Nieuws

Meerderheid van de ouders vindt thuisonderwijs lastig

31 augustus 2020

Slechts één op drie ouders blikt tevreden terug op het thuisonderwijs gedurende de lockdownperiode. Dat blijkt uit de peiling die we afgelopen maand juni deden bij 600 ouders met schoolgaande kinderen.

Naar aanleiding van de gedwongen sluiting van de scholen tussen 16 maart en 18 mei polsten we bij 600 ouders van kinderen uit het basisonderwijs naar de tevredenheid over het thuisleren. De meningen waren niet onverdeeld positief: maar één op drie ouders bleek tevreden over het thuisonderwijs.

Ouderlijke hulp vaak nodig

In de bevraging zegt 45% dat het moeilijker was voor hun kind om van thuis uit te leren dan op de schoolbanken. 29% van de kinderen had moeite om zich te concentreren tijdens de videolessen. Meer dan de helft van de ouders moest dan ook af en toe helpen bij de lessen of het huiswerk. Voor 20% van de ouders bleek het nauw begeleiden van hun kind zelfs meer regel dan uitzondering. Zeer belastend omdat de ouders zelf ook vaak van thuis uit werkten.

Wat opvalt is dat in meer dan de helft van de ondervraagde gezinnen de taak van leerkracht bij de moeder kwam te liggen. In slechts één op de tien gevallen was het de vader die de job voor zijn rekening nam. Bij ongeveer 25% van de gezinnen sprongen beide partners in.

Nood aan apparatuur

Onze enquête toont verder aan dat 61% van de kinderen de onlinelessen volgden op de computer, 21% op een tablet, 11% op een mix van toestellen en 7% via de smartphone. Vaak moesten verschillende gezinsleden de toestellen ook delen. 15% van de ouders zegt zelfs een extra toestel te hebben aangekocht, 8% leende dan weer een computer of een ander medium van de school.

In één op vijf gevallen moesten ouders technische problemen oplossen opdat het kind online kon werken.