Nieuws

Bosbranden op Rhodos: hebben reizigers recht op een vergoeding?

24 juli 2023

Ontdek je rechten na de branden op Rhodos en de mogelijke gevolgen voor je vakantie. Wat zijn de mogelijke vergoedingen voor reizigers? De regels verschillen tussen georganiseerde reizen en zelfgeboekte reizen. Ontdek welke stappen je moet nemen als je vlucht werd geannuleerd of als je vastzit ter plaatse.

In het geval van de branden op Rhodos zijn sommige reizigers gestrand op de locatie en anderen moeten binnenkort naar Griekenland vliegen. Hoe moeten reizigers reageren? Hebben ze recht op een vergoeding?

Er is een groot verschil tussen reizen in het kader van een georganiseerde reis en een door jezelf geboekte reis.

Je reis naar Rhodos werd georganiseerd door een reisbureau: welke vergoeding krijg je?

Bij een georganiseerde reis zal de vergoeding voor reizigers verschillen, afhankelijk van of de persoon al ter plaatse is of binnenkort vertrekt.

Als je al in Rhodos bent:

  • Volg strikt de instructies van de lokale autoriteiten op.
  • Neem contact op met de reisorganisator (reisbureau). Zij moeten een oplossing voor jou vinden (zoals een andere accommodatie, maar vaak ook repatriëring). Als je vooraf betaalde accommodaties, excursies en andere diensten bent kwijtgeraakt, is de organisator verplicht om je te vergoeden voor die kosten.
  • Je hebt geen recht op extra schadevergoeding, aangezien dit een geval van overmacht betreft.

Wat als je reis naar Rhodos binnenkort staat gepland?

Als een gebeurtenis op je vakantiebestemming leidt tot een negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, annuleren reisbureaus doorgaans alle geplande reizen naar die bestemming. Ze willen de veiligheid van hun klanten niet in gevaar brengen.

  • Als de reisorganisator je reis annuleert, kost het je niets.
  • Je krijgt een gelijkwaardige optie aangeboden (een andere bestemming, andere data...) die je niet verplicht bent te accepteren, of je krijgt een volledige terugbetaling.
  • Als de reisorganisator kan aantonen dat de verstoring of annulering van de reis te wijten is aan overmacht, zoals in het geval van Rhodos, moeten ze je enkel voor de niet-geleverde diensten vergoeden.

Je hebt je reis zelf geboekt: welke vergoeding krijg je?

Bij een zelfgeboekte reis zal de vergoeding voor reizigers verschillen, afhankelijk van of de persoon al ter plaatse is of binnenkort vertrekt.

Als je al op vakantie bent in Rhodos:

Neem contact op met de verschillende dienstverleners om je repatriëring te regelen. Wat betreft de verblijfskosten, zullen de algemene voorwaarden van het hotel doorslaggevend zijn.

Als je nog naar Rhodos moet vertrekken:

Neem zelf contact op met de luchtvaartmaatschappij, het hotel, enz. Als de vlucht geannuleerd is, word je terugbetaald. Zo niet, dan krijg je je geld terug op basis van het gekozen tickettype ("no flex" of "flex").

Wat betreft de verblijfskosten, zullen de algemene voorwaarden van het hotel doorslaggevend zijn.

Vragen over het annuleren van een reis?

Als je andere vragen hebt over je rechten bij een geannuleerde reis, met name in geval van overmacht, raadpleeg dan onze online dossiers over dit onderwerp.

Wat als je vlucht werd geannuleerd?