Nieuws

Vochtige wegwerpdoekjes helpen niet tegen het coronavirus

29 mei 2020
vochtige doekjes

De oppervlakken in huis reinigen met vochtige doekjes heeft meer nadelen dan voordelen. Bovendien is het geldverspilling. Dit soort doekjes is totaal niet werkzaam tegen de verspreiding van het coronavirus.

Studies geven aan dat het coronavirus een zekere tijd kan overleven op oppervlakken en voorwerpen, maar het risico op overdracht langs die weg blijkt toch miniem. Je kunt natuurlijk maar beter dubbel voorzichtig zijn en daarom willen velen hun potentieel besmette oppervlakken reinigen en ontsmetten. Sommigen nemen hun toevlucht tot vochtige wegwerpdoekjes. Geen goed idee, lijkt ons.

Niet doeltreffend

Oorspronkelijk was dit soort doekjes bedoeld voor babybilletjes, maar intussen worden ze verkocht om ramen, sanitair, tegels en werkbladen te reinigen. Kortom, om alle mogelijke oppervlakken in huis schoon te maken. Welnu, schoonmaakdoekjes (zonder bleekwater of alcohol) zijn totaal nutteloos in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Ze bevatten bovendien ongewenste scheikundige elementen, geurstoffen en allergene conserveermidddelen die, zonder op zich een echt gevaar te vormen, bijdragen tot het potentieel schadelijke effect van de cocktail aan stoffen waaraan we dagelijks worden blootgesteld.

De vochtige doekjes van het merk Dettol die worden geacht ontsmettend te zijn, hebben geen bewijs van hun doeltreffendheid tegen het coronavirus geleverd, luidens de producenten zelf. Ze bevatten vooral benzalkoniumchloride, dat uiterst toxisch is voor ongewervelde dieren die in het water leven. Een extra reden om het product af te raden.

Ramp voor het milieu

Het grootste gevaar van deze wegwerpdoekjes zit hem inderdaad in wat al te vaak hun eindbestemming is: leidingen, septische putten, zuiveringsstations en het milieu. Ook al beweren sommige bioafbreekbaar te zijn, dat is nooit helemaal het geval. Deze doekjes bevatten naast cellulosevezels, ook synthetische vezels die niet ontbinden en uiteindelijk samenklitten waar ze niet thuishoren. Als je er gebruikt, volg dan de vermelding in acht die voortaan op de verpakking moet staan: gooi die doekjes niet in het toilet, maar in de vuilnisbak.

Het coronavirus blijft zich vooral verspreiden via druppeltjes die worden overgedragen tussen personen. Stel daarom de juiste handelingen: hou afstand en was regelmatig je handen.