Nieuws

Corona op school: kan mijn kind me besmetten?

Zit je kind straks op de schoolbanken? Over het gevaar dat ze je besmetten met COVID-19, weten we nog maar weinig.

31 augustus 2020

Hoe besmettelijk kinderen zijn, is nog niet precies geweten. Allicht neemt de besmettelijkheid toe met de leeftijd van je kind.

We weten dat kinderen tot zes jaar minder (ernstig) ziek worden door het virus. Over de impact van de heropening van de scholen op de verspreiding van het virus, bestaat echter nog heel wat discussie, vooral omdat besmette kinderen vaak geen symptomen vertonen. Toch zijn er momenteel nog maar weinig meldingen van kinderen die het virus aan elkaar of aan volwassenen doorgeven.

Wat moet er mee in de boekentas?

Algemeen wordt aangenomen dat kinderen vanaf twaalf jaar evenveel risico lopen om het virus te verspreiden als volwassenen. In ons land wordt er verder van uitgegaan dat kinderen onder de 12 jaar minder besmettelijk zijn, al bestaat daar in de wetenschappelijke literatuur minder eensgezindheid over. Nulrisico is er dus nooit.

Om het besmettingsrisico zo veel mogelijk te verkleinen, zullen doorgedreven handhygiëne en voldoende ventilatie – het risico op besmetting is zeer beperkt in open ruimtes – ook op school cruciaal zijn. Dat houdt ook andere virussen, zoals verkoudheid en griep, in toom.

Bovendien moeten vanaf 12 jaar en ouder altijd mondmaskers worden gedragen in de klas, wat het risico op besmetting verkleint. Tijdens pauzes of sportactiviteiten moet geen masker gedragen worden, maar moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden.

Een hele schooldag met mondkapje, ongezond?