Nieuws

Afneembaar handvat voor winkelkarretje: gadget zonder nut

18 juni 2020
winkelkarretje handgreep Colruyt

Colruyt is gestart met de verdeling van 6 miljoen plastic herbruikbare handvatten die je op je winkelwagentje kunt plaatsen en achteraf opnieuw afnemen. Naar verluidt is het de bedoeling om de strijd met het coronavirus aan te binden. Andere supermarkten zoals Carrefour en Delhaize volgen dit voorbeeld. Wij vinden het een plastic gadget dat je helemaal niet nodig hebt.

Sinds enkele dagen bezorgen enkele supermarkten hun klanten kleine afneembare handvatten (Clipeez®) om op de handgreep van je winkelkarretje te klikken; zo hoef je met je handen het karretje niet aan te raken. Maar de clips zijn niet echt nuttig en veeleer een reclamegadget dan een doeltreffend middel om jouw gezondheid te vrijwaren.

Anders dan wat wordt beweerd, is dit afneembare handvat geenszins vergelijkbaar met een mondmasker, dat wel noodzakelijk is tegen het virus. De ziekte wordt immers zeer weinig via oppervlakken maar vooral via de ademhaling doorgegeven. Ofwel worden druppeltjes van de ene besmette persoon op de andere overgedragen (onder meer via hoesten en niezen), ofwel door het verstuiven van aerosolen bij het spreken of het ademen.

Vals gevoel van veiligheid

Als je een mondmasker correct draagt, je niet met je handen aan je gezicht komt en je goed je handen wast met desinfecterende gel nadat je je boodschappen hebt gedaan of met zeep als je thuiskomt, zijn de risico’s op besmetting bij het aanraken van een winkelkarretje zeer beperkt.

Bovendien bedekt het afneembare handvat de handgreep van het karretje niet volledig. Je mag dus niet verstrooid zijn en je handen onverhoeds naast de clips plaatsen bij het boodschappen doen… En om de logica aan te houden, zou je dan de handvatten van koelkasten en diepvriezers evenmin mogen aanraken want dan kun je je eigen afneembare clip alsnog besmetten… Tenzij de supermarkten ook daarvoor afneembare handvatten zouden voorzien.

Laten we dus ernstig en verstandig blijven. Deze afneembare handvatten geven vooral een vals gevoel van bescherming aan de klanten.

Geen goed idee

Wij betreuren dat de grootdistributie op een ogenblik dat iedereen probeert om minder plastic te gebruiken en Europa al heel wat wegwerpplastic verbiedt om de toenemende vervuiling van zeeën en oceanen in te dijken, er niets beter op heeft gevonden dan dit soort plastic handvatten onder hun klanten te verdelen.

De meeste ervan dreigen, ook al worden ze voorgesteld als recycleerbaar (maar niet ingezameld en dus niet gerecycleerd), bij het vuilnis te belanden (in het beste geval), op de parking van de supermarkten of nog in de goot bij de talloze handschoenen en maskers. Geen goed idee.