Nieuws

7 babymatrassen op 16 niet echt veilig voor je kindje

07 december 2020

Op 16 geteste babymatrassen krijgen er maar liefst 7 een slechte beoordeling, hoofdzakelijk doordat loszittende delen of te gemakkelijk bereikbare vulling de veiligheid van de baby in het gedrang brengen. De overige matrassen behalen gelukkig wel redelijke tot uitstekende testscores.

Slaap kindje slaap, en graag op een veilige matras. Dat blijkt niet zo’n evidentie. Bij recente tests van 16 babymatrassen van 60 x 120 cm scoort slechts iets meer dan de helft redelijk tot zeer goed. Bijna de helft zakt voor de test. De pijnpunten situeren zich hoofdzakelijk op het vlak van de veiligheid.

Gevaar door loskomende onderdelen

Bij de matras van Safeguard en een exemplaar van ABZ kan je kindje de ritssluiting lospeuteren. Bij zeven van de geteste modellen kan het bij de schuimvulling geraken en bij de matrassen van Childhome, Kadolis en Safeguard kan het een sticker of label lostrekken. Een ander veiligheidsprobleem zien we bij de matras van Jysk, die twee centimeter te kort is. Daardoor komt er een beetje ruimte tussen de matras en het bedje, waarin het kindje gekneld kan komen te zitten. Vijf van de 16 geteste matrassen blijken te groot in de lengte of in de breedte. Dat geeft problemen om ze goed vlak in het bedje te krijgen.

Soms te weinig luchtdoorlating en vochtopname

Een babymatras moet ondersteuning bieden, maar tegelijk voldoende luchtdoorlatend zijn, zodat je kindje goed kan ademen wanneer het op zijn buik ligt. Vier matrassen blijken onvoldoende luchtdoorlatend.
De matrassen van Safeguard, SwissSleep en Tediber nemen onvoldoende het zweet van je slapende baby op. Sommige matrassen uit onze test zijn uitgerust met een waterdichte cover of “topper” om te beschermen tegen accidentjes. In het algemeen raden we waterdichte matrasbeschermers af omdat ze de matras onvoldoende ademend maken en de zweetopname belemmeren. Wil je toch een waterdichte laag, dan moet daar volgens ons een goed ventilerende laag overheen zitten, wat bij sommige modellen het geval is.

De hoes moet wasbaar zijn op 60° C

Bij ongeveer de helft van de geteste matrassen kun je de hoes maar op 30 of 40° C wassen, en dat vinden wij voor een babymatras te weinig. Ongeacht of er een beschermer of een laken rond de matras zit, zou je de hoes van een babymatras op 60°C moeten kunnen wassen om alle huisstofmijt goed te verwijderen. Dat is vooral bij baby's van groot belang.

Een veilige babymatras hoeft niet veel te kosten

Wil je een goede, veilige matras voor je baby kiezen, baseer je dan op de resultaten van onze test in onze koopwijzer. Het valt op dat de Ikea-matrassen de enige uit de hele test zijn waarbij we geen enkel veiligheidsrisico hebben vastgesteld. En het valt mee dat je ook voor weinig geld je baby veilig en wel te slapen kunt leggen.

Naar de koopwijzer babymatrassen