Nieuws

62 % van de Belgische gezinnen verloor geld door de coronacrisis

22 mei 2020

De financiële impact van de coronacrisis op de consument is niet min. Uit onze vijfde enquête blijkt dat 62 % van de Belgische gezinnen geld verloor, gemiddeld € 1 626 (verloren investeringen niet meegeteld). Op nationaal niveau is dat een totaal van 4,9 miljard. Deze resultaten tonen, voor zover dat nog nodig was, dat gezinnen ernstig geraakt worden door de huidige situatie.

Met onze vijfde enquête wilden we achterhalen welke financiële impact de coronacrisis al heeft gehad op de consument. De methodologie van onze enquête verschilt van die van de Nationale Bank, die vooral focuste op inkomensverlies en beschikbaar spaargeld van de Belgen om hun dagelijkse uitgaven te dekken.

Onze resultaten zijn verontrustend: 62 % van de Belgische huishoudens verloor al geld, gemiddeld € 1 626 (verlies op investeringen niet meegeteld). Op nationaal niveau is dat goed voor een totaal van 4,9 miljard. En de vooruitzichten zijn niet bepaald hoopgevend. De verliezen zijn in verschillende posten onder te brengen.

Verdubbeling sinds maart

Zo'n 35 % van de Belgen leed inkomensverlies van gemiddeld € 1 571. Daarnaast kreeg 25 % van de Belgen geen terugbetaling voor een of meerdere reizen (gemiddeld € 722),  21 % voor een of meerdere culturele activiteiten (gemiddeld € 273), 16 % voor een of meerdere sportevenementen (gemiddeld € 173) en 8 % voor een familiefeest (gemiddeld € 500).

We zien ook dat 10 % van onze respondenten huurinkomsten misliep, gemiddeld € 816. De cijfers zijn bijna verdubbeld in vergelijking met onze vorige enquête in maart.

Daarnaast verloor 18 % van de respondenten geld op investeringen, gemiddeld € 11 692.

Moeilijkheden om de eindjes aan elkaar te knopen

De Belgische gezinnen krijgen steeds meer problemen om hun dagelijkse uitgaven te betalen. Zo zegt 11 % dat het zeer moeilijk of zelfs onmogelijk is om hun gezondheidskosten te betalen. Dat percentage lag vorige jaar nog op 7 %. Voor 9 % is het zeer moeilijk of zelfs onmogelijk om de energiefactuur te betalen (5 % in 2019), voor 9 % om hun hypotheeklening af te lossen (4 % in 2019), 8 % om de huur te betalen (2 % in 2019), 7 % om voeding te kopen (3 % in 2019) en 6 % om de telecomfactuur te betalen (3 % in 2019).

Al deze financiële problemen verklaren waarom 25 % van de Belgen financiële hulp vroeg omwille van de coronacrisis. Van hen vroeg 9 % uitstel op de gas- en elektriciteitsfactuur, en 6 % op hun hypotheeklening.

Sinds het begin van deze ongeziene gezondheidscrisis heeft al 27 % van de respondenten in zijn spaarpotje moeten duiken om de dagelijkse kosten te dekken. En 22 % denkt dat nog te zullen moeten doen. Over het algemeen schat 31 % van de respondenten zijn levenskwaliteit laag in, tegenover 24 % in 2019.

Sombere vooruitzichten

De coronacrisis heeft ook zijn stempel gedrukt op de professionele situatie van heel wat Belgen. 22 % van hen is tijdelijk werkloos en 4 % verloor zijn job. En de Belgen kijken niet optimistisch naar de toekomst. Van zij die nog steeds een job hebben, denkt 22 % die te zullen verliezen tijdens de komende 12 maanden. 38 % ziet zijn carrièremogelijkheden sterk dalen binnen hun bedrijf en 47 % ziet zijn opties op de arbeidsmarkt kelderen (bv. een betere job vinden).

Wij gaan door met ons onderzoek en zullen zo snel mogelijk enkele voorstellen te formuleren die de klap voor de consument kunnen verzachten.

Wij zijn er voor jou:

  • Als je onze hulp nodig hebt om de voor- en nadelen van je huidige situatie in te schatten;
  • Als je vragen of twijfels hebt;
  • Als de aanmaningen zich opstapelen en je dreigt in de schulden te geraken;

Aarzel niet om ons te contacteren op het gratis nummer 0800 29 510 (maandag tot donderdag van 9 tot 16u45). Wij doen er alles aan om jou te helpen en je het beste advies te geven.

Heb je andere vragen over je rechten naar aanleiding van de epidemie (vluchtannulaties, te late leveringen enz.)? Bel ons op het gratis nummer. Je kunt ook in ons dossier terecht voor de meest gestelde vragen.

Naar ons dossier

*Deze enquête vond plaats op 14 en 15 mei bij een representatieve steekproef van meer dan 1 000 Belgen tussen 18 en 74 jaar. De resultaten werden gewogen volgens leeftijd, geslacht, regio en opleidingsniveau.