Hoe wij testen

In de coulissen van de speelkamer: hoe wij gezelschapsspellen testen

06 december 2018

Voordat een gezelschapsspel wordt opgenomen in onze koopwijzer, wordt het eerst getest. Dat gebeurt door een team van testspelers bestaande uit experts, maar ook uit leerkrachten en kinderen. Wij lichten toe aan welke criteria spelletjes moeten voldoen om als goed beoordeeld te worden.

Elk spel dat wordt toegevoegd aan onze koopwijzer gezelschapsspellen wordt getest door het team van het Spellenarchief van Vives, de hogeschool in Brugge. Momenteel bestaat de collectie uit meer dan 20 000 spellen. Elk spel krijgt een evaluatie en wordt in detail besproken.

De testspelers zijn uiteraard experts, maar er zitten ook leerkrachten en kinderen bij, die vaak een andere kijk hebben.

Een spel dat als interessant wordt bestempeld, wordt opgenomen in de collectie van de spelotheek. Gelijklopend worden er workshops georganiseerd voor de leerkrachten waar ze kunnen ontdekken op welke manier de pedagogische troeven van het spel het best tot zijn recht komen.

We lichten hieronder toe aan welke criteria een spel moet voldoen, zodat je beter begrijpt in welke mate het spelen van gezelschapsspelen als een ernstige zaak wordt gezien!

Is het gebruikte materiaal aantrekkelijk?

De aanblik en de grafische vormgeving van het spel zijn erg belangrijk. Een spel met mooie en originele illustraties nodigt uit om gespeeld te worden.

Is de doos aangepast?

De doos moet bij het spel passen. Ze mag niet te groot of te klein zijn. Vaak worden er dozen gemaakt die moeten opvallen in de winkelrekken en die daardoor niet handig zijn.

Is het gebruikte materiaal praktisch?

Een goed spel moet bestaan uit kwalitatief materiaal, maar ook uit praktisch materiaal. Op dit punt is de mening van kinderen essentieel. Een spel dat moeilijk op te ruimen is, verliest punten.

Hebben we zin om het spel nog een keer te spelen?

Er is niets ergers dan een spel dat na een keer gespeeld te zijn in de kast verdwijnt. Een goed spel wil je telkens opnieuw spelen, wil je tonen aan vrienden en je wil er steeds nieuwe dingen van ontdekken.

Heeft het spel duidelijke en logische regels?

De regels moeten logisch, makkelijk te begrijpen, volledig en correct zijn en zin geven om met het spel te beginnen. En als er bovendien een pedagogische bonus is, is dat des te beter!

Is het een heruitgave? Dan testen we het spel opnieuw!

Zelfs wanneer het slechts om kleine wijzigingen gaat, worden de spellen opnieuw aan dezelfde manier van evalueren onderworpen als alle andere spellen.

Bekijk alle geteste spellen via onze koopwijzer gezelschapsspellen.

Naar de koopwijzer gezelschapsspellen