Nieuws

Corona op school: de hele dag een mondkapje, is dat gezond?

Zit je kind straks met een mondkapje op de schoolbanken? Gevaarlijk is dat niet, mits enkele aandachtspunten.

28 augustus 2020

Ondanks geruchten dat het (langdurig) dragen van een mondmasker ongezond zou zijn, hoef je je geen zorgen te maken om je kind: wie geen ademhalingsproblemen heeft en zijn mondmasker correct gebruikt, riskeert geen gezondheidsproblemen. Er is immers geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het dragen van een stoffen of wegwerpmasker leidt tot minder zuurstof of meer koolstofdioxide in het bloed.

Belangrijk is wél dat een mondmasker kiest met een goed ademend vermogen, dat bovendien perfect aansluit op je gezicht maar toch comfortabel zit. Daarnaast moet je je masker juist gebruiken én onderhouden, zodat het geen bron van bacteriën wordt. Kies een mondmasker dat comfortabel zit en niet te hard spant. Wissel van mondmasker zodra het vies of vochtig wordt, na maximaal vier uur intensief gebruik. Zorg dan ook dat je kind op school verschillende maskers en filters op zak heeft. Niet alleen beschermt een vochtig masker minder goed tegen het virus, het vermindert ook de luchtdoorstroming en maakt het moeilijker om te ademen.

Wat moet er mee in de boekentas?

Gebruik je een stoffen masker, was het dan dagelijks mét wasmiddel bij een zo hoog mogelijke temperatuur die de stof niet beschadigt. Laat het vervolgens volledig drogen vóór het volgende gebruik. Maskers in de (microgolf)oven of diepvries steken, in waterdamp houden, besproeien met alcohol of javel of andere tips die op sociale media circuleren om maskers te desinfecteren, werken niet of zijn schadelijk voor het masker of zelfs je gezondheid.

Zeker als het warm is en je veel zweet, kan je huid geïrriteerd geraken wanneer je lange tijd een mondmasker draagt. Tieners met acne spenderen dus het best extra aandacht aan goede huidverzorging.

Alles over mondmaskers

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/08/2020

De terugkeer naar school zal toch met een bang hartje zijn, zowel voor de gezondheid van mijn kinderen als mezelf. We hebben genoeg stoffen mondmaskers aangekocht, ieder zijn favoriete kleur en ook kleine flesjes handgel zodat ze geen reden hebben om hun handen niet te ontsmetten. Je kan als ouder alleen je kinderen wijzen hoe belangrijk de hygiëne is en hopen dat ze dit niet vergeten. Mijn oudste zoon gaat met de fiets naar school en komt zo niet in contact met andere mensen. Mijn dochter is verplicht om de bus te nemen, waar geen afstand zal kunnen gehouden worden en dagelijks met veel meer mensen in contact zal komen dan de periode hiervoor. Mijn jongste gaat naar de kleuterschool en wordt afgezet met de auto of de fiets. Alle scholen hebben reeds alle richtlijnen doorgestuurd waar de leerlingen zich aan moeten houden, wanneer ze hun handen moeten ontsmetten, waar ze moeten verzamelen, langs welke kant ze in de gang moeten lopen, waar ze eten... Er wordt in de middelbare scholen gewerkt met andere starturen zodat er geen grote massa aan de schoolpoort staat. Enkel tijdens de pauze en tijdens het sporten mag hun masker af. Ik weet dat mijn kinderen de afstand naar hun vrienden toe moeilijk kunnen houden. Ik heb hier geen moeite meer mee omdat helemaal geen persoonlijk contact veel meer schade aanricht op hun sociaal leven en hun gemoed. Ze zijn wel gewend om goed hun handen te wassen, zelfs mijn zoontje van 5 weet dat heel goed. Ikzelf sta in het 5de leerjaar en ben blij dat de leerlingen weer allemaal samen gaan mogen spelen. Er wordt wel gevraagd om altijd de handen te ontsmetten bij binnen- en buitengaan van de klas. Banken, klinken enz. ontsmetten. Mijn ramen zullen in de klas altijd openstaan waardoor de leerlingen misschien wel een extra trui zullen moeten aandoen. We eten ook samen in de klas en zullen dan samen naar Karrewiet kijken, waar ze voordien allemaal samen in de refter aten. Jammer dat we geen knuffels zullen mogen geven want sommige kinderen hebben dit echt wel nodig.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/09/2020
, Gereageerd:

Dag Elke, bedankt voor je waardevolle getuigenis en om ons een inkijk te geven in jullie dagelijkse leven, hopelijk verloopt alles intussen nog steeds 'op wieltjes' ! Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/08/2020
, Gereageerd:

Heel veel succes morgen!

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/09/2020
, Gereageerd:

Dank u Griet, alles is supergoed verlopen, zowel bij mijn kinderen als bij mezelf :-)

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/09/2020
, Gereageerd:

super!

Community

Voeding en Gezondheid

test

Gerelateerde discussies