Thuiswerken tijdens de coronacrisis: zo blijf je gemotiveerd en voel je je goed in je vel
Net toen we weer naar bureau mochten en blij waren de collega’s opnieuw te ontmoeten en te kunnen bijpraten aan de koffiemachine, kregen we opnieuw te horen dat we moesten thuiswerken. Hoe blijf je gemotiveerd tijdens deze pandemie die op emotioneel vlak soms aanvoelt als een achtbaan? Hier lees je onze tips om goed te kunnen blijven werken en om zowel lichamelijk als geestelijk in topvorm te blijven.

Ook vóór het coronavirus werkten mensen al regelmatig thuis. Dat leverde heel wat interessante tips op waarmee je vandaag je voordeel kunt doen om je door deze periode te sleuren.
Voor de thuiswerkers
Fysieke limieten: bepaal, voor zover dat praktisch haalbaar is in je woning, aparte ‘thuiswerk’-plekken om werk en privé duidelijk gescheiden te houden. Vermijd dat je werkspullen rondslingeren tussen dagelijkse gebruiksvoorwerpen van je gezin (bijvoorbeeld de laptop die de keukentafel inpalmt). Dankzij zulke grenzen kun je psychologisch misschien gemakkelijker switchen tussen werk- en privémomenten. Een echt bureau met een deur is natuurlijk ideaal; zo heb je het gevoel dat je ‘fysiek’ naar je werk gaat en terug.
Tijdslimieten: het risico bij thuiswerken is dat werk- en privétijd in elkaar overvloeien en dat het ene ten koste gaat van het andere, met als gevolg dat je veel langer dan je gewone ‘kantooruren’ beschikbaar bent. Leg je grenzen vast en kies een aantal sleutelmomenten om je dag goed in te delen (en om niet elke zin voor tijd kwijt te raken). Bijvoorbeeld: het uur waarop de kinderen thuiskomen, het uur waarop je de hond uitlaat, een vast babbelmomentje met collega’s via Teams.
Gedragsstrategieën: ook hier is het kwestie van ons doen en laten duidelijk vast te leggen en zo een duidelijk onderscheid te maken tussen werk en privé. Buiten de werkuren beantwoord je dus niet zomaar alle werkgerelateerde telefoontjes en schakel je je computer en mailbox uit. Zo vermijd je dat je om 9 uur ‘s avonds nog die vijf laatste mails wilt beantwoorden.
‘Crisiscommunicatieplan’: stel een mini-huishoudelijk reglement op met een aantal codes en kernwoorden (‘Niet storen’, ‘Roep me om 12.15 uur om te eten’). Zo vermijd je discussies met je huisgenoten of met je kinderen wanneer iedereen onder hetzelfde dak woont én werkt.
Meer weten over dit onderwerp? De eerste lockdown in de lente verplichtte heel wat werknemers om thuis te werken door de gezondheidscrisis. Het ideale moment voor de Universiteit van Gent om te peilen naar hoe we in België omgaan met thuiswerken.
Hoewel het uiteraard om een uitzonderlijke periode ging (plots verplicht en intens thuiswerk), verklaarden de door de Universiteit van Gent ondervraagde werknemers zich over het algemeen positief tegenover thuiswerk. Ze wezen daarbij op meer efficiëntie en een lager risico op uitputting. “Ruim de helft van het panel voelde zich gesteund door de toename van thuiswerk. Slechts één op zeven heeft moeite zijn of haar werkgever te overtuigen”, zo benadrukte prof. Stijn Baert, doctor in economische wetenschappen en auteur van de studie.
Ongewijzigde gewoontes
De resultaten toonden ook aan dat de meerderheid van de ondervraagden van mening is dat thuiswerken (85%) en virtuele meetings (81%) deel zullen blijven uitmaken van de Belgische gewoontes (door de huidige nieuwe lockdown bleek deze voorspelling al snel uit te komen). Sommige werknemers echter vreesden door thuiswerk minder kans te maken op promotie en hadden schrik dat de relaties tussen collega’s onderling en met de werkgever zouden verslechteren.
Verder leerde deze studie, waarvan de publicatie niet onopgemerkt en zonder discussie voorbijging, dat werknemers met kinderen thuis minder tevreden waren en dat thuiswerk tot meer conflicten met huisgenoten leidde (1 op de 3 ondervraagden).
- Eerste tip - vermoedelijk de nuttigste, maar tegelijk de moeilijkste: je focussen op wat goed gaat. Welke leuke dingen heb je vandaag meegemaakt? Heb je iets leuks gedaan? Heb je samen met een collega goed kunnen lachen tijdens een meeting? Heb je een extreem zware taak kunnen afwerken? Zelfs in de meest donkere tijden is er altijd wel iets positiefs en kunnen de meest banale zaken je blij maken.
- Doe iets voor de anderen die in hetzelfde schuitje zitten als jij: toon hun hoe positief te denken, vraag hun regelmatig hoe het gaat, luister naar hen, help kwetsbare mensen of mensen die door het virus in afzondering zitten. Allerlei manieren om in contact te blijven. Zeker in crisistijden is sociaal contact namelijk essentieel om je hoofd erbij te houden. Sociaal contact helpt vooral om je zorgen te delen, over gevoelens te praten en te beseffen dat je er niet alleen voor staat.
- Blijf bij de feiten. De verleiding van social media (of van doorlopend nieuws op het tv-scherm achteraan je kamer) kan groot zijn, zeker bij thuiswerk. Iedereen heeft wel een mening over COVID-19 en het is dan ook belangrijk om je steeds de vraag te stellen of het om veronderstellingen of feiten gaat. Beperk je tot de feiten en hou je ver weg van omstreden bronnen, zo vermijd je dat je in een negatieve spiraal belandt.
- Adem. Zorg voor verluchting in je werkruimte, beweeg, ga naar buiten. Bij thuiswerk valt het vaste patroon “kantoor - verplaatsing - thuis” weg. Het risico bestaat dan ook dat de afstand tussen het bureau en de koelkast je dagelijkse wandeling vormt en dat je uiteindelijk helemaal niet meer buitenkomt. Rek je af en toe helemaal uit op je (thuis-)bureaustoel en haal daarbij diep en zeer bewust adem.
- En ten slotte, dé les uit de eerste lockdown, zorg goed voor jezelf. Slaap goed en voldoende, eet evenwichtig en zorg voor voldoende ontspanning, ook nu het cultuur- en uitgaansleven stilligt door de lockdown. Waarom zou je bijvoorbeeld geen gezelschapsspel spelen bij het haardvuur met je ‘bubbel’? In onze database van gezelschapsspelletjes testten we er ruim 300. Of ga voor een lange boswandeling en vergeet daarbij je smartwatch niet aan te doen zodat je ziet hoeveel stappen je hebt gezet. We moeten vindingrijk zijn. Het is niet omdat we in een lockdown zitten, dat onze hersenen ook opgesloten moeten blijven.
Voor de werkgevers
Iedereen zit in hetzelfde schuitje: werknemers én werkgevers. Wat qua welzijn helpt voor de ene, geldt dus ook voor de andere. Ook werkgevers zitten met een hele hoop twijfels en hebben redenen te over om zich zorgen te maken. Met bovenstaande tips kunnen ook zij gefocust blijven in deze storm. Verder gelden volgende adviezen:
- Gebruik online tools niet alleen voor business-meetings (Skype, Teams), maar zie ze ook als virtueel platform om leuke momenten te creëren (afterwork op vrijdagnamiddag, quiz over de bedrijfscultuur enz.) en ze op die manier in te zetten als sociaal en stressverlichtende hulpmiddelen.
- Communicatie moet op afstand en virtueel nóg duidelijker zijn: zorg voor de nodige tools en procedures zodat alle info toegankelijk en begrijpelijk zijn.
- Toon begrip voor je werknemers die gestresseerd zijn door deze onverwachte en schijnbaar eindeloze gezondheidscrisis. Wees aanwezig en toon dat je openstaat voor dialoog, vraag hoe het gaat en geef meer complimentjes (dat kost niks).
En voor elk van ons...
Het is niet omdat je niet aan je ‘officiële’ bureau zit dat je niet op je werkhouding moet letten. Let dus goed op de ergonomie van jouw bureau:
Uitrusting nodig?
Alles wat je nodig hebt om thuis te werken - computer, tweede scherm, tablets, muis, wifi enz. - vind je in onze verschillende online koopwijzers. Aarzel nooit om verschillende producten te vergelijken vooraleer ze aan te kopen en om onze dossiers en koopgidsen te lezen om de beste tips in jouw voordeel aan te wenden. Voorbeelden? De computerschermen of de verschillende internetabonnementen in functie van je professionele behoeften.
Thuiswerken: heb je een ander internetabonnement nodig?
Naar onze koopwijzer voor computerschermen