Nieuws

Fidget Spinner, geen onschuldig speelgoed

20 juni 2017
hand spinner fidget

Tenzij u lang op vakantie bent geweest of geen enkel kind hebt in uw omgeving, hebt u ongetwijfeld de nieuwste rage al gezien. De Fidget Spinner is een goedkoop en klein speeltje maar kan wel gevaarlijk zijn als het verkeerd gebruikt wordt.

Deze nieuwe tol met een simpel mechanisme is het speeltje dat al enkele weken alomtegenwoordig is op de speelpleinen. Het is handig om de behendigheid te trainen en het zou zelfs nerveuze kinderen kalmeren en het concentratievermogen verbeteren. Toch wordt dit voorwerp als speelgoed verkocht ook al voldoet het niet aan de criteria om als speelgoed te worden verkocht.

Niet volgens de regels

Hoewel zelfs de allerkleinsten ermee spelen is het niet als speelgoed gelabeld. Niet alle Fidget Spinners in de handel hebben het verplichte CE-label voor speelgoed. Deze speeltjes leven de Speelgoedrichtlijn niet na, die verplicht is in de Europese Unie. Toch zijn er ook enkele die worden verkocht met de “reglementaire” informatie. 

Risico op loskomende onderdelen

Op het eerste zicht is het een stevig en onschuldig speeltje dat geen zichtbare risico’s vertoont. Maar de lagers komen zeer gemakkelijk los van de plastic omhulsels. Zowel de lagers als de omhulsels zijn kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden en verstikking kunnen veroorzaken bij kinderen jonger dan 3 jaar. 
We hebben geen bewijs van controles op de soorten gebruikte plastic, additieven, zware metalen, organische samenstellingen, enz.
De spinners beantwoorden dus niet aan de verplichte veiligheidsvereisten zodat kleine kinderen ermee kunnen spelen.

Alvorens u een Fidget Spinner koopt

  •  Zoek op het etiket naar het CE-label, de naam van de fabrikant of importeur en een waarschuwing voor kinderen minder dan 3 jaar en voor kleine onderdelen.
  • Ga op zoek naar een stevig model of een dat er tenminste stevig uitziet. Probeer het uit voor u het koopt om te zien of de onderdelen niet gemakkelijk loskomen. Vermijd spinners met lichtjes, ook al zien ze er aantrekkelijk uit, want ze hebben geen enkel nut. Die lichtjes komen los wanneer de spinner valt, werken op batterijen en hebben scherpe bladen.
  • Bewaar zorgvuldig de verpakking en het ticket voor eventuele klachten.
  • Houd de allerkleinsten in de gaten, vooral kinderen jonger dan 3 jaar die zich tot dit speeltje aangetrokken voelen: ze stoppen immers elk loskomend onderdeel in hun mond.
  • Controleer of uw kind op een ruime plek met de spinner speelt (ver weg van ramen, spiegels, een televisie of een computer...). Wanneer een spinner tegen een hoge snelheid ronddraait en uit de handen schiet, kan het daarbij iemand of iets hard raken.
  • Kijk of uw kind het speeltje niet op zijn of haar neus plaatst want het kan zo de ogen pijn doen.

Wij willen meer controles

Wij zijn ervan bewust dat de hype rond de Fidget Spinners waarschijnlijk tijdelijk is. Maar het is belangrijk dat ook dit speelgoed gecontroleerd wordt net zoals ander speelgoed. Aangezien dit speeltje snel en vaak wordt verkocht, moet de overheid een specifieke procedure opstellen. Er moeten maatregelen komen vóór er ongelukken gebeuren.