Koopgids

Hoe een luchthaven kiezen?

21 april 2017
luchthaven

Een luchthaven kun je niet altijd zelf kiezen. Deze keuze wordt immers vaak bepaald door de bereikbaarheid en praktische overwegingen. Maar als het gaat om grote afstanden of vluchten waarbij je soms bij een overstap meerdere uren moet wachten, is het de moeite waard om met enkele aspecten rekening te houden.

Een luchthaven kan men niet altijd zelf kiezen, vaak kiest men voor de enige luchthaven in de buurt of de meest praktische keuze. Soms kan de keuze echter wel belangrijk zijn, bijvoorbeeld als u lang moet wachten tijdens een overstap. In het kader van ons onderzoek naar luchthavens, hebben 11 000 passagiers verschillende aspecten geëvalueerd.

De toegankelijkheid

De externe toegankelijkheid meet de mate waarin de luchthaven vlot bereikbaar is.

Tijdsbesteding

Toiletten, zitplaatsen, bars en restaurants zijn belangrijke aspecten voor mensen die wat tijd doorbrengen in de terminals.

Controle van veiligheid en verplaatsingen

We hebben de mensen bevraagd over de tijd die nodig is om de veiligheidscontroles door te komen, en hoe gemakkelijk het is om zich van de ene zone naar de andere zone te begeven. Dit zijn twee cruciale aspecten voor wie weinig tijd heeft of snel een vlucht moet halen.

Grootte

We kunnen luchthavens selecteren op continent, land en omvang. Op basis van het jaarlijks aantal passagiers kunnen de luchthavens in drie categorieën worden onderverdeeld: grote luchthavens (meer dan 15 miljoen passagiers per jaar), middelgrote luchthavens (tussen 3 en 15 miljoen passagiers per jaar) en kleine luchthavens (minder dan 3 miljoen passagiers per jaar).