Nieuws

Zelfgemaakte slime kan de huid irriteren

24 november 2017
slime

24 november 2017
Slime, de blubberige massa waarmee onze kinderen zo graag spelen, kun je ook zelf thuis maken. Let wel op met de ingrediënten. Sommige kunnen allergische reacties en zelfs brandwonden veroorzaken, vooral als ze slecht gedoseerd zijn.

Slime kwam voor het eerst op de markt in 1976. Ruim veertig jaar later is deze plakkerige blubber helemaal terug van weggeweest, tot groot jolijt van de kinderen.

Je kunt het pretplakmiddel gewoon in de winkel kopen, maar goedkoper en leuker is om het zelf te maken. Dat is heel eenvoudig. Je moet witte lijm, water en volgens sommige bronnen ook borax toevoegen. Dat is een kleurloos en geurloos middel dat in sommige oogdruppels wordt gebruikt. Het staat ook bekend als een goede detergent.

Irritaties en allergie

Maar let op. Borax kan de huid irriteren en een allergische reactie veroorzaken. Zelfs brandwonden zijn niet uitgesloten. Verschillende kinderen die urenlang zaten te kneden met slime op basis van borax zouden deze effecten hebben gevoeld.

Borax vervangen door puur afwasmiddel is ook niet aanbevolen. Dermatologen waarschuwen voor contactallergieën zoals een ernstige vorm van eczeem.

Hoe wij het zouden doen

Gebruik liever maiszetmeel, zoals maïzena. Het resultaat zal een beetje anders aanvoelen (minder vloeibaar). Je kunt nog enkele druppels van een voedingskleurmiddel toevoegen om een leuk tintje aan de slime te geven.

Hoe de slime ook is samengesteld, vermijd contact met ogen en mond. Zie erop toe dat je kind zijn handen wast nadat het met slime heeft gespeeld.


Afdrukken Versturen via e-mail