die voucher moeten aanvaarden. Minister Muylle wilde op die manier voorkomen dat de reisondernemingen grote sommen moeten terugbetalen, op een moment dat al hun inkomsten weggevallen zijn. Dat zou hen in zware financiële problemen kunnen brengen. ‘Dit zijn uitzonderlijke maatregelen, die moeten verhinderen dat veel ondernemingen over de kop gaan’, aldus Muylle toen.

Op basis van dat ministerieel besluit bleef er voor de betrokkenen maar één optie over: ingaan op de reisvoucher die door hun touroperator (of het reisbureau) zou worden aangeboden. Die tegoedbon maakt een nieuwe reis mogelijk, op een latere datum, voor hetzelfde bedrag. Als de nieuwe reis meer kost, moet u bijbetalen.

Maar geen compensatie in cash. En dat leidde tot felle kritiek bij de consumentenorganisatie Test-Aankoop, al erkent woordvoerder Simon November dat ‘de reissector allicht onvoldoende cash in huis heeft om de reiskosten van iedereen meteen integraal terug te betalen’. ‘Maar dat is nog geen reden om het recht op terugbetaling helemaal van tafel te vegen. De Europese richtlijn is in een Belgische wet omgezet. Juridisch bekeken is dat een wet van een hogere orde en kan een ministerieel besluit niet tegen de inhoud van die wet ingaan.’

Test-Aankoop voelde zich gesteund door Europees commissaris Didier Reynders, bevoegd voor consumentenbescherming. Reynders liet vorige week optekenen dat de gedupeerde reizigers ‘altijd de keuze moeten krijgen om hun geld terug te vragen’. En hij voegde er een suggestie aan toe: ‘Als reisorganisaties willen dat mensen voor een voucher kiezen, moeten ze die optie aantrekkelijk maken, bijvoorbeeld door aan de voucher een iets hoger bedrag toe te kennen, zoals een extra vakantiedag.’

Koelkast-techniek

Op het terrein staat de Belgische marktleider, touroperator Tui, klaar voor het digitaal versturen van de eerste corona-vouchers. ‘Alle betrokkenen zijn in kaart gebracht en worden begin april verwittigd’, zegt woordvoerder Piet Demeyere. Bij Tui slaat de operatie op alle geannuleerde reizen tot en met 30 april. Bij concurrent Sunweb geldt (voorlopig) 19 april als einddatum.

Maar de kritiek heeft minister Muylle intussen aangezet tot een bijsturing van haar besluit van 20 maart. Na overleg met de reissector en naar het voorbeeld van Frankrijk krijgen gedupeerde reizigers opnieuw een keuzemogelijkheid: tussen de voucher, die ze meteen kunnen gebruiken, of een terugbetaling in cash. Maar wie voor cash kiest, zal zijn recht pas na een wachtperiode van twaalf maanden kunnen opeisen, vernam De Standaard. ‘Die twaalf maanden is de periode waarin de voucher kan worden gebruikt’, aldus de uitleg van het kabinet-Muylle, gisteravond. ‘Wie de voucher niet gebruikt, kan pas na het verstrijken van die twaalf maanden een aanvraag tot terugbetaling doen. De reisorganisator moet dan binnen de zes maanden terugbetalen.’

Er ligt een ontwerp van koninklijk besluit klaar met de bijgestuurde compensatieregels. Met de koelkast-techniek probeert ­minister Muylle de rechten van de consumenten opnieuw te verzoenen met de economische belangen van de reissector.

User name
01/04/2020
LUCIEN BEAUSON , Gereageerd:

Als ik het goed begrijp zou er deze week een ander koninklijk besluit uitgevaardigd worden omtrent geannuleerde reizen.Men zou dan kunnen opteren voor terugbetaling maar na de periode van 1jaar.Waarom kan je de terugbetaling niet direct krijgen?Ik ben 69 jaar en wie zegt dat ik binnen een jaar nog leef.

User name
01/04/2020
PIETER DEWEVER , Gereageerd:

Ik zit met dezelfde vraag ( ben ook 69 ) . Wat met gedupeerde reizigers die overlijden voor de periode van opzeg en terugbetaling (= 1 jaar + 6 maanden) is verstreken?

User name
01/04/2020
LUCIEN BEAUSON , Gereageerd:

Dit is volgens mij nog geen goede oplossing.Er gaan veel vouchers in de vuilbak belanden.Waarom geen onmiddellijke terugbetaling het is tenslotte uw eigen geld.

User name
01/04/2020
LUCIEN BEAUSON , Gereageerd:

Koelkast techniek(waardeloos)Het is uw eigen geld.

User name
01/04/2020
BRENDA VERSTICHEL , Gereageerd:

Als ik lij niet vergis gaat dit nog steeds over reizen geboekt bij reisorganisaties, vkuchten geboekt bij luchtvaartmaatschappijen vallen daar mijns inziens niet onder.

User name Moderator
28/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Klopt, als je luchtvaarmaatschappij de vlucht schrapt heb je recht op ofwel een nieuwe vlucht (gratis omboeking) ofwel een terugbetaling. We merken wel dat vele luchtvaartmaatschappijen eerder vouchers aanbieden en het de consument moeilijk maken om via hun site een terugbetaling aan te vragen. Daarom hebben we velen onder hen een aanmaning gestuurd. Twijfel niet om onze advocaten te raadplegen op het gratis nummer 080029510 voor meer info. Ze helpen je graag verder ! 

User name
01/04/2020
EDDY STYVEN

Ik plande in mei een motor trip in het VK, Schotland, Ierland & Wales .
Hiervoor boekte ik ferries (Zeebrugge - Hull & Schotland - Ierland & Ierland - Schotland evenals Folkestone - Calais via Eurotunnel.
Heb ik, en indien zo recht op terugbetaling van deze via CC reeds aangerekende trips ?

Navraag bij mijn (inclusive annulatieverzekering) van BNP Mastercard Gold geeft niet thuis, welke ik precies om deze service (?) reeds vele jaren onderschreef.
Info bij P&O, Direkt Ferries en Eurotunnel komen eveneens aandraven met vouchers en flexibele reis dagen binnen 1 jaar vanaf heden ????

Bij voorbaat dank voor jullie advies !

User name Moderator
03/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Dit zou normaal gezien in de algemene voorwaarden moeten vermeld staan. Het zou dus inderdaad kunnen dat in het geval van Eurotunnel je recht hebt op terugbetaling in cash wanneer je trein geannuleerd wordt.  En dan houdt annulatie een terugbetaling in, maar in de praktijk stellen we vast dat ze enkel vouchers geven!  De terugbetaling zoals voorzien in de Europese wetgeving (en nu ook na een aanpassing) in de wet Muylle is enkel van toepassing voor pakketreizen .... Wat de reisverzekering/annulatieverzekering betreft weten we dat die geen dekking bieden bij een epidemie zoals deze coronacrisis. Voor verdere vragen hieromtrent kan je bellen naar onze advocaten op het gratis nummer 080029510 .^An

User name
01/04/2020
EDDY STYVEN

Met betrekking tot de eerdere berichten van Brussels Airlines kreeg ik recent een mededeling dat mij omtrent terugbetaling kortelings wordt bericht.
Gezien mijn vluchten BXL - ALC geannulleerd zijn, en ik gezien twee reisgenoten van 91 & 85 niet vooraf kunnen, willen beslissen wanneer en of deze trip alsnog doorgaat op een later tijdstip.
Een terugbetaling zou dan ook gewenst zijn, met op langere termijn een vertrouwen in deze maatschappij wat loyaal terugboeken, mij alleszins een evidentie maakt.

User name
01/04/2020
WIM DE COCKER

Bij deze deel ik graag ook mijn casus bij Sunweb: had een skireis geboekt voor 5 gezinnen (17 personen) ter waarde van +-12.000EUR! Ik wil dat geld gewoon terug, ik wil gerust terug boeken bij Sunweb volgend jaar maar de kans is zeer reëel dat minstens 1 gezin niet mee kan of zal gaan, maw. wat moeten we dan met het ongebruikte deel van die voucher? Bovendien staan we met onze rug tegen de muur, stel dat Sunweb zijn prijzen voor volgend jaar met 10% verhoogt, dan kunnen we niet anders dan die verhoging gewoon te slikken door die voucher...

User name
01/04/2020
PIETER DEWEVER

Zal het nieuwe Ministerieel (of Koninklijk) Besluit dat na een jaar terugbetaling van geannuleerde reizen voorziet en nog in het Staatsblad moet verschijnen, ook geldig zijn voor wie op dat ogenblik en misschien al weken eerder een voucher ontving. Of vallen die uit de boot en zijn ze hun geld kwijt?

User name
02/04/2020
HR

Iemand die al wijzer is wat de rechten/plichten zijn om al dan niet het saldo van de reis niet meer te moeten betalen?

User name Moderator
03/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Het Ministerieel Besluit zegt duidelijk dat er een voucher bij geannuleerde pakketreizen moet worden afgegeven voor het bedrag dat de reiziger reeds had betaald (en dus niet het bijstorten van het saldo om pas nadien een voucher te krijgen!). Je kan dus om zo'n voucher vragen voor je reeds betaalde bedrag (het voorschot) maar als je hierbij problemen zou ondervinden kan je gerust onze advocaten contacteren via het gratis nummer 080029510 . Ze zullen je graag verder raad geven hoe je je rechten als consument kan laten gelden. ^An

User name
02/04/2020
FREDDY D HULSTER

We hadden een 3daagse reis, formule Bed & Breakfast_ 2 nachten + gratis fiethuur..., geboekt en vooraf betaald via Traveldeal (Bookunited -Alkmaar NL) in hotel "Nieuw Leven Texel" voor 24-27/03/2020 en meldden op 19maart dat we vanwege de Covid -19 verordeningen niet zouden kunnen komen en stelden voor het verblijf naar een latere datum te verschuiven.
Het "Service Center Traveldeal", correspondent "Tim"(eigenlijk Bookunited Alkmaar) én mevr. Hendina Bijl van het hotel hebben een handig spelletje gespeeld met mailtjes om uiteindelijk hun beslissing te verschuiven tot na de einddatum (27maart). niet de touroperator maar wel mevr. Bijl stelt ons dan voor het voldongen feit en houdt de volledige som v. 198,95 EURO achter met een email onder hoofding "annulatie". Daarin kondigt ze dan een "voucher van 80Euro" aan voor een nieuwe toekomstige boeking.
Mijn vraag: kunnen we de volledige terugbetaling eisen aan Traveldeal - Hotel "Nieuw Leven Texel" en hoe en waar kunnen we klacht deponeren wegens "schending van de maatregelen i.v.m. covid-19": wij mogen ons immers niet voor "niet noodzakelijke zaken" verplaatsen of reizen.

User name Moderator
03/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Traveldeal / Bookunited Alkmaar valt onder Nederlands recht en om te weten wat je nog precies kan ondernemen om je rechten als consument te doen gelden neem je best even contact op met onze collega's van het ECC (het Europees Centrum voor de Consument) via volgende link : https://www.eccbelgie.be/ . Ook telefonisch zijn ze te bereiken op het nummer 02 542 33 46 . ^An 

User name
02/04/2020
SANDRA GOMMERS

Is het ook zo als je in een Nederlands reisbureau geboekt hebt?
Wij boekten 10 cabins op een cruise om met onze beste vrienden ons huwelijk te vieren. Ons huwelijk is niet kunnen doorgaan en de cruise is ook afgelast. Ze bieden ons inderdaad ook een voucher aan, maar mijn bezorgdheid is: wat als na de lockdown de prijzen omhoog gaan? Dan moeten we een heel stuk bijbetalen of een paar mensen thuis laten... Ook niet simpel om binnen het jaar voor 20 personen een moment te vinden dat ze allemaal vrij kunnen nemen. Wat doen we hier best mee?

User name
03/04/2020
T. CHARLES

Hallo,

Wij hebben een gelijkaardig probleem, wij hadden onze huwelijksreis naar Hawaii geboekt met Air canada (deel van lufthansa) van 23 maart tot 10 april 2020.
Vanaf het ogenblik dat de president van Amerika Europese burgers de toegang tot Amerika heeft verboden, zijn wij aldus begonnen met onze reis te annuleren. Tot nu toe hebben alle hotels en verblijven al alles terugbetaald, maar de vliegtuigmaatschappij wilt ons niet terugbetalen.... ze zouden eventueel wel onze reis willen herboeken dit jaar nog, maar om zo'n reis te plannen lukt dat niet voor ons dit jaar. Dat is veel te snel, verlof op het werk en dergelijke is onmogelijk en we moeten ook nog eens onze hele trouw herplannen!
Dat onze tussenvluchten tussen de eilanden van Hawaii niet wordt terugbetaald kan ik nog mee leven, daar kunnen wij niets aan, het zijn vluchten binnen Amerika. Maar de vlucht naar Hawaii is voor ons financieel wel een zware klap!
Zijn er zaken die wij kunnen doen om toch een bepaalde compensatie hiervoor te kunnen krijgen?

met vriendelijke groeten,

Tatiana Charles

User name Moderator
03/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Aangezien Air Canada zoals je zegt deel uitmaakt van Lufthansa en het in dit geval gaat om een Europese luchtvaartmaatschappij raden we je aan om contact op te nemen met onze collega's van het ECC (het Europees Centrum voor de Consument) via volgende link : https://www.eccbelgie.be/ . Ze zijn ook telefonisch te bereiken op het nummer 02 542 33 46 . Twijfel niet om te bellen om te weten te komen welke stappen je eventueel kan zetten ? ^An

User name
03/04/2020
PIETER DEWEVER

Van het kabinet van Eurocommissaris D. Reynders nog volgend bericht ontvangen :

Geachte heer Dewever,

Wij danken u voor uw e-mail aan commissaris Reynders, die mij heeft gevraagd u rechtstreeks te antwoorden. Richtlijn (EU) 2015/2302 betreffende pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen geeft reizigers inderdaad het recht op volledige terugbetaling van reeds gedane betalingen, als de reis wordt geannuleerd wegens onvermijdbare en buitengewone omstandigheden.

Dit wordt verduidelijkt in een informatieve nota van de diensten van de Commissie van 19 maart 2020 (helaas alleen in het Engels beschikbaar): ec.europa.eu/.../coronavirus_info_ptd_19.3.2020.pdf
De tekst staat op de website van de Commissie over de respons op het coronavirus (onder de rubriek Mobiliteit, subrubriek Vervoer):
ec.europa.eu/.../mobility-and-transport_nl

In die informatieve nota van 19 maart 2020 staat echter ook dat reizigers zouden moeten overwegen ermee akkoord te gaan dat hun pakketreis naar een later tijdstip wordt verschoven, aangezien touroperators in liquiditeitsproblemen kunnen komen doordat er geen nieuwe boekingen zijn, terwijl zij ook aan verzoeken om terugbetaling moeten voldoen. Aangezien het in deze onzekere tijden moeilijk is reisplannen te maken, zou een en ander kunnen gebeuren door middel van een creditnota (een “voucher”). De reiziger moet echter volledige terugbetaling kunnen vragen als hij of zij de voucher uiteindelijk niet gebruikt. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat de voucher wordt gedekt door goede bescherming bij insolventie.

Commissaris Reynders heeft al contact opgenomen met de Belgische autoriteiten in verband met de verenigbaarheid met het EU-recht van het ministerieel besluit van 19 maart 2020 betreffende de terugbetaling van opgezegde pakketreizen (gepubliceerd op 20 maart 2020). De Commissie zal te zijner tijd een besluit nemen over passende vervolgstappen.

Hoogachtend,

Peter Bischoff-Everding
Deputy Head of Unit / stv. Referatsleiter

User name Moderator
03/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Bedankt om dit met ons te delen ! ^An

User name
05/04/2020
Claudine Depoortere , Gereageerd:

Ik had een pakketreis geboekt naar Marokko van 8 april to 15 april. Op 14 maart liet het reisagentschap mij weten dat de reis geannuleerd werd. Het MB van 19 maart heeft de annulatie van pakketreizen geregeld. Een MB kan alleen van toepassing zijn voor de toekomst, dus voor annulaties van na 19 maart. Nu mijn pakketreis reeds geannuleerd werd op 14 maartI denk ik dat ik wel onmiddellijke terugbetaling kan vragen. Correct?
Dank voor Uw reactie,
Claudine Depoortere

User name Moderator
30/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Op dit moment zou je nog wel recht op terugbetaling hebben maar volgens de minister van Economie moet er een mogelijkheid zijn om een tegoedbon uit te geven voor annuleringen die hebben plaatsgevonden vóór de inwerkingtreding van het besluit, wanneer de terugbetaling door de reisorganisator nog niet is gebeurd, d.w.z. voor annuleringen die vóór 20 maart aan de reiziger zijn gemeld. Uiteraard volgen we deze zaak van nabij op ! 

User name
13/05/2020
AN VAN DEN BOSCH , Gereageerd:

Dus met andere woorden vermits onze reis op 14 maart geannuleerd is, kunnen we een terugbetaling eisen?
Wat we lezen in het ministerieel besluit van 19 maart staat er ook nergens vermeld dat het geldt voor alle pakketreizen die geannuleerd zijn ten gevolge van de corona crisis. Dus dan is in ons geval het ministerieel besluit niet van toepassing?

User name
13/05/2020
AN VAN DEN BOSCH , Gereageerd:

Dus met andere woorden vermits onze reis op 14 maart geannuleerd is, kunnen we een terugbetaling eisen?
Wat we lezen in het ministerieel besluit van 19 maart staat er ook nergens vermeld dat het geldt voor alle pakketreizen die geannuleerd zijn ten gevolge van de corona crisis. Dus dan is in ons geval het ministerieel besluit niet van toepassing?

User name
29/06/2020
KARINA Geyskens , Gereageerd:

Ik heb ondertussen mijn probleem inzake het annuleren voor 20 maart en het toch toepassen van het decreet Muylle voorgelegd aan de Geschillencommissie Reizen. Uitspraak zou gebeuren op 23 juni, maar tot op heden nog geen nieuws van gehad. Bijkomend probleem was dat onze reisbureau Wats NV uit Antwerpen ook steeds getalmd had met het uitschrijven van de voucher. Uiteindelijk hebben ze dat op eigen initiatief gedaan op 19 juni (dus ruim 3 maanden na de annulatie op 14 maart). Vermits de termijn van 12 maanden waarna terugbetaling mag gevraagd worden begint te lopen vanaf uitgiftedatum van de voucher wil dat zeggen dat Wats zich hierdoor nog eens 3 maanden extra betalingsuitstel heeft toegekend. Uiteraard heb ik dit ook aangeklaagd bij de Geschillencommissie. Immers, zelfs indien we de voucher moeten aanvaarden in plaats van terugbetaling, dan moet die voucher uitgeschreven worden binnen dezelfde termijn als de terugbetaling had moeten gebeuren. Dat is dus binnen 14 dagen na annulatie. Reisbureaus passen de wetten toe zoals het hen best uitkomt, en dat kan allemaal in België. Alle reacties en klachten op jullie site maken dit zeer duidelijk, maar toch zie ik nog weinig echte actie hieromtrent van jullie zijde. Dat stelt me teleur, want de consument heeft het heel moeilijk om hierop te reageren.

User name
03/04/2020
SANDRA GOMMERS

Is het ook zo als je in een Nederlands reisbureau geboekt hebt?
Wij boekten 10 cabins op een cruise om met onze beste vrienden ons huwelijk te vieren. Ons huwelijk is niet kunnen doorgaan en de cruise is ook afgelast. Ze bieden ons inderdaad ook een voucher aan, maar mijn bezorgdheid is: wat als na de lockdown de prijzen omhoog gaan? Dan moeten we een heel stuk bijbetalen of een paar mensen thuis laten... Ook niet simpel om binnen het jaar voor 20 personen een moment te vinden dat ze allemaal vrij kunnen nemen. Wat doen we hier best mee?

User name Moderator
03/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

We weten niet precies of de Nederlandse regering hieromtrent enige maatregelen genomen heeft, hiervoor kan je best contact opnemen met onze collega's van het ECC (het Europees Centrum voor de Consument) via volgende link:   https://www.eccbelgie.be/ . Of je kan hen bereiken op het nummer 02 542 33 46, ze zullen je graag verder helpen! ^An

User name
03/04/2020
PIETER DEWEVER

De beroepsverenigingen uit de reissector hebben gisteren 02.03.2020 volgend bericht in Travel Magazine gepubliceerd :

Donderdag 2 april 2020
Corona-voucher update
Omwille van de kritiek van Europa -gestimuleerd door de Belgische vzw Test Aankoop en andere Europese nationale consumentenorganisaties- heeft Minister Muylle een bijsturing gedaan van haar Besluit van 20 maart ll.

In goed overleg met onze reissector (waarbij alle actoren vertrouwen hebben in de werking van het kabinet Nathalie Muylle), en ook naar het voorbeeld van Frankrijk, krijgen reizigers opnieuw een keuzemogelijkheid: ofwel een voucher (nu, hier, 12 maanden geldig, in Frankrijk 18 maanden) of cash terugbetaling na een wachtperiode van 12 maanden.

Die 12 maanden is de periode waarin de voucher kan worden gebruikt, aldus het kabinet. Wie de voucher niet wil gebruiken, kan pas na het verstrijken van 12 maanden een aanvraag tot terugbetaling opstarten. De reisorganisator/touroperator moet na die aanvraag binnen de 6 maanden terugbetalen.

Er ligt blijkbaar een ontwerp van Koninklijk Besluit met de bijgestuurde compensatieregels klaar. Chapeau voor de beroepsverenigingen om 18 maanden (!) cash te vrijwaren voor de sector.

P.S. Vanmiddag hebben de beroepsverenigingen een bericht verspreid waarin ze duidelijk stellen: “Dit Koninklijk besluit is nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en tot op dat moment zijn de huidige regels en bepalingen (lees: voucher) geldig.”

User name
06/04/2020
NOEL VERPLANCKE , Gereageerd:

Ben benieuwd wanneer dit ontwerp zal goedgekeurd worden en verschijnen in het Staatsblad ?

User name Moderator
06/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Wij wachten ook de publicatie af maar sowieso is het laatste woord hierover nog niet gevallen. Wordt dus vervolgd. ^An

User name
15/04/2020
NOEL VERPLANCKE , Gereageerd:

Per 6/4/20 is dit inderdaad in het Staatsblad gepubliceerd.
Er wordt een voucher voorzien die 12 maanden geldig is.
Wie de voucher niet wil gebruiken, kan pas na het verstrijken van 12 maanden een aanvraag tot terugbetaling opstarten. De reisorganisator/touroperator moet na die aanvraag binnen de 6 maanden terugbetalen.

De vraag is binnen welke termijn na annulatie van de pakketreis moet de reisorganisator/touroperator de voucher afleveren aan de consument ?

User name
03/04/2020
BRENDA VERSTICHEL

Volgens de EU moeten de luchtvaartmaatschappijen geannuleerde vluchten terugbetalen.
www.europarl.europa.eu/.../coronavirus-jouw-passagiersrechten

Transavia gaat lij een voucher sturen, zij staan toch niet boven de wet???

User name
06/04/2020
LINDE TICKET , Gereageerd:

Het is me nog niet helemaal duidelijk. Slaat de regeling met het verplicht aanvaarden van een voucher in plaats van onmiddelijke terugbetaling voor een door de organisatie geannuleerde service (in strijd is met de Europese regelgeving), die minister Nathalie Muylle samen met de lobby van de reissector opdringt aan de consument, enkel op pakketreizen? De luchtvaartmaatschappijen verplichten ook het aanvaarden van vouchers voor losse vliegtickets voor vluchten die ze zelf annuleerden. Bij protest blijven ze gewoon bij hun standpunt, zich verschuildend achter de regeling met Muylle. Vallen losse tickets onder haar regeling?

User name Moderator
06/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Inderdaad, de wet Muylle is enkel van toepassing op pakketreizen en dan wordt er je een voucher aangeboden. Voorlopig moet je je als reiziger hiermee dus tevreden stellen. Wat de luchtvaartmaatschappijen betreft merken we dat velen talmen met het annuleren van hun vluchten om terugbetaling van de tickets te vermijden. Maar als de luchtvaartmaatschappij de vlucht schrapt, heb je recht op een nieuwe vlucht of terugbetaling van je ticket. Hiervoor check je best de annulatievoorwaarden van je boeking ! ^An

User name
19/04/2020
JOZEF PITTOORS , Gereageerd:

Onze losse vliegtickets van en naar Italie op 6 en 9 mei zijn geschrapt door Brussels Airlines. Dit staat op het e-ticket bij "Belangrijke informatie":

"RECHTEN VAN LUCHTVAARTPASSAGIERS
Mag je niet aan boord van het vliegtuig stappen? Wordt je vlucht geannuleerd? Heeft je vlucht meer dan twee uur vertraging? Aan de incheckbalie of aan de instapgate kan je de tekst vragen die uitlegt waarop je recht hebt, met name op het vlak van compensatie en assistentie. EG-verordening no. 261/2004."

Als je in die EG-verordening artikel 8 leest, staat daar toch recht op terugbetaling.

In de e-mail die we kregen van Brussels Airlines wordt echter alleen van een "flightvoucher" gesproken.

Op hun site:
Ontvang jouw Flightvoucher nu

Indien je een terugbetaling wenst, gelieve het Service Centre op een latere datum te contacteren.

Wat doen we best volgens jullie?

User name Moderator
24/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Als de luchtvaartmaatschappij je vlucht schrapt dan heb je recht op een nieuwe vlucht (gratis omboeking) of een terugbetaling van je ticket. We merken dat vele maatschappijen inderdaad een voucher aanbieden en talmen met terugbetalen ... Toch heb je het recht om terugbetaald te worden als je niet wenst in te gaan op zo'n voucher. Je dient hen dat uiteraard wel te laten weten via mail of andere kanalen. Twijfel ook niet om onze advocaten hiervoor te raadplegen op het gratis nummer 080029510 ! 

User name
08/04/2020
geertann , Gereageerd:

Wij hadden een city trip geboekt voor Lissabon. Van TAPvoucher gekregen en dienen om te boeken voor 12 okt 2020. Van geld terug krijgen geen sprake

User name
09/04/2020
KAREL MELKEBEKE , Gereageerd:

Mijn dochter heeft met Brussels Airlines een vlucht geboekt, vertrek op 3/5. Zij kreeg deze week bericht dat de vlucht geannuleerd wordt. Zij krijgt een korting van 50€ indien zij voor 31/8 een nieuwe vlucht boekt en heeft tijd tot 31/12/2020 om een nieuwe reis te plannen. De bestemming kan zij niet kiezen. Zij heeft een nummer toegekend gekregen.
Dit betekent dat zij haar geld niet terugkrijgt, 50€ korting voor een vlucht met bepaald nummer en voor eind dit jaar. De vlucht werd geboekt naar Denemarken in functie van een studiereis. Zij heeft helemaal niet de intentie om op verlof te gaan naar Denemarken indien dit niet in opdracht is van school. Daarbovenop is zij niet in de mogelijkheid om dit jaar nog een reis te plannen.
Wij gaan dus niet akkoord met hun voorstel maar willen weten hoe wij dit best kunnen argumenteren.

User name Moderator
24/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Je hebt in principe het recht om een terugbetaling te vragen als de luchtvaarmaatschappij je vlucht heeft geschrapt ! We merken wel dat er eerder vouchers worden aangeboden (een gratis omboeking voor een nieuwe vlucht), maar volgens de algemene voorwaarden (zie de regeling ingeval annulering) wordt een terugbetaling voorzien als je niet wenst/ kan ingaan op zo'n voucher. Ik geef je graag de link naar ons dossier mee : https://www.test-aankoop.be/familie-prive/reizen/dossier/corona-faq/reis-kan-niet-doorgaan . ^An

User name
06/04/2020
LUC CLAES

en dan een positieve noot : Joker geeft een voucher die 18 maanden geldig is . Dan heb je tenminste de tijd om je reis terug in te plannen.

User name
06/04/2020
Elke De Jonghe

Wij zouden naar Centerparcs De Vossemeren gaan voor het weekend 17/4-20/4/20. Wij zijn met 5 personen en elk een verschillende agenda. Wij kunnen geen gebruik maken van de voucher want een zoektocht om een gepaste periode te vinden is niet mogelijk. Centerparcs wil echter niet terugbetalen. Wat zijn mijn rechten? Kan ik een terugbetaling eisen? Ik heb hen ook de eerste keer gecontacteerd om eventueel onze reis te annuleren en dan zouden we volgens de annuleringsvoorwaarden 150 euro dienen te laten vallen. Kunnen ze dit eisen?

User name Moderator
06/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Aangezien de overheid heeft beslist dat je je woning alleen nog mag verlaten in noodzakelijke gevallen, is er sprake van overmacht en kun je in principe een terugbetaling eisen. Maar je kan inderdaad best hiervoor contact opnemen, zoals jij reeds gedaan hebt, met de verhuurder om de mogelijkheden te bespreken. De annulatievoorwaarden worden sowieso bepaald in de algemene voorwaarden. Bij twijfel kan je gerust onze advocaten bellen op het gratis nummer 080029510 . ^An

User name
06/04/2020
NATALIE FREDERICKX

Beste,
Ik heb zelf een aantal geboekte tickets met Transavia, ze gingen een nieuwe route opstarten vanuit Brussel, deze is uitgesteld tot maart 2021. Ik krijg ook te horen dat ik alleen maar vouchers zal krijgen. Ik versta de impact dat dit heeft op heel veel sectoren, maar het is nog altijd een groot verschil om vanuit Brussel of Amsterdam te vertrekken. Het vervoer naar Amsterdam komt ook op ons, en de omstandigheden in Nederland met het virus zijn ook niet zo gunstig om te zeggen dat ik er snel naartoe wil gaan om van daaruit te reizen. Ik had inderdaad gelezen dat jullie een aanmaning hebben gestuurd maar aan de andere kant hoor ik dat de nederlandse regering achter de maatschappijen staat en hen net aanmoedigt om vouchers te geven ipv terugbetalingen. Heeft jullie aanmaning dan invloed daarop? Als ik een volledige terugbetaling krijg, dan kan ik tenminste tickets boeken met andere maatschappijen vanuit Brussel, nu ben ik dat geld gewoon kwijt.

User name Moderator
06/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

We moeten jammer genoeg vaststellen dat er binnen Europa niet unisono wordt gesproken ! Wij vinden dat als de luchtvaartmaatschappij de vlucht schrapt, je recht hebt op een nieuwe vlucht of terugbetaling van je ticket.  Er is voorlopig nog geen nieuws te melden, maar zodra we over meer info hierover beschikken zullen we niet nalaten erover te berichten ! Het is wel zo dat als je via een Belgisch bedrijf boekt, je onder Belgische wetgeving valt! ^An

User name
26/05/2020
ANJA ROEYKENS , Gereageerd:

Ik heb hetzelfde voor! Ik heb ook meermaals Transavia gecontacteerd maar zonder succes, ik heb inmiddels mijn vouchers ontvangen en zij geven mij ook aan dat ik deze kan doorverkopen aan vrienden of buren! Serieus?
Ik heb ook via de Europese bemiddeling nu een klacht ingediend maar zij zeggen hetzelfde als Test Aankoop, Transavia reageert niet op onze aanmaningen. Ze vragen mij om zelf ook Transavia te blijven contacteren.
Geen duidelijkheid hierover dus

User name
06/04/2020
Leen Everaerts

Hoe zit het trouwens als je omwille van #lockdown vervroegd moet terugkeren van je vakantie? Wij zijn twee weken vroeger moeten terugkeren, vanuit een land dat in #lockdown zou gaan. Hebben een maandloon moeten bijbetalen aan Qatar Airways om onze (al betaalde) retourvlucht te verplaatsen naar een vroegere datum, terwijl Qatar mooie reclame blijft maken over full flexibility (gratis omboeken) en taking you home. Allemaal onzin, het gaat alleen maar over geld. Daar sta je dan, als consument, het enige wat je kan doen is betalen. We hebben trouwens wel een jaarcontract annulatieverzekering en reisverzekering, maar daar wordt epidemie uitgesloten. Ik probeer al 2,5 week in dialoog te treden met Qatar Airways, maar die antwoorden gewoon nergens op.

User name Moderator
06/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Het is jammer om te horen dat je geen erg klantvriendelijke respons krijgt van die luchtvaartmaatschappij. Normaal gezien hadden ze je toch een nieuwe vlucht zonder extra kosten kunnen aanbieden gezien het land in lockdown zou gaan. En inderdaad ook wat de annulatieverzekeringen en reisverzekeringen betreft wordt de consument in deze coronacrisis in de steek gelaten. Hopelijk krijg je alsnog de kosten vergoed, als dit ook zo werd bepaald in de algemene voorwaarden! ^An

User name
06/04/2020
Leen Everaerts

En hoe zit het met passagiers die gestrand waren in een land terwijl dat in lockdown ging? Wij hebben een maandloon moeten bijbetalen om de terugvlucht bij Qatar Airways (die al betaald was) te kunnen vervroegen. Daar sta je dan, op een luchthaven, je weet dat je naar huis moet, dus 'you pay the price'. Erg zuur, als je weet dat Qatar momenteel hun marketing-campagnes momenteel gebouwd zijn op #flexibiliteit en #gettingyouhome.
Is er enige vorm van bescherming van de consument, of kunnen ze echt zomaar vragen wat ze willen? Zelf reageert Qatar gewoon niet op mails, gelogde tickets, social media posts,... Ze blijven de goed nieuws show zwaaien

User name
07/04/2020
PIETER DEWEVER

Wat bij OVERLIJDEN ?
Wat moet er met de tegoedbonnen (vouchers) gebeuren wanneer de rechthebbende overlijdt nog voor hij/zij de bon heeft kunnen gebruiken. Kan de familie de uitbetaling van de voucher eisen? Of wordt dat verworven eigendom van de reisorganisator?
Heeft mevrouw de minister Nathalie Muylle dat voorzien?

User name
07/04/2020
BENEDICTE LEBRUN

We hebben bij Ryanair 24 tickets geboekt voor een groepsreis van de jeugdbeweging in juli. Wat indien nog niet gevlogen kan worden naar Kroatie? Het betreft een groot bedrag voor jongeren die ervoor gewerkt hebben. Wat zijn onze rechten op terugbetaling?

User name Moderator
26/05/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Hallo Benedicte, sorry voor het late antwoord, het is voor iedereen nog altijd afwachten geblazen ! Eerst moeten onze eigen grenzen opengesteld worden vooraleer we op vakantie naar het buitenland mogen. De Nationale Veiligheidsraad zou zich hier weldra over uitspreken (en dan kan Buitenlandse Zaken misschien een positief reisadvies geven). Ik geef je wel de raad om niet zelf je vlliegtickets te annuleren (dan heb je namelijk geen recht op terugbetaling !) maar ik ga ervan uit dat dit niet aan de orde is en jullie hier echt naar uitkijken. 

User name
07/04/2020
Inge wuyts

Beste, ik annuleerdemijn reis bij Corendon op 27 maart. Ze vroegen mijn rekeningnummer om het bedrag van het voorschot terug te storten mits annulatiekosten van 455 euro waar ik akkoord mee ging. Nu informeerde ik vandaag en kreeg dit antwoord:

Beste,Hartelijk dank voor uw mail!Vanwege de omstandigheden worden er geen terugbetalingen meer gedaan. Ook niet indien dit eerder wel is toegezegd. Onze excuses hiervoor. Het bedrag dat u terug zou krijgen krijgt u nu als tegoed in 'mijn corendon' op onze website. Met het tegoed van uw geannuleerde reis kunt u tot uiterlijk één (1) jaar na uitgifte van de voucher een nieuwe boeking maken. De voucher geldt voor alle type vakanties en voor losse vluchten. De vertrekdatum van uw nieuwe vakantie moet uiterlijk plaatsvinden op 31 oktober 2021.Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.Met vriendelijke groet,

***


Corendon Info TeamCorendon International Travel
Postbus 349
1170 AH Badhoevedorp
Nederland

User name Moderator
26/05/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Hallo Inge, om te weten te komen wat je rechten zijn als reiziger kan je best met ons contact opnemen via het gratis nummer 080029510, we helpen je graag verder ! 

User name
07/04/2020
DANY DEKEYZER

Hoe staat het met Ryanair, welke regels zijn daar geldig?
Hebben een vlucht geboekt voor 18 mei naar Pisa.

User name Moderator
24/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Dezelfde regels die gelden voor elke andere luchtvaartmaatschappij ! Maar we merken wel dat er in onze klachtenbox ( zie hiervoor in volgende link :https://www.test-aankoop.be/klagen ) een aantal klachten werden ingediend bij deze maatschappij. Je kan dit eventueel ook doen mochten ze niet thuis geven. Voor de rest geldt dus dat als de luchtvaartmaatschappij je vlucht schrapt, je recht hebt op een nieuwe vlucht (gratis omboeking) of een terugbetaling van je ticket. Meer info vind je in ons dossier via volgende link: https://www.test-aankoop.be/familie-prive/reizen/dossier/corona-faq/reis-kan-niet-doorgaan . ^An

User name
07/04/2020
DIRK VERSCHOORE

dirk,7 april 29 mei van toulon naar porto torres(sardinie )met nachtboot.Nog niks van gehoord alles is reeds betaald.Dantwee weken met arnb wat moeten we ondernemen?

User name Moderator
26/05/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Hallo Dirk, sorry dat ik je zo laat antwoord, als je de reis zelf hebt georganiseerd raad ik je aan om met iedere partij apart contact op te nemen om te zien wat de mogelijkheden zijn. Hiervoor lees je goed even de algemene voorwaarden na van je boekingen om te zien wat er geregeld is ingeval van annulering. Als je nog vragen hebt kan je gerust met ons contact opnemen via het gratis nummer 080029510 , we helpen je graag verder ! 

User name
07/04/2020
PETRA HEYLEN

TAP annuleerde mijn terugvlucht. Sindsdien zit ik op mijn vakantieplek vast. TAP organiseert weliswaar nog vluchten maar aan het viervoudige of meer dan mijn originele vlucht. Ik heb TAP een mail gestuurd dat ik in de eerste plaats van hen een retourticket wens aan de prijs die ik reeds betaalde en ten tweede ik zeker geen voucher wens te ontvangen. Is dit voldoende of moet ik andere stappen ondernemen?

User name
08/04/2020
Jan Anthonis

Bij Ryanair kreeg ik de keuze, vlucht omboeken of geld terug. Ik koos voor de optie geld terug en ontving op 16 maart een mail met dit antwoord : "Beste klant,

Naar aanleiding van uw aanvraag voor restitutie voor boekingsreserveringsnummer Y3JLJV.

Hierbij bevestigen wij dat uw aanvraag voor restitutie verwerkt is via de betalingswijze die u voor uw oorspronkelijke boeking gebruikt hebt. Uw bank zal 5-7 werkdagen nodig hebben om de terugbetaling naar uw rekening te verwerken.

Het bedrag dat u terugbetaald krijgt naar uw credit/debit kaart/Ideal of PayPal-rekening is EUR 8.00."

Dit is enkel wat ik betaalde voor mijn stoel reservatie, over terugbetaling van de oorspronkelijke vlucht wordt met geen woord gerept. Ik kan ook niemand bereiken, niet via telefoon, mail, chat...

We zijn ondertussen 8 april en ik heb nog niets terug ontvangen.

User name
20/04/2020
METIN ALKANAT , Gereageerd:

Beste heeft u ondertussen al iemand kunnen contacteren van Ryanair ?

User name
08/04/2020
FREDERIC DE CLERCK

Beste,
Ik had een vlucht geboekt via de Spaanse site van Vuelling om mijn schoonbroer te laten overvliegen tijdens de paasvakantie. Aanvankelijk kregen wij een bericht dat de vlucht geannuleerd en terugbetaald zou worden vanuit Vuelling. Het was voldoende om de terugbetaling te vragen. Omdat wij echter betaalden via een Belgische rekening kregen wij nu bericht dat wij enkel aanspraak kunnen maken op een 'voucher'...... Gestraft omdat wij belgen zijn? Dit kan toch niet de bedoeling zijn.

Van 'TUI fly', waar we ook een vlucht geboekt hadden kregen wij volgende mededeling ( zie onderaan de volledig tekst van hun mail van gisteren). Het toppunt is het artikel a) waarbij TUI ervan uitgaat dat het in ontvangst nemen van de voucher ( die mail dus) een aanvaarding ervan inhoudt?!!! Slikken omdat BELGIE het zo heeft beslist?

Van Qatar kregen wij echter het andere nieuws: Volledige terugbetaling van ticket of voucher met 10% extra waarde of gratis om boeken.... "In these challenging times, we are here to support if you need to travel. We are aware that many of you wish to return home, and we will go the extra mile to get you there safely.Travel with confidence knowing that your safety, security and well-being are our top priority. As always, we provide the highest standards of hygiene on our aircraft, so your journey back home is seamless and safe.If you need to change your travel plans*, you can either change your date of travel free of charge, exchange for a future travel voucher with 10% additional value, or refund your ticket*. Soms is het blijkbaar beter niet Belgisch te kopen blijkbaar..... ( ook al hadden wij in dit laatste geval niet de keuze)

"Je had een vlucht geboekt bij TUI fly.
Zoals wij je eerder al hadden laten weten, waren wij in verband met het coronavirus genoodzaakt je vlucht te annuleren.
Ter compensatie van deze annulering ontvang je van ons deze voucher ter waarde van het door jou betaalde bedrag. Deze voucher is één jaar geldig en kan worden gebruikt voor alle vluchten van TUI fly.
De vlucht kan geboekt worden via de website van TUI fly.
Voor eventuele vragen verwijzen we naar de Corona FAQ op de website.
Bedankt voor het vertrouwen.
Gebruiksvoorwaarden
a. Het in ontvangst nemen en gebruik maken van deze voucher zal worden aanzien als de aanvaarding van de voucher en de gebruiksvoorwaarden die erop van toepassing zijn.
b. Deze voucher kan uitsluitend gebruikt worden ten behoeve van (gedeeltelijke) betaling bij boeking van één of meer vliegtickets uit het aanbod van TUI Airlines Belgium N.V. dat beschikbaar is op het moment van de nieuwe boeking.
c. De voucher voor de totale reissom wordt verstrekt aan de passagier-hoofdboeker in naam en rekening van zichzelf en diens medepassagiers.
d. Deze voucher is persoonlijk en kan niet worden overgedragen aan derden.
e. De waarde van deze voucher is beperkt tot het door de passagier effectief betaalde bedrag.
f. Indien je minder besteedt dan de op deze voucher vermelde waarde, behoud je het restant van de voucherwaarde. De datum van uitgifte en geldigheidsduur van de initieel uitgegeven voucher blijft van toepassing. Indien je meer besteedt dan de op deze voucher vermelde waarde, dien je het verschil tussen het werkelijk besteed bedrag en de waarde van de voucher bij te betalen.
g. Het kopiëren, namaken, vermenigvuldigen en/of op enigerlei wijze reproduceren van deze voucher is verboden. Bij verdenking van misbruik behoudt TUI fly zich het recht voor de voucher als betaalmiddel te weigeren en aangifte te doen bij de politiediensten.
h. Op deze voucher en de bijbehorende voorwaarden is uitsluitend Belgisch recht van toepassing. Exclusief bevoegd voor geschillen omtrent deze voucher zijn de rechtbanken van het Arrondissement Brussel territoriaal bevoegd voor Zaventem. "

User name
28/04/2020
ETIENNE DE PAUW , Gereageerd:

Conform de EG Verordening 261/2004 art 5 en 8 (welke een voor alle lidstaten bindende wetgeving is!) bevestigd door de Europese Commissie op 18/3/2020 in document C(2020) 1830 2.2. en nogmaals door de bevoegde commissaris voor transport Adina Valean op 2/4/20 "heeft men wel degelijk recht op terugbetaling" en kan men derhalve vouchers e.d. voorstellen maar niet opleggen!

User name
08/04/2020
NATALIE FREDERICKX

Ik heb eerst contact opgenomen met test aankoop en dan doorverwezen geweest naar ECC. Ik had een aantal tickets geboekt met Transavia, de route van Brussel naar Thessaloniki is geannuleerd en wordt pas ingevoerd vanaf maart 2021. Het ECC vertelde mij dat de nederlandse regering achter de luchtvaartmaatschappijen staat, en hen net aanmoedigt om vouchers te geven ipv het bedrag terug te betalen. Nu hoop ik via de aanmaning van Test aankoop dat ze alsnog zullen overgaan tot een terugbetaling. Ik had ook tickets geboekt met andere maatschappijen, daar ook vouchers gekregen maar dit vond ik minder erg omdat ik nog vanuit België kan vertrekken. Om de vouchers van Transavia te gebruiken moet ik al via Amsterdam gaan. 1) wie gaat mijn transfer betalen van brussel naar amsterdam? en 2) de tickes vanuit amsterdam zijn 3 keer zo duur. Sorry maar voor mij is dit niet echt hetzelfde.

User name
08/04/2020
DANY DEKEYZER

Heb voor 18mei een vlucht geboekt met Ryanair naar Pisa, waarschijnlijk gaat deze vlucht niet door.
Welke stappen moet ik ondernemen? of moet ik de reactie van Ryanair afwachten?

User name Moderator
12/06/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Hallo Dany, sorry voor het late antwoord ! Ik zou je aanraden om te blijven aandringen langs alle mogelijke kanalen want je hebt in prinicipe recht op terugbetaling voor een geannuleerd vliegticket (tenzij je het zelf hebt geannuleerd). Neem gerust met ons contact op om te weten te komen welke stappen je kan zetten, ik geef je alvast ons gratis nummer mee : 080029510 . ^An

User name
08/04/2020
SVEN V

Daar alles wat onzeker is hebben we onze reis naar Oostenrijk van midden Juli geanuleerd.
We hadden 2 hotels geboekt via Tui . Dus geen pakketreis . We hebben die ruim voor de aangegeven termijn van 56 dagen voor vertrek opgezegd. Men rekend ons admin kosten aan , ok, maar voor het betaalde voorschot maakt men ook gebruik van een corona voucher ipv terugbetaling? Een annulering voor een reis in de zomer , valt dat ook onder de voucher regeling? Moeten ze de betaalde voorschotten niet gewoon terugstorten ?

User name Moderator
12/06/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Dag Sven, als abonnee kan je onze advocaten bereiken via het nummer 02 542 34 34 voor advies hieromtrent.  Anders kan je ons ook contacteren via het gratis nummer 080029510 en dan helpen we je verder ! ^An

User name
08/04/2020
IVAN VERVAEKE

Deze vouchers is het oneerlijkste wat maar kan! en is bedoeld in 1 richting.
Best zou men de zelfde reis met zelfde voorwaarden en prijs, waarvoor de klant contract getekend en aanvaard is geweest door de reisorganisatie in laag/ hoogseizoen naargelang boeking aanbieden tot en met 1 jaar en 3 dagen met te kiezen vertrek. of terugbetaling of bij duurdere reis opleg.
Dit is niet alleen een uitzonderlijke situatie voor de reissector maar ook voor de klant.
Tui vakantie geboekt in december 2019, met vertrek 7/6 tot 13/6 4 personen,
dus vroeg boeking met gratis luchthavenvervoer en gratis bagage, ( dit zijn we kwijt ) . ook luchthaven taks weekend en Reis bijstand en anulatie zitten in de prijs, bij nieuwe reis moet dit terug worden betaald ook luchthavenvervoer en weekendtoeslag.
het is wel mogelijk te verplaatsen naar v.b. 13/09 maar dan is er een meerprijs in totaal van € 1814,60 , ongelooflijk. of oktober ongeveer € 1600.
Het saldo moet betaald zijn tegen 8 mei maar denk een schriftelijke bevestiging te vragen dat ze vertrek kunnen garanderen op 7/6 voor ik het saldo betaal.
Mvg

User name
09/04/2020
KAREL MELKEBEKE

Mijn dochter heeft een vlucht geboekt met Brussels Airlines, vertrek gepland op 3/5.
Deze week kreeg ze bericht dat de vlucht geannuleerd is en en zij een korting krijgt van 50€ indien zij voor 31/8/2020 een andere vlucht boekt met nieuwe reisdatum voor 31/12/2020.
Wij gaan hier omwille van diverse redenen niet met akkoord (deze bestemming werd gekozen omdat de reis een studiereis was, mijn dochter heeft geen mogelijkheid om dit jaar nog op reis te gaan). Ik wens het betaald bedrag terug te ontvangen.Hoe kan ik dit best argumenteren. Op welke wetgeving kan ik me baseren?

User name
09/04/2020
SABINE ROSSEEL

Wij boekten begin dit jaar een reis naar de Algarve in Portugal, rechtstreeks geboekt. Bij de boeking waren de voorwaarden als volgt : 30% voorschot te betalen als bevestiging van de boeking. Het saldo te betalen bij aankomst ter plaatse, in juli dus. Wij hebben deze reis geannuleerd omwille van corona en vroegen voor terug betaling. Echter heeft die eigenaar nu de annulatievoorschriften gewijzigd, waardoor hij GEEN terugbetaling wenst te doen. Ik opperde wij kunnen aanvaarden dat hij 70% terug betaalt, maar die heeft daar geen oren naar. Hij houdt de volledige 100% van de betaling (die we eigenlijk maar voor 30% moesten betaald hebben, maar helaas al 100% betaald). Hij wil dat we "kosteloos" een nieuwe datum kiezen. dit zien we niet haalbaar, door andere geplande zaken voor volgend jaar.
Vreselijk te zien dat hij zijn eigen voorwaarden NA onze boeking en NA onze betaling heeft gewijzigd en nu niks wil terug betalen.
Hoe pakken we dit best aan aub?

User name
09/04/2020
Raoul KELLER

Ik had een pakketreis naar Rhodos geboekt en betaald bij Voyage Prive. Vertekdatum 3/5. Zij lieten mij weten dat de reis is "uitgesteld" (Zij gebruiken nergens de term annulering), en verplichten mij een voucher te aanvaarden. Deze voucher kan ik zien op hun website, maar is niet downloadbaar, en dus niet in de vorm van een duurzame gegevensdrager. Daarenboven vermeld de voucher niet expliciet dat de reden voor het uitstel de coronacrisis is. Toch blijven zij mijn vraag om terugbetaling weigeren.

User name
09/04/2020
Raoul KELLER

Zelfde verhaal bij Voyage Privé. Ook zij zeggen dat je de voucher moet aanvaarden. Maar zelf volgen ze niet de bepalingen van het Ministerieel Besluit van Muylle. 1) Zij vermijden in al hun correspondentie het woord "annulering", maar hebben het over "uitstel". 2) De voucher staat op hun website, maar kan niet gedownload worden, dus niet op een duurzame gegevensdrager (papier of pdf-document of zo) wat m.i. in strijd is met de reiswet van 21/11/17. 3) De voucher vermeld niet expliciet dat het gaat om een annulering / uitstel omwille van de coronacrisis.