Nieuws

Booking & co.: meer tariefvrijheid voor hotels

02 augustus 2018

Binnenkort zijn de pariteitsclausules in de hotelsector verboden. Daardoor mag je, als je boekt via de website van een Belgisch hotel, daar nu geen lagere prijs aangeboden krijgen dan op de onlineplatformen waar het hotel bij is aangesloten. Prima: meer tariefvrijheid voor de hotels en  lagere prijzen voor de consument.

Booking.com en Expedia, om maar twee namen te noemen, zijn niet meer weg te denken uit de wereld van hotelboekingen. Onlineboekingsplatformen hebben een revolutie veroorzaakt, in het voordeel van zowel de hotels als de consumenten. De consument kan op één enkele website makkelijk hotels zoeken, reviews lezen en boeken. Het hotel krijgt meer zichtbaarheid in het buitenland en kan zijn klantenbereik vergroten.

De hotels zijn ontevreden

Een hotel dat toetreedt tot een onlineboekingsplatform, is echter verplicht om een pariteitsclausule te aanvaarden. Daardoor verbindt het zich ertoe om op zijn website geen lagere prijzen te vermelden. En daar wringt het schoentje: het is voordeliger om de klant rechtstreeks te laten boeken omdat een hotel een commissie van rond de 15 % moet afstaan aan het boekingsbedrijf. De hotelsector pikt dat niet langer.

De regering is begripvol

Onze regering heeft nu beslist om pariteitsclausules te verbieden. Een goede zaak, als je het ons vraagt. Daarmee volgt ons land het voorbeeld van onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk. Het is nog wachten tot de wet in werking treedt. Maar ook clausules die reeds eerder waren opgelegd, zullen nietig zijn.

Hoe dan ook is het nu reeds mogelijk om gewoon te bellen naar het hotel van je keuze en te proberen om langs die weg een korting te krijgen.

Heb je een klacht?

Ben je niet tevreden over de boeking in een hotel, de boeking van een vlucht of de reservering van een reis? Maak dan gebruik van onze klachtenbox om je grieven te versturen.