Alert

Gevaarlijke namaak van LOL-poppen

19 oktober 2020

Deze keer hebben de poppen van L.O.L. Surprise echt wel een onaangename verrassing in petto: een te grote hoeveelheid ftalaten die een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid van de kinderen. Je kijkt maar beter uit wanneer je speelgoed koopt.

In Tsjechië werden poppen van L.O.L. Surprise van de markt gehaald omdat ze ftalaten bevatten die de wettelijke limieten overstijgen. Het gaat om de modellen LIL sisters – Charm is infinite. Dit merk van poppen is erg populair bij kinderen en wordt ook in België verkocht, (onder meer bij Maxi Toys, Dreamland, Fun, Orchestra, Zeeman). Wij hebben op onze beurt de Belgische overheid op de hoogte gebracht die een controle heeft uitgevoerd in de winkels die deze poppen verkopen zonder er echter het bewuste model terug te vinden, maar wel andere modellen van de L.O.L.-poppen. De controle gebeurde wel enkel visueel, zonder effectief poppen naar het lab te sturen. Daarom blijft je maar beter alert bij jouw aankopen.

Namaakpoppen

Onze Italiaanse collega’s hebben contact opgenomen met Giochi Preziosi, die de L.O.L. Surprise-poppen verdeelt in zowel Italië als België. De verdeler laat weten dat de producten in kwestie, van slechte kwaliteit, niet van de officiële Amerikaanse fabrikant afkomstig zijn. De verpakking vermeldt immers geen merknaam die naar de fabrikant verwijst, wat in Europa in strijd is met de wet. Achter de O van L.O.L. staat er ook geen punt. Het gaat dus wellicht om namaakproducten.

Giftige ftalaten

Ftalaten worden gebruikt om het plastic weker te maken waaruit het meeste speelgoed wordt gemaakt. Sommige zoals DEHP die terug te vinden waren in de poppen, behoren tot de endocriene verstoorders en kunnen onder andere het voortplantingsstelsel van kinderen aantasten. Het Europese alarmsysteem voor de veiligheid van non-food-producten (RAPEX) heeft dus terecht op het gevaar van dit product gewezen opdat het van de markt zou worden gehaald.

Wees alert

Je blijft maar beter altijd alert als je speelgoed koopt. Deze producten zijn niet onschuldig voor kindjes die alles in hun mond steken.
De aanwezigheid van het CE-conformiteitssymbool is overigens evenmin een garantie op veilig speelgoed. De fabrikant brengt het op vrijwillige basis aan, waarbij hij certificeert dat zijn speelgoed de veiligheidsregels van de Europese Unie volgt. Maar dat betekent geenszins dat het speelgoed door een overheidsinstelling werd gecontroleerd. Meer dan ooit doe je er goed aan om de raadgevingen van het ministerie van Economische Zaken te volgen bij de aankoop van speelgoed.