Nieuws

Duurzaam speelgoed is trendy

23 november 2020
duurzaam speelgoed voor kinderen

Duurzaam speelgoed, dat lokaal wordt geproduceerd uit natuurlijke, biologisch afbreekbare en recycleerbare materialen en geen gevaar inhoudt voor de gezondheid van de kinderen, wordt steeds populairder. We geven je enkele tips om een goede keuze te maken.

De coronacrisis en het feit dat kinderen tijdens de lockdown vaker thuis zitten, hebben gezorgd voor een boost in de aankoop van speelgoed, zowel online als in de winkels. Bouwspellen, toestellen voor in de tuin, gezelschapsspellen en puzzels vielen de eerste negen maanden van het jaar heel erg in de smaak bij de gezinnen.

Onze koopwijzer van gezelschapspellen brengt je zeker op ideeën en helpt je om een keuze te maken.

Naar onze koopwijzer

Met de feestdagen in zicht zal het succes van de spellen en het speelgoed wellicht niet verdwijnen, vooral omdat de meeste handelaars een systeem van “click & collect” hebben uitgewerkt wanneer de winkels de deuren gesloten moeten houden. In dat aanbod heeft duurzaam speelgoed meer dan ooit de wind in de zeilen.

Gebruik van plastic neemt af

Enerzijds wordt het speelgoed steeds vaker vervaardigd uit natuurlijke of gerecycleerde materialen terwijl het gebruik van plastic afneemt. Dat laatste geldt trouwens ook voor de verpakkingen. In een jaar is de verkoop van houten speelgoed in België met 38 % gestegen. Anderzijds zien we de productie steeds vaker naar Europa verhuizen, al blijft Azië nog goed voor 70 % van de productie.

Fabrikanten, verdelers en ouders lijken over te schakelen op een meer milieuverantwoord gedrag, wat wij alleen maar kunnen toejuichen. Al blijft er toch nog een hele weg af te leggen.

Wegwijs in het aanbod

Er bestaan heel wat (eco)labels voor duurzaam speelgoed. We hebben een dossier opgemaakt waarin we uitleggen wat je ervan moet denken.

Weet echter dat speelgoed pas een ecolabel toegekend krijgt als de fabrikant zelf daartoe stappen onderneemt. Een onafhankelijk certificeringsorganisme moet dan nagaan of het speelgoed conform de criteria is. Dat kost veel geld en niet alle merken van speelgoed kunnen zich dat veroorloven. Veel speelgoed dat gezond is voor zowel het milieu als voor de kinderen hebben dan ook geen ecolabel.

Mede daarom geven we in ons dossier ook allerlei tips om de beste keuze voor duurzaam speelgoed te kunnen maken. En we voegen er nog een aantal suggesties aan toe.

Naar ons dossier Duurzaam speelgoed