Nieuws

Kies voor kindveilig schoolmateriaal

17 augustus 2021
veilig schoolgerief

Schoolgerief kan heel wat ongewenste stoffen bevatten: hormoonverstoorders, giftige oplosmiddelen, bewaarmiddelen die allergische reacties kunnen uitlokken enz. Door een zorgvuldige keuze te maken, kun je de risico’s beperken.

Ieder van ons wordt blootgesteld aan schadelijke stoffen die de gezondheid kunnen schaden. Maar kinderen zijn er extra gevoelig en kwetsbaar voor. Kinderen kunnen die stoffen aanraken, inslikken of inademen als ze op hun spullen kauwen, hun vingers besmeurd met verf, inkt of lijm in hun mond stoppen of ermee in hun ogen wrijven. Je kunt hen ervoor behoeden door te letten op wat je aankoopt.

Labels en aanbevelingen bij het gebruik

Helaas bestaat er geen specifieke Belgische of Europese wetgeving over schoolmateriaal. Dat moet gewoon beantwoorden aan de algemene veiligheidsvoorschriften waaraan alle producten moeten voldoen. Dit in tegenstelling tot speelgoed, dat strenger gereglementeerd is. Uiteindelijk garanderen enkel ecolabels een zekere kwaliteit.

Het komt er dus op aan om onze kinderen vooral te leren om veilig om te gaan met schoolgerief, altijd de dop terug op stiften te plaatsen, potjes verf na gebruik dicht te doen, geen pennen, potloden of penselen in hun mond te stoppen, de handen te wassen na het schilderen of lijmen enz.

Beperk de risico’s zoveel mogelijk

  • Schrijf- en kleurpotloden. Geef de voorkeur aan potloden uit onbehandeld, ongelakt en ongeverfd hout om elk risico te vermijden voor het geval je kind erop zou bijten. Bepaalde kleurpotloden met gevaarlijke bestanddelen werden al van de markt gehaald. Je koopt het best potloden met een CE-markering, ook al biedt die geen 100 % garantie aangezien het om een verklaring van de fabrikant zelf gaat.
  • Inkt. Over het algemeen is het uitkijken met inkt. Het is geen goed idee om een kind aan de punt van een uitgedroogde balpen te laten likken.
  • Tintenkillers. Koop liever een exemplaar op waterbasis, zonder oplosmiddel en zonder gevarensymbool op. Zo'n symbool is aanwezig op sommige tintenkillers die natriumbisulfiet bevatten dat voor een chemische reactie zorgt die de inkt onzichtbaar maakt. Of beter nog, kies voor een roller met correctietape, waarbij de solventemissie zeer klein is.
  • Markeer- en vilstiften. Kies bij voorkeur geurloze stiften op waterbasis.
  • Klein materiaal: slijper, lat, gom… Koop het liefst stevig en duurzaam materiaal uit metaal, ongelakt hout, stevig gerecycleerd plastic of zonder plastic. Vermijd buigzaam materiaal uit PVC want die kan ftalaten bevatten. Koop bij voorkeur geur- en kleurloze gommen zonder PVC, zoals vinylgommen.
  • Verf. Koop waterafwasbare verf op waterbasis met natuurlijke pigmenten of voedingskleurstof.
  • Lijmen. Vermijd lijm met glitters, die uit metalen of plastic microdeeltjes bestaan. Koop liever een potje of een lijmstift met plantaardige lijm in plaats van vloeibare of gelvormige synthetische lijm, aangezien die allergene stoffen en oplosmiddelen kan bevatten.