Nieuws

Videobabyfoons: 7 babyfoons op 9 afgeraden

29 januari 2018

Veel toestellen met smartphone- of tabletverbinding zijn vaak slecht beveiligd. Uit onze laatste test is gebleken dat ook de meeste videobabyfoons gemakkelijk gehackt kunnen worden. Bovendien geven ze zelden een duidelijk signaal als er een probleem is met de verbinding (bijvoorbeeld als het netwerk uitvalt).

Met de babyfoons van de nieuwste generatie kun je je smartphone of tablet gebruiken om je baby te horen én te zien. Via een app wordt je smartphone of tablet omgevormd tot een ontvanger die via wifi, 3G of 4G met de babyfoon in verbinding staat.

Geen duidelijk alarmsignaal bij problemen met de verbinding

Uit onze test blijkt dat de meeste videobabyfoons geen duidelijk signaal geven als er een probleem is met de verbinding (bijvoorbeeld als je geen wifibereik meer hebt of als de verbinding uitvalt). Je wordt dus niet duidelijk genoeg gewaarschuwd dat je geen beelden of geluid meer ontvangt!

Soms krijg je enkel een geluidssignaal als melding. Als je een schriftelijke melding krijgt, verschijnt die soms niet als de smartphone vergrendeld is of als de app niet actief is (maar enkel op de achtergrond draait). Het meldingssysteem verschilt bovendien naargelang de smartphone op Android of iOS draait, en soms zelfs naargelang het model van de smartphone ...

Toegankelijk voor vreemden

Het tweede grote probleem dat we hebben vastgesteld betreft de beveiliging van de verbinding. Slecht beveiligde babyfoons kunnen namelijk worden gehackt. Zo kunnen vreemden zien wat er bij jou thuis gebeurt en kunnen ze de camera draaien om een andere kijkhoek te verkrijgen.

Is dat risico echt groot? Waarschijnlijk niet. Maar dat mag geen reden zijn voor fabrikanten om zo weinig oog te hebben voor de bescherming van je privacy.

De autoriteiten moeten nu reageren

Steeds meer toestellen zijn met het internet verbonden. Het is dan ook niet evident om de veiligheid te garanderen en je privacy te beschermen. Erger nog, kinderen die de beste mogelijke bescherming verdienen, zijn hier vaak de dupe van. We hebben het probleem al verschillende keren aangehaald bij de autoriteiten:

Vandaag zorgen videobabyfoons voor problemen... Het is cruciaal dat de autoriteiten de bedrijven verplichten om producten met smartphone- of tabletverbinding te beveiligen. We hebben de Belgische overheid hierover aangesproken maar hun antwoord was niet overtuigend. De Duitse autoriteiten zijn echter niet bij de pakken blijven zitten om het gebruik van bepaald interactief speelgoed te verbieden. En naar aanleiding van de enquête van de Noorse consumentenvereniging heeft het Noorse ministerie van Communicatie zijn eigen enquête gevoerd en vastgesteld dat geen enkele van de 18 horloges voldeed aan de noodzakelijke voorwaarden om in Noorwegen verkocht te worden

Zolang de fabrikanten geen veilige producten willen maken of er geen mogelijkheden voor hebben, mogen die producten eigenlijk niet verkocht worden.

7 babyfoons op 9 afgeraden

Van de negen babyfoons die we getest hebben, moeten we de volgende zeven toestellen afraden:

  • Beurer BY88;
  • Motorola MBP845 Connect;
  • Motorola MBP85 Connect;
  • iBaby M6S;
  • NUK Smart Control Multi 310;
  • Tattou Vio 1631;
  • Foscam FosBaby P1.

Deze toestellen hebben geen van allen eeen duidelijk alarmsignaal als er een probleem is met de verbinding (soms zelfs helemaal geen alarm). Enkel de Motorola MBP85 Connect en de iBaby zijn voldoende beschermd tegen hacking.

De Babymoov Babycamera Zero Emission staat op de tweede plaats in ons klassement. Het toestel geeft wel een signaal als er een probleem is met de verbinding maar dat signaal is niet duidelijk genoeg (enkel een geluidssignaal).

De beste videobabyfoon

Slechts één babyfoon is deze twee veiligheidsproblemen de baas. Onze abonnees kunnen hieronder ontdekken over welk toestel het gaat.

Abonnee? Meld je aan om onze keuze te ontdekken.