Dossier

Brexit: wat zijn de gevolgen voor jou?

28 januari 2020

Tot 31/12/2020 is er tussen de EU en het VK een overgangsperiode afgesproken waarin het Europees recht van kracht blijft in het VK. Maar daarna? Hieronder vindt u het antwoord op vragen ivm reizen naar het VK.

Jouw vragen, onze antwoorden i.v.m. de Brexit na 31/12/2020

Zal ik een paspoort nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk te betreden?

Er zal waarschijnlijk weinig veranderen op dit vlak. Het Verenigd Koninkrijk maakt vandaag ook geen deel uit van het Schengengebied, dus je moet nu al een identificatiebewijs (kaart of paspoort) voorleggen bij het betreden van het land. Het Verenigd Koninkrijk zou inderdaad een paspoort kunnen eisen en een visum kunnen opleggen, maar dat is weinig waarschijnlijk. Veel andere landen die geen lid zijn van de EU laten reeds toe dat EU-burgers gedurende 90 dagen op hun grondgebied reizen met een gewone identiteitskaart. Het Verenigd Koninkrijk zal waarschijnlijk dezelfde regels volgen. Maar er is nog niets beslist.   

Welke wetgeving beschermt mijn rechten bij een probleem met een vlucht naar of vanuit Engeland?  

Je rechten als Europese passagier zijn afhankelijk van de plaats van vertrek en de luchtvaartmaatschappij die je hebt gekozen. Voor vluchten die vertrekken vanuit de EU of terugkeren vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de EU, maar met een Europese luchtvaartmaatschappij, zijn de EU-regels van toepassing (met name inzake vertragings- of annuleringsvergoedingen). Voor vluchten die vertrekken vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de EU met een Britse luchtvaartmaatschappij zullen de Britse regels gelden. Voorlopig zijn deze identiek aan de Europese regels, maar in de toekomst zou dat anders kunnen zijn. 

Ik moet met de Eurostar naar Engeland gaan, kan dat een probleem geven?

Je rechten als passagier veranderen niet. Ongeacht of je met een trein, bus, touringcar of boot naar het Verenigd Koninkrijk reist. In ieder geval vanuit de EU. Maar de regels zouden in de toekomst kunnen veranderen voor het Britse deel van de reis. Aangezien de Britse maatschappijen (nog) niet in de EU mogen werken, zou, als je hebt gekozen voor een bustraject dat door een Britse maatschappij wordt verkocht, dit traject bovendien geannuleerd kunnen worden. Of misschien zul je van bus moeten veranderen aan de grens. Als je echter een auto ter plaatse huurt, kun je je normale rijbewijs gebruiken. Hetzelfde geldt als je met je eigen auto reist, maar in dat geval vraag je best aan de verzekeraar of je nog gedekt bent voor het Verenigd Koninkrijk en wat de eventuele formaliteiten zijn.    

Ik heb een georganiseerde reis geboekt voor deze zomer, kan die nog doorgaan?

Natuurlijk! Maar afhankelijk van de manier waarop je die reis hebt geboekt, zullen je rechten in geval van een geschil afhangen van een andere wetgeving. Als je reisorganisator Europees is, hoef je je geen zorgen te maken. Als hij Brits is, hangt dat ervan af. Om beschermd te zijn door de Belgische wet, is het noodzakelijk dat deze reisorganisator actief is bij ons: hij moet zich tot Belgische klanten richten, bijvoorbeeld via advertenties of een website in het Nederlands en/of in het Frans. Als dat niet het geval is, is het Britse recht van toepassing.  

En als ik ziek word tijdens mijn reis?

Als je ziek wordt tijdens je reis, kun je je Europese verzekeringskaart niet meer gebruiken. Win inlichtingen in bij je ziekenfonds voordat je vertrekt om te weten welke documenten je nodig kunt hebben.  

Betekent de brexit de terugkeer van roaming?

Jammer genoeg wel. De Europese richtlijn van 2017 zal niet meer van toepassing zijn in het Verenigd Koninkrijk. Er is dus een goede kans - tenzij er een andersluidend akkoord komt - dat na de overgangsperiode roamingkosten worden aangerekend op je communicatie met Britse nummers, zoals eerder het geval was.

Community

Familie & vrije tijd

mobile

Gerelateerde discussies