Dossier

Inzetten op duurzaam speelgoed

23 november 2020
speelgoed ecologisch duurzaam

Duurzaam speelgoed wordt steeds populairder. Het gaat om speelgoed dat geen risico’s inhoudt voor de gezondheid van de kinderen. Het wordt ook lokaal geproduceerd uit natuurlijke, biologisch afbreekbare en recycleerbare materialen. We geven je enkele tips om een goede keuze te maken en een aantal suggesties als toemaatje.

Tips

Om als ecologisch te kunnen worden beschouwd, moet speelgoed een geringe impact op het milieu hebben doorheen zijn levenscyclus, van het moment van ontwerp tot het moment dat het versleten is.

Het moet lokaal worden geproduceerd uit natuurlijke, hernieuwbare, biologisch afbreekbare en recycleerbare materialen. En natuurlijk mag het geen enkel risico inhouden voor de gezondheid van de kinderen.

Dit type speelgoed kent steeds meer succes omdat alsmaar meer mensen zich bewust worden van de gezondheidsrisico’s van speelgoed en omdat ze zich zorgen maken over de ecologische voetafdruk van het gezin.

Dit zijn de elementen waarmee je het best rekening houdt.

Maak een goede keuze

 • Kies speelgoed dat bij jouw kind in de smaak zal vallen, dat dus aangepast is aan zijn leeftijd en inspeelt op zijn interesses zodat het niet snel in een hoek belandt en het kind al gauw naar ander speelgoed vraagt.
 • Kies voor kwaliteit, eerder dan voor kwantiteit. Je kunt beter een mooi duurzaam spel geven dan meerdere plastic gadgets die het niet lang zullen uitzingen.

Opteer voor natuurlijke materialen: hout, katoen, hennep,…

 • Speelgoed in stof is ideaal voor de allerkleinsten: knuffels, speelmatten, poppen, boekjes… Kies producten uit biologisch katoen met het GOTS-label of met het Oekotex 100-certificaat (meer hierover in het deel over de labels).
 • Kies voor speelgoed in hout. Vergis je echter niet: niet alle houten speelgoed is ecologisch. Onder de benaming “hout” vind je massief hout maar ook spaanplaat waar formaldehyde in zit, wat bij kinderen kan zorgen voor ademhalingsproblemen of astma.
  Kijk ook uit voor de aanwezigheid van zware metalen in de verf of vernis waarmee speelgoed in hout soms is behandeld.
  In het ideale geval gaat om het inheems hout (beuk, berk, den, …) afkomstig uit duurzame bossen en gecertificeerd met het FSC- of PEFC-label.
  Speelgoed uit bamboe en hevea kan in België niet echt als ecologisch worden bestempeld. Die twee Aziatische houtsoorten vertonen een ongunstige CO2-balans, omwille van hun transport naar hier.
 • Kies rubber voor “zacht” speelgoed, voor in bad of voor de allerkleinsten: bijtringen, rammelaars, blokken, balletjes,… Vaak zijn de materialen die worden gebruikt om plastic soepel te maken, schadelijk voor de gezondheid (hormoonontregelende ftalaten).

Te mijden

 • Mijd en ban zelfs plastic speelgoed voor kinderen jonger dan 3 jaar, die nog alles in hun mond steken, in het bijzonder pvc of evaschuim die additieven bevatten die de werking van het hormonaal stelsel en de schildklieren kunnen verstoren.
  Alle plastic speelgoed kan giftige stoffen bevatten zoals ftalaten, polycyclische aromatische waterstoffen of gebromeerde vlamvertragers.
 • Vermijd geparfumeerd speelgoed, dat allergene en irriterende stoffen kan bevatten.
 • Vermijd elektronische spelletjes. Ze bevatten metalen waarvan de ontginning vaak gebeurt in dubieuze omstandigheden met gevaar voor de gezondheid van de arbeiders. Bovendien kunnen die metalen het water en de bodem vervuilen.
 • Vermijd verpakkingen. Klein speelgoed kan worden verpakt in een doek of gerecycleerd papier.

Je hoeft niet altijd (speelgoed) te kopen

 • Je kunt met jouw buren afspreken om speelgoed uit te wisselen.
 • Geef de voorkeur aan tweedehandsspeelgoed, die je op allerlei ruilsites kunt terugvinden.
 • Maak zelf of met jouw kinderen speelgoed uit gezonde materialen. Je kunt het dan zelf schilderen of een persoonlijke toets geven. 
 • Een mooi bord met mandarijnen, gedroogd fruit, zelfgemaakte koekjes en/of biochocolade heeft altijd effect. En waarom geen sinterklaastaart ? 

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren