Dossier

Inzetten op duurzaam speelgoed

23 november 2020
speelgoed ecologisch duurzaam

Duurzaam speelgoed wordt steeds populairder. Het gaat om speelgoed dat geen risico’s inhoudt voor de gezondheid van de kinderen. Het wordt ook lokaal geproduceerd uit natuurlijke, biologisch afbreekbare en recycleerbare materialen. We geven je enkele tips om een goede keuze te maken en een aantal suggesties als toemaatje.

Labels

Speelgoed krijgt pas een ecolabel toegekend als de fabrikant zelf daartoe stappen onderneemt. Een onafhankelijk certificeringsorganisme moet dan nagaan of het speelgoed conform de criteria is. Dat kost veel geld en niet alle merken van speelgoed kunnen zich dat veroorloven. Veel speelgoed dat gezond is voor zowel het milieu als voor de kinderen hebben daarom geen ecolabel.

Overigens bestaat er geen algemeen label dat ethisch, ecologisch speelgoed zonder gezondheidsrisico garandeert.

Onze selectie

  • Spiel Gut is een Duits ecolabel dat de kwaliteit van kinderspeelgoed garandeert. Dat wordt dan getest door wetenschappers, ouders en kinderen, volledig onafhankelijk van de fabrikanten. Het ludieke en pedagogische belang, de fabricatie, de materialen, de assemblage van het speelgoed, al die elementen worden beoordeeld alsook of het speelgoed goed is afgestemd op de leeftijd van het kind. Speelgoed met ht Spiel Gut-ecolabel bevat geen gevaarlijke stoffen.
  • Het Europese Ecolabel garandeert dat het speelgoed een levenscyclus heeft die milieuvriendelijk is, vanaf de productie over het gebruik ervan tot de latere verwijdering. Het label wordt uitgereikt door een speciale commissie van de Europese Unie. Je kunt het onder meer terugvinden op papierwaren, potloden, verf, …
  • NF environnement is een Frans label dat wordt toegekend aan speelgoed dat geen gevaarlijke stoffen, zware metalen of nanomaterialen bevat. Het label certificeert dat het speelgoed een levenscyclus heeft met respect voor het milieu, van de fabricatie tot het levenseinde. Alleen speelgoed in hout, textiel, leder, kunststof, rubber met vulling in papier of karton kan een label krijgen.
  • Blauer Engel is een officieel ecolabel van Duitse oorsprong, dat zich baseert op strikte en erkende milieucriteria. Het gaat om speelgoed in hout, speelgoed zonder batterijen maar op zonne-energie, verven, viltstiften, potloden en kleurboeken.

Speelgoed in stof

Het label Oekotex 100 garandeert dat er geen bepaalde schadelijke stoffen in het speelgoed zitten of dat een bepaald gehalte dat in de wetgeving is opgenomen, niet wordt overschreden.

Het GOTS-label garandeert dat minstens 70 % van de vezels biologisch zijn en voegt daar andere sociale en milieuwaarborgen aan toe.

Het CE-merkteken

De markering “CE” moet op alle speelgoed voorkomen dat op de Europese markt wordt aangeboden. Ze geeft aan dat de wetgeving wordt nageleefd (onder meer een verbod op bepaalde toxische verbindingen, maximumnormen voor bepaalde stoffen,…). Het gaat echter louter om een verklaring van de fabrikant. Er worden wel ad random controles georganiseerd, maar niet systematisch alvorens het speelgoed te koop wordt aangeboden.

Uitkijken voor greenwashing

Kijk uit voor bedrieglijke etiketteringen. Uitdrukkingen zoals bio-, eco- of natuurlijk speelgoed, suggestieve merknamen, verpakkingen in specifieke kleuren, overdreven claims kunnen je op het verkeerde been zetten. Er heerst hier vaak een gebrek aan informatie en transparantie. Kies daarom voor erkende labels.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren