Nieuws

Corona op school: kan mijn kind me besmetten?

Zit je kind straks op de schoolbanken? Over het gevaar dat ze je besmetten met COVID-19, weten we nog maar weinig.

31 augustus 2020

Hoe besmettelijk kinderen zijn, is nog niet precies geweten. Allicht neemt de besmettelijkheid toe met de leeftijd van je kind.

We weten dat kinderen tot zes jaar minder (ernstig) ziek worden door het virus. Over de impact van de heropening van de scholen op de verspreiding van het virus, bestaat echter nog heel wat discussie, vooral omdat besmette kinderen vaak geen symptomen vertonen. Toch zijn er momenteel nog maar weinig meldingen van kinderen die het virus aan elkaar of aan volwassenen doorgeven.

Wat moet er mee in de boekentas?

Algemeen wordt aangenomen dat kinderen vanaf twaalf jaar evenveel risico lopen om het virus te verspreiden als volwassenen. In ons land wordt er verder van uitgegaan dat kinderen onder de 12 jaar minder besmettelijk zijn, al bestaat daar in de wetenschappelijke literatuur minder eensgezindheid over. Nulrisico is er dus nooit.

Om het besmettingsrisico zo veel mogelijk te verkleinen, zullen doorgedreven handhygiëne en voldoende ventilatie – het risico op besmetting is zeer beperkt in open ruimtes – ook op school cruciaal zijn. Dat houdt ook andere virussen, zoals verkoudheid en griep, in toom.

Bovendien moeten vanaf 12 jaar en ouder altijd mondmaskers worden gedragen in de klas, wat het risico op besmetting verkleint. Tijdens pauzes of sportactiviteiten moet geen masker gedragen worden, maar moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden.

Een hele schooldag met mondkapje, ongezond?

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/08/2020

De terugkeer naar school zal toch met een bang hartje zijn, zowel voor de gezondheid van mijn kinderen als mezelf. We hebben genoeg stoffen mondmaskers aangekocht, ieder zijn favoriete kleur en ook kleine flesjes handgel zodat ze geen reden hebben om hun handen niet te ontsmetten. Je kan als ouder alleen je kinderen wijzen hoe belangrijk de hygiëne is en hopen dat ze dit niet vergeten. Mijn oudste zoon gaat met de fiets naar school en komt zo niet in contact met andere mensen. Mijn dochter is verplicht om de bus te nemen, waar geen afstand zal kunnen gehouden worden en dagelijks met veel meer mensen in contact zal komen dan de periode hiervoor. Mijn jongste gaat naar de kleuterschool en wordt afgezet met de auto of de fiets. Alle scholen hebben reeds alle richtlijnen doorgestuurd waar de leerlingen zich aan moeten houden, wanneer ze hun handen moeten ontsmetten, waar ze moeten verzamelen, langs welke kant ze in de gang moeten lopen, waar ze eten... Er wordt in de middelbare scholen gewerkt met andere starturen zodat er geen grote massa aan de schoolpoort staat. Enkel tijdens de pauze en tijdens het sporten mag hun masker af. Ik weet dat mijn kinderen de afstand naar hun vrienden toe moeilijk kunnen houden. Ik heb hier geen moeite meer mee omdat helemaal geen persoonlijk contact veel meer schade aanricht op hun sociaal leven en hun gemoed. Ze zijn wel gewend om goed hun handen te wassen, zelfs mijn zoontje van 5 weet dat heel goed. Ikzelf sta in het 5de leerjaar en ben blij dat de leerlingen weer allemaal samen gaan mogen spelen. Er wordt wel gevraagd om altijd de handen te ontsmetten bij binnen- en buitengaan van de klas. Banken, klinken enz. ontsmetten. Mijn ramen zullen in de klas altijd openstaan waardoor de leerlingen misschien wel een extra trui zullen moeten aandoen. We eten ook samen in de klas en zullen dan samen naar Karrewiet kijken, waar ze voordien allemaal samen in de refter aten. Jammer dat we geen knuffels zullen mogen geven want sommige kinderen hebben dit echt wel nodig.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/09/2020
, Gereageerd:

Dag Elke, bedankt voor je waardevolle getuigenis en om ons een inkijk te geven in jullie dagelijkse leven, hopelijk verloopt alles intussen nog steeds 'op wieltjes' ! Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/08/2020
, Gereageerd:

Heel veel succes morgen!

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/09/2020
, Gereageerd:

Dank u Griet, alles is supergoed verlopen, zowel bij mijn kinderen als bij mezelf :-)

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/09/2020
, Gereageerd:

super!