Nieuws

Zo vul je na je vakantie het Passagier Lokalisatie Formulier in

Kom je terug van vakantie en heb je het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) nog niet ingevuld? Eén op de twee Belgen is in hetzelfde geval als jij. Wij leggen uit hoe je dat document moet invullen binnen de 48 uur vóór je weer in ons land bent. Want anders riskeer je een boete.

29 juli 2021
Passagier Lokalisatie Formulier

Volgens Saniport, de federale sanitaire politie van het internationaal verkeer, denkt minder dan de helft van Belgen er bij hun terugkeer van vakantie aan om het zogenoemde PLF (Passagier Lokalisatie Formulier) in te vullen. Dat moet nochtans, ongeacht of je met de auto reist, met de trein of met het vliegtuig. Er worden meer controles ingepland en de boete is niet mis.

 

Zo vul je een formulier PLF in

Wat?

Je vult het Passagier Lokalisatie Formulier (hier op papier) in binnen de 48 uur vóór je in België aankomt, ook als je gevaccineerd bent. Als je geen internet hebt op jouw vakantieverblijf, kan je internettoegang vragen aan de receptie van je verblijf, bij een toeristisch bureau, een plaatselijke horecagelegenheid met WIFI of iemand die je kent.

Wie?

Normaliter al wie België binnenkomt. Maar:

 • Je moet geen PLF invullen als je minder dan 48 uur in België blijft of als je minder dan 48 uur in het buitenland hebt verbleven.
 • Als je met het vliegtuig of per boot naar België komt, moet je hoe dan ook een PLF invullen, dus ook als je minder dan 48 uur in België blijft of minder dan 48 uur in het buitenland was.
 • Als je met de trein of bus België binnenkomt vanuit een land van buiten de EU of buiten de Schengenzone, moet je hoe dan ook een PLF invullen, dus ook als je minder dan 48 uur in België blijft of minder dan 48 uur in het buitenland was.
 • Als je de afgelopen 14 dagen in een heel hoog risicoland verbleef (zie hier de kleurcodes per land), moet je hoe dan ook een PLF invullen, ongeacht de duur van je verblijf.

Test of quarantaine?

Om te bepalen of je je moet laten testen of dat je in quarantaine moet, houdt het PLF rekening met de laatste 14 dagen, zelfs wanneer de zone van kleur verandert. 

Kom je uit een groene of oranje zone? Je moet je niet laten testen en je moet niet in quarantaine.

Kom je uit een rode zone binnen de Europese Unie?

 • Heb je een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat? Je moet je niet laten testen en je moet niet in quarantaine.
 • Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat? Heb je ook geen recente negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud? Laat je dan testen op dag 1 of 2 nadat je thuiskomt van je reis en ga in quarantaine. Is je test negatief? Dan mag je uit quarantaine. Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen.

Kom je uit een rode zone van buiten de Europese Unie ?

 • Heb je een vaccinatiecertificaat? Laat je testen op dag 1 of 2 nadat je thuiskomt van je reis en ga in quarantaine. Is je test negatief ? Dan mag je uit quarantaine. Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen.
 • Heb je geen vaccinatiecertificaat? Laat je testen op dag 1 en 7 nadat je thuiskomt van je reis. Je moet verplicht 10 dagen in quarantaine. Er zijn enkele landen waarvoor dat niet zo is. In uitzonderlijke gevallen moet je je niet laten testen en/of niet in quarantaine gaan.

Kom je uit een zone met een heel hoog risico ?

 • Je moet verplicht 10 dagen in quarantaine. Dat is zo voor iedereen, ook als je volledig gevaccineerd bent of als je minder dan 48 uur in dat land was. Laat je testen op dag 1 en dag 7 nadat je thuiskomt van je reis.

Nog vragen ?

Heb je nog vragen over reizen in coronatijden, surf dan naar ons dossier met veelgestelde vragen.

naar de veelgestelde vragen

Voor een probleem ten gevolge van de coronapandemie kun je altijd bellen naar onze gratis hulplijn 0800 29 510, elke werkdag van 9 tot 18 uur (vrijdag tot 15.45 uur).

bel de hulplijn

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

21 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/08/2021

Na verblijf in Kroatië dienen we een PHPL FORM in te vullen. We gaan met het vliegtuig ... hou kom je de plaats in het vliegtuig te weten ? We hebben een voucher met vluchtnummer echter zonder plaatsnummer in het vliegtuig. Dank voor de antwoorden

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2021

Bij het verder zoeken naar informatie zie ik dat ik een certificaat van vaccinatie nodig is om naar Frankrijk te gaan. Moet ik me dan nog laten testen? Als ik de tekst lees staat er niet niet of.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2021
, Gereageerd:

Hallo Bernard, dit is wat je kan vinden op de site van FOD buitenlandse zaken over Frankrijk:

Sinds 1 juli is de sanitaire pas, ook bekend als het “EU digitaal COVID-certificaat”, erkend voor interne verplaatsingen binnen de Europese ruimte. Voor Frankrijk moet het het volgende bevatten:

 • bewijs van een volledige vaccinatiecyclus, inclusief de noodzakelijke wachttijd na de injectie:

  • Frankrijk aanvaardt de vaccins die erkend zijn door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA): Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield en Johnson & Johnson
  • het bewijs van vaccinatie is slechts geldig op voorwaarde dat het een volledig vaccinatieschema aantoont, namelijk:
   • 7 dagen na de 2de injectie voor de vaccins met dubbele injectie (injectie (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Vaxzevria, Covishield);
   • 28 dagen na de injectie voor de vaccins met één enkele injectie (Johnson & Johnson);
   • 7 dagen na de injectie voor de vaccins bij personen met een aantoonbare geschiedenis van COVID-19 (slechts 1 injectie nodig).
 • of bewijs van een negatieve RT-PCR-test van minder dan 72 uur of antigeentest van minder dan 48 uur. De termijnen voor de geldigheid van de test zijn strikt op het moment van instappen (geen flexibiliteit tot 2 of 3 dagen);
 • of bewijs van een positieve RT-PCR-test die het herstel van COVID-19 aantoont, ten minste 15 dagen oud en niet meer dan 6 maanden oud.

Europese reizigers kunnen de "QR-code" van het certificaat tonen aan de grenspolitie of aan luchtvaartmaatschappijen, ongeacht de taal waarin het certificaat is opgesteld. Een groen of rood licht geeft aan of de Europese reiziger het grondgebied mag betreden of niet.

Link: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/frankrijk 

Uitbreiding van het gebruik van de sanitaire pas naar verschillende plaatsen die publiek ontvangen

Met behulp van de sanitaire pas bewijst u:

 • een vaccinatie (volledig schema, zie hierboven);
 • of een negatieve test van minder dan 48 uur voor toegang tot de betrokken evenementen of plaatsen;
 • of een positieve RT-PCR- of antigeentest die een herstel van COVID-19 aantoont.

Sinds 9 augustus 2021 is het gebruik van de sanitaire pas uitgebreid naar cafés en restaurants (inclusief terrassen), warenhuizen en winkelcentra van meer dan 20.000 m2 (bij besluit van de prefect van het departement), ziekenhuizen, bejaardentehuizen, medisch-sociale instellingen, alsook langeafstandsreizen met het interregionale openbaar vervoer (binnenlandse vluchten, TGV, Intercity, interregionale bussen, enz.)

Als je dus volledig gevaccineerd bent en het kan bewijzen met die covid certificaat kan je in Frankrijk binnen. De papieren versie is ook geldig. 

Je kunt het certificaat opvragen via de app CovidSafeBe en het wordt ook op verschillende websites aangeboden, onder meer via de officiële CovidSafe-website.

Je kunt het papieren document ook telefonisch aanvragen bij het callcenter van het gewest waar je woont:

 • Vlaanderen: 078 78 78 50

Je zult het document dan ongeveer een week later in de bus krijgen. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2021

Hallo,
Ik vertrek met een camper. Is het voldoende om de papieren versie in te vullen of moet er nog meer gebeuren? Een smartphone of tablet heb ik niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/08/2021

Als je op vakantie gaat maar je vliegt via een luchthaven in Nederland, hoe moet je dan je PLF formulier invullen? Want je rijdt met je eigen wagen terug België in maar je bent wel met het vliegtuig op reis geweest.
Vliegtuig of auto invullen op het PLF formulier?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/08/2021
, Gereageerd:

Hallo Davy, als je dus reist met het vliegtuig of de boot, dan moet je binnen 48 uur vóór je opnieuw in België aankomt, het zogenoemde Public Health Passenger Locator-formulier (PLF) invullen. De verplichting geldt voor elke persoon vanaf 16 jaar. Jongere kinderen moet worden vermeld op het document van een van de ouders. Je kunt het online invullen en indienen. Heb je geen gsm en kun je dus geen mobiel telefoonnummer achterlaten, dan kun je het formulier downloaden en een print van het document bij je houden. Dus dat PLF invullen 48u voor je aankomt in België: https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/08/2021
, Gereageerd:

Beste, dat is mij wel allemaal duidelijk maar mijn vraag is hoe je dan het formulier correct invult. Ik kom niet rechtstreeks met het vliegtuig terug naar België maar land op een vliegveld in het buitenland en kom dan met de wagen naar België. Maar op het formulier kan je maar 1 vervoermiddel aanduiden. Welk moet ik dan invullen. Vliegtuig of auto?
Mvg

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/08/2021
, Gereageerd:

Hallo Davy, de logica zegt dat je voor je België binnentreedt dat PLF doc moet ingevuld hebben, als je gecontroleerd wordt aan de grens tussen België en Nederland, kan je het best dus in orde hebben, dwz dat je logisch gezien (tenzij je nog zou blijven hangen in Nederland) het formulier al hebt ingevuld voor je terugreis: dus vliegtuig. 

Zie ook de info op onze site: voor wie? Normaliter al wie België binnenkomt. 

Maar:

 • Je moet geen PLF invullen als je minder dan 48 uur in België blijft of als je minder dan 48 uur in het buitenland hebt verbleven.

Als jij terugkeert met de auto vanuit Nl en je bent er minder dan 48u gebleven dien je dit niet in te vullen, echter, je was met het vliegtuig op reis naar het buitenland, zie ook ons dossier: https://www.test-aankoop.be/familie-prive/coronavirus/nieuws/passagier-lokalisatie-formulier ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/08/2021

Als je minder dan 48 uur in het buitenland verblijft moet er geen PLF ingevuld worden. Hoe kan je dit bewijzen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/08/2021

Sommige landen vereisen hun eigen Corona app met hun eigen EU certificaat (Frankrijk en Italië bvb).
Ik heb de BE app geïnstalleerd en de certificaten 'gedownload'.
Ik heb ook de IT app geïnstalleerd maar kan niet vinden hoe ik mijn BE certificaten in die app krijg...
Ook op de IT ambassade kunnen ze me niet helpen: ik zou contact moeten nemen met het IT Ministerie van Gezondheid om die certificaten aan te maken in hun database en met de referentie die ze mij dan doorsturen, kan ik ze wel downloaden, maar alles moet in het Italiaans, een taal die ik niet in die mate machtig ben.
Wat nu? (Ik vrees dat ik niet allen ben of zal zijn)
Mvg, Gunter

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/08/2021
, Gereageerd:

Beste Gunter, volgens de website 're open EU' aanvaardt Italië de 'EU Digital COVID-certificaten' (EUDCC). Deze kan je downloaden via www.mijngezondheid.belgie.be, installatie van de Italiaanse app is mijns inziens niet noodzakelijk.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/08/2021
, Gereageerd:

Beste Gunter, volgens de site 're open EU' aanvaardt Italië de 'EU Digital COVID-certificaten'. Deze kan je downloaden via www.mijngezondheid.belgie.be

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/08/2021
, Gereageerd:

Best Paul en Gunter, dat klopt, bedankt om dit hier even te delen. Het coronacertificaat, dat in de wandeling ook wel coronapas, vaccinatiepaspoort of covidcertificaat wordt genoemd en officieel "EU Digital Covid Certificate" heet, werd op Europees vlak uitgedacht. 

Je kunt het certificaat opvragen via de app CovidSafeBe en het wordt ook op verschillende websites aangeboden, onder meer via de officiële CovidSafe-website.

Je kunt het papieren document ook telefonisch aanvragen bij het callcenter van het gewest waar je woont:

 • Vlaanderen: 078 78 78 50

België heeft het certificaat intussen al ingevoerd. Maar officieel is het pas in gebruik vanaf 1/7/2021. Pas vanaf die datum zul je het dus kunnen gebruiken in alle landen van de EU.

Ook als een andere lidstaat het net zoals ons land eerder dan 1 juli heeft ingevoerd, zul je het misschien nog niet kunnen gebruiken. Om dat na te gaan moet je de website consulteren van FOD Buitenlandse Zaken en die van de EU met informatie over hoe de grenzen weer opengaan.

Toch zul je ook ná 1 juli de actuele info op de voet moeten blijven volgen. Want de regels om je toe te laten tot een land blijken niet overal identiek. Zo eisen heel wat landen een volledige vaccinatie plus een bepaalde termijn, en die varieert van land tot land en van vaccin tot vaccin. Dat is uiteraard jammer, iedereen had juist gehoopt dat het certificaat alle deuren binnen de EU zou openen, maar het is niet anders.  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/08/2021
, Gereageerd:

Beste Paul, dank voor je reactie!
Ik begrijp het dus goed dat de BE certificaten via de BE app wel degelijk voldioende zijn?
Bedankt!
Mvg, Gunter

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/08/2021

Sommige landen vereisen hun eigen Corona app met hun eigen EU certificaat (Frankrijk en Italië bvb).
Ik heb de BE app geïnstalleerd en de certificaten 'gedownload'.
Ik heb ook de IT app geïnstalleerd maar kan niet vinden hoe ik mijn BE certificaten in die app krijg...
Ook op de IT ambassade kunnen ze me niet helpen: ik zou contact moeten nemen met het IT Ministerie van Gezondheid om die certificaten aan te maken in hun database en met de referentie die ze mij dan doorsturen, kan ik ze wel downloaden, maar alles moet in het Italiaans, een taal die ik niet in die mate machtig ben.
Wat nu? (Ik vrees dat ik niet allen ben of zal zijn)
Mvg, Gunter

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021

Hoe moeten "digibeten" het PLF invullen? Wie geen smartphone heeft en/of niet beschikt over internet? Men kan toch niet verplicht worden om een smartphone te kopen of vakantie te nemen op plaatsen waar er internet is? Is er een valabele papieren versie van dit formulier?

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/08/2021
, Gereageerd:

Misschien kan je het aan iemand vragen die wel internet heeft om het voor u af te printen?!

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/08/2021
, Gereageerd:

Goeie vraag, heb ik me al vaak afgevraagd ook voor niet-corona stuff...zoals belastingen en het afschaffen van uittreksels bij de banken op papier etc ..

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/08/2021
, Gereageerd:

Hallo, je kan ook een papieren versie telefonisch aanvragen bij het callcenter van het gewest waar je woont, voor Vlaanderen is dat via het volgende nummer: 078 78 78 50. Je zult het document dan ongeveer een week later in de bus krijgen. Je mag het certificaat zowel digitaal voorleggen via je smartphone als op papier. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2021
, Gereageerd:

Ja er is een papieren versie beschikbaar , verkrijgbaar via de link van diplobel.be en indien geen PC of internet zou ik naar u gemeentehuis gaan waar U die zeker kan verkrijgen bij de dienst waar u normaal gezien bvb uw reispas zou aanvragen . Veel succes !

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/08/2021
, Gereageerd:

bij ziekenfonds CM in VIJF minuten gefikst en print aan mij afgeleverd !!!