Dossier

Inzetten op duurzaam speelgoed

23 november 2020
speelgoed ecologisch duurzaam

Duurzaam speelgoed wordt steeds populairder. Het gaat om speelgoed dat geen risico’s inhoudt voor de gezondheid van de kinderen. Het wordt ook lokaal geproduceerd uit natuurlijke, biologisch afbreekbare en recycleerbare materialen. We geven je enkele tips om een goede keuze te maken en een aantal suggesties als toemaatje.

Suggesties

Zonder volledig te willen zijn, hebben we voor jou een aantal merken geselecteerd die het duurzaamheidsaspect hoog in het vaandel dragen. Je vindt catalogi op hun website, maar de spellen en het speelgoed worden in België verdeeld en zijn verkrijgbaar in de gespecialiseerde winkels.

We geven ze in alfabetische volgorde. Weet echter dat sommige websites helaas niet in het Nederlands beschikbaar zijn, maar in het Frans en/of het Engels:

Ardennes toys: speelgoed in ecologisch hout, ontworpen en geproduceerd bij ons. Het is uiterst sterk. De onderdelen schuiven in elkaar ; je hebt geen gereeedschap of bevestigingsstukken nodig.
https://www.ardennestoys.com/

Bioviva: dit is een Frans merk dat gespecialiseerd is in gezelschapsspellen vanaf 3 jaar. Ze hebben aandacht voor verschillende thema’s zoals de sensibilisering voor de planeet of de ontdekking van de wereld. Het volledige assortiment heeft het FSC-label.
https://www.bioviva.com/fr/

Egmont toys: dit is een Belgische designer en fabrikant die een ruim assortiment van speelgoed voorstelt in hout, metaal, wilg en stof, maar ook knuffels en deco-artikelen voor kamers van kinderen tussen 0 en 10 jaar.
https://www.egmonttoys.com/nl/intro

Everearth: dit is een Duits merk dat baby’s en kleine kinderen milieuvriendelijk speelgoed wil aanbieden in stof en in hout, afkomstig van lokaal en FSC-gecertificeerd hout. Everearth controleert de hele productieketen om zo milieuvriendelijk speelgoed aan te bieden tegen redelijke prijzen.
https://everearth-shop.eu/

Haba: ook dit is een Duits merk. Haba is gekend voor zijn gezelschapsspellen, zijn assortiment van spelletjes om kinderen wakker te maken en zijn houten speelgoed dat geschikt is vanaf de geboorte. Met spellen en speelgoed dat voor alle leeftijd aangepast is, behoort het merk tot de beste duurzame merken.
https://www.haba.de/en_DE

Hevea: dit is een Deens merk dat speelgoed en voorwerpen voor kinderen in 100 % natuurlijk rubber aanbiedt, als alternatief voor plastic. Het assortiment is volledig ecologisch voor het welzijn van de kindjes en de planeet.
https://heveaplanet.com/

Janod: dit is een Frans merk gespecialiseerd in spellen en speelgoed van hout en karton. Het hecht veel belang aan duurzaam bosbeheer en strijdt tegen overconsumptie met een kliniek waar speelgoed kan worden hersteld.
https://www.janod.com/fr

Jouécabois: Bretoens merk met wortels in een familiale zagerij die hout uit duurzaam beheerde bossen verwerkt. Het is gespecialiseerd in houten bouwspellen en houten speeltuigen voor buiten.
https://www.jouecabois.com/

Lillipuciens: made in Belgium. Opgericht in 1995 door twee vriendinnen. Speelgoed in stof is het stokpaardje van het merk.
https://www.lilliputiens.be/nl/

Scratch: een Belgisch merk dat zijn productie toevertrouwt aan een netwerk van ambachtslui en producenten die zorgvuldig zijn geselecteerd.
https://www.scratch-europe.com/nl-be/

Vilac: een Frans merk waarvan de traditie van gedraaid en gelakt houten speelgoed al dateert van 1011. Het assortiment is sindsdien uitgebreid naar ander speelgoed.
https://www.vilac.com/fr/

Vulli: Frans merk dat gekend is voor de giraf Sophie die sinds meer dan 50 jaar wordt vervaardigd uit 100 % natuurlijk rubber. Vulli stelt een assortiment voor baby’s voor dat volledig ecologisch is, meer bepaald de collectie So’pure waarbij 100 % biologisch katoen wordt gebruikt alsook maïsvezel en 100 % natuurlijk rubber.
https://www.vulli.fr/fr/

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren