Nieuws

Een squishy? Neen, bedankt!

12 december 2018

Ze zijn zo schattig dat je ze zou opeten, die samendrukbare speeltjes in schuimplastic die zoveel succes hebben bij kinderen. Maar naar aanleiding van een recente Deense studie over de samenstelling van squishy's raden wij ze ten sterkste af. Stop ze niet in je mond, ruik er zelfs niet aan!

Het is inderdaad schattig, zo’n squishy! Op het eerste gezicht hebben deze kleurrijke, sponzige speeltjes in de vorm van dieren of taartjes alles om kinderen te doen bezwijken en aangemoedigd om ze te verzamelen, ze samen te drukken om te zien hoe ze langzaam weer hun oorspronkelijke vorm krijgen...

Schattig, jazeker, maar niet zonder gevaar, als we een recente studie over de samenstelling van deze speeltjes moeten geloven.

Reeds waarschuwing

Een blik op de Rapex - het Europese waarschuwingssysteem voor het melden van de gevaarlijkheid van non-food producten - geeft aan dat er al lidstaten alarm hebben geslagen in verband met squishy's.

Dit omwille van de broze aard van deze speeltjes in schuimplastic en het reële verstikkingsgevaar dat ze vormen als een kind het slechte idee heeft om een squishy in de mond te stoppen.

Maar een recente studie van de Deense autoriteiten deelt nog meer alarmerende conclusies mee.

Toxische samenstelling

Naar aanleiding van bezorgdheid over de geur en chemische samenstelling van deze samendrukbare speeltjes voerde het Deense Agentschap voor Milieubescherming (EPA) tests uit op twaalf van deze speeltjes. Ze bleken allemaal gevaarlijke stoffen te bevatten, waaronder dimethylformamide, styreen en tolueen.

Deze stoffen zijn niet bepaald aan te bevelen. Als kinderen ze inademen kunnen ze irritatie van de slijmvliezen veroorzaken en op lange termijn schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid en leverschade veroorzaken.

Sterk af te raden

Toy Industries of Europe, dat de ondernemingen in de sector vertegenwoordigt, probeert alles goed te spreken door te beweren dat er sprake is van onrealistische blootstellingsscenario’s en dat het risico "extreem overdreven" is.

Wij kunnen alleen maar afraden om deze speeltjes te kopen omdat ze een risico vormen voor de gezondheid van kinderen. Dat is trouwens niet enkel het geval voor de kant-en-klare speeltjes, maar ook voor de zelf te bereiden pasta op basis van twee componenten.

Een gewaarschuwd ouder...

Niet vergeten te melden!

We nodigen iedereen die problemen vaststelt met squishy's uit om hiervan melding te maken aan de betrokken fabrikant door gebruik te maken van onze klachtenbox.

NAAR ONZE KLACHTENBOX

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren
Community

Doe je mee ?

test

Gerelateerde discussies