Dossier

Zijn co-sleepers gevaarlijk?

09 november 2017
Co-sleepers

09 november 2017
Sinds een 7-weken-oude baby in 2015 overleed in een co-sleeper van BedNest, staat de veiligheid van dit soort van aanschuifbedjes ter discussie. Hoe speel je op veilig?

Co-sleepers, babybedjes om aan het ouderlijke bed te bevestigen, zijn weer erg in trek. Door één zijkant neer te klappen, kan mama haar baby ‘s nachts gemakkelijk sussen, aaien en bij zich nemen, bijvoorbeeld om te voeden. In een aanschuifbedje kunnen baby’s dichtbij hun ouders slapen en toch niet in hun bed, waarin ze zouden kunnen stikken.

Tragisch ongeluk

De veiligheid van de aanschuifbedjes kwam echter ter discussie te staan door een tragisch ongeluk. In 2015 liet een meisje van 7 weken oud het leven tijdens haar dutje in een BedNest-aanschuifbedje. Ze had haar hoofdje boven de half neergeklapte zijkant geheven, waarna ze het niet meer opgetild kreeg. In die positie kreeg ze geen zuurstof meer, wat haar snel fataal werd.

Het bewuste babybedje werd in een aantal landen van de markt gehaald, maar niet overal. De nieuwste modellen hebben geen half neerklapbare zijkant meer. Die aanpassing moet dergelijke ongelukken in de toekomst voorkomen.

 bednest bedside sleepers
Aanschuifbedje met half neergeklapte zijkant

Neem het zekere voor het onzekere

Neem je voorzorgen om op twee oren naast je baby te kunnen slapen:

  • Bevestig het babybedje stevig aan het ouderlijke bed volgens de instructies van de fabrikant, zodat het kind niet tussen de bedden in kan vallen of gekneld kan raken. Controleer regelmatig of de bevestigingen (vaak riempjes) nog goed vastzitten en geen enkele ruimte laten tussen beide matrassen. Gebruik ook enkel een aanschuifbedje dat geschikt is voor je eigen bed. Kijk goed na welk model het precies is om zeker te zijn dat de bevestigingen op je bed passen.
  • Leg geen extra matras of dekentje in het babybedje. Als je een nieuw matrasje nodig hebt, meet dan nauwkeurig het originele of informeer naar de juiste maten bij de fabrikant of de verkoper.
  • Zorg ervoor dat je dekbed, deken of kussen niet in het babybedje kunnen glijden, zelfs niet voor een stukje, zodat je baby niet kan stikken.
  • Gebruik enkel een aanschuifbedje tot de door de fabrikant aanbevolen maximumleeftijd of tot je baby rechtop of op de knieën kan zitten. Houd goed in de gaten wat je kind al kan.
  • Klap de zijkant altijd op als je het aanschuifbedje losstaand gebruikt.
  • Lees aandachtig de handleiding.
  • Als je een tweedehandsbedje zonder gebruiksaanwijzing koopt, zoek die dan zelf op. Handleidingen zijn gemakkelijk terug te vinden op de website van de fabrikant of op verschillende internetforums (van oudergroepen enz.). Bekijk eventueel een officiële demonstratievideo of neemt zo nodig contact op met de fabrikant of een winkel.