Nieuws

Wat je moet weten over het superpopulaire spel Pop it

06 oktober 2021
Pop it speelgoed spelletje voor kinderen

Wie kinderen heeft, zal Pop it wellicht wel kennen. Dit spel waarbij je bubbeltjes in soepel silicone moet indrukken, is momenteel een hype op TikTok. Maar kun je het met een gerust hart aan je kinderen toevertrouwen? Doorgaans wel, mits je enkele voorzorgsmaatregelen in acht neemt.

Pop it werd al in de jaren 1970 uitgevonden door een Israëlisch koppel met een passie voor speelgoed. Het spel krijgt nu een tweede leven dankzij de video’s op de sociale media. Deze zomer heeft het de winkels en stranden werkelijk overspoeld. Op de speelplaats is het drummen rond wie er het meeste of de mooiste heeft. Pop it, dat bestaat in alle kleuren, formaten en zelfs in de vorm van een sleutelhanger, is in enkele maanden tijd uitgegroeid tot een waar verzamelobject.

De spelregels

De bedoeling van het spel is dat je niet de laatste bubbel indrukt, want dan ben je verloren. Al bestaan er nog tal van andere manieren om het spel te spelen. Beurtelings kunnen de spelers bijvoorbeeld een dobbelsteen gooien om te bepalen hoeveel bubbels ze mogen ploppen en hoeveel punten ze zo binnenhalen. In bepaalde bubbels kun je een knikker stoppen en wie die bubbel dan induwt, verliest het spel. Of je kunt winnen door zo snel mogelijk als eerste alle bubbeltjes in te drukken. Tot slot kun je het spel ook alleen spelen. Kortom, of het nu draait om tactiek, behendigheid of louter ontspanning, het spelletje maakt furore bij zowel kinderen als ouders.

Niet geschikt voor kinderen onder 3 jaar

Pop it is eenvoudig, intuïtief en goed voor de ontwikkeling van de motoriek. Maar is het geschikt voor alle kinderen? Toch niet. Je kunt het immers beter niet in de handjes stoppen van de allerkleinsten die alles in hun mondje steken. Sommige fabrikanten geven dat trouwens duidelijk aan op de verpakking (als er een is) aan de hand van de afbeelding “verboden voor kinderen onder 3 jaar”. De bubbels kunnen immers scheuren en er kunnen kleine stukken uit komen zoals een knikker, wat een risico inhoudt dat het kind iets inslikt of zelfs stikt.

Zijn ze chemisch veilig?

De Pop it-spelletjes worden doorgaans uit silicone vervaardigd, dat op zich veilig is en dat trouwens wordt verwerkt in allerlei medische spullen of recipiënten om voedsel in op te bergen. Maar dit soort silicone kan ook onzuiverheden bevatten.

De fabrikanten zijn bovendien niet verplicht om aan te geven uit welk materiaal hun speelgoed is vervaardigd. Zo kan het ook worden gemaakt op basis van verschillende soorten kunststof en sporen van verontreinigende substanties bevatten, zoals ftalaten die plastic soepel maken. Als er leuren en geuren in het spel zijn, kunnen die dan weer allergene substanties afgeven. Daarom kun je je nieuwe speelgoed beter enkele dagen in de open lucht laten zodat de vluchtige organische stoffen zich kunnen verspreiden

Niet voor muffins

Op YouTube vind je tal van video’s met mensen die hun Pop it in kokend water steken, eieren erop breken om een pannenkoek met gaten in te maken of het in de diepvriezer stoppen met chocoladeschilfers. Dan bestaat het risico dat er ongewenste stoffen naar de voeding migreren. Ook al zijn die speelgoedjes vervaardigd in hetzelfde materiaal als de siliconevormpjes voor muffins, ze zijn niet gecertificeerd om met voeding in contact te komen en ze zijn absoluut te mijden in de keuken.

Koop- en gebruikstips

Kies bij voorkeur voor een Pop it met het CE-merkteken en de naam van de fabrikant op, ook al is dat geen onweerlegbare garantie op veiligheid (want door de fabrikant zelf aangebracht),. Als dat merkteken ontbreekt, dat verplicht is voor alle speelgoed, kan dat erop wijzen dat de fabrikant niet alle voorzorgen heeft genomen om zich ervan te verzekeren dat zijn product conform de richtlijn over de veiligheid van speelgoed is. Tot slot kun je de Pop it beter vervangen zodra hij tekenen van slijtage of scheuren vertoont.

Nog een laatste opmerking: we kunnen alleen maar betreuren dat dit leuke spel op termijn ook tot enorm veel afval zal leiden eens de rage voorbij zal zijn…