Nieuws

Halloweenkostuums zijn brandbaar

27 oktober 2017
halloween

De wetgeving op verkleedkledij voor kinderen is veel te soepel. Wij pleiten voor een verstrenging, maar wees in afwachting daarvan voorzichtig: houd je kinderen uit de buurt van elke hittebron.

In 2014 vloog tijdens een Engelse show het kostuum van een klein meisje in brand op het podium. Wij hoopten dat die gebeurtenis de autoriteiten wakker zou schudden, maar niets is minder waar. Het maakt niet uit waar je het verkleedkostuum van je kind koopt, het is niet bestand tegen vuur.

Voorzichtigheid

Het advies kan vreemd lijken in deze halloweenperiode, maar het is essentieel dat je kind niet te dicht bij kaarsen, fakkels, lichtpompoenen ... komt. Volgens testen branden de meeste kostuums met een snelheid van 10 tot 30 mm per seconde.

Doe thuis nooit kaarsen aan wanneer je kinderen vermomd zijn. Bovendien is extra voorzichtigheid geboden, vooral tijdens feestjes of de traditionele rondes door de wijk. En vermijd, voor zover mogelijk, te omvangrijke kostuums.

Wij pleiten voor een herziening van de norm

Momenteel is de norm voor verkleedkostuums veel te soepel. Ze worden als speelgoed beschouwd, terwijl ze gelijkgesteld moeten worden met nachtkleding waarvoor de norm veel strenger is. Het CE-logo is niet genoeg. De vermelding "uit de buurt van vuur houden" is essentieel.

Maar ook …

Maar de problemen beperken zich niet tot verkleedkostuums. Uit een onderzoek in december 2015 blijkt dat 12 van de 30 goedkope speeltjes die wij hadden gekocht, niet veilig waren voor kinderen.

Wees ook voorzichtig met de make-up om de kinderen te grimeren. Deze kan schadelijke stoffen bevatten. Raadpleeg ons dossier en ons advies hieromtrent.