Nieuws

Zo vul je na je vakantie het Passagier Lokalisatie Formulier in

Kom je terug van vakantie en heb je het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) nog niet ingevuld? Eén op de twee Belgen is in hetzelfde geval als jij. Wij leggen uit hoe je dat document moet invullen binnen de 48 uur vóór je weer in ons land bent. Want anders riskeer je een boete.

29 juli 2021
Passagier Lokalisatie Formulier

Volgens Saniport, de federale sanitaire politie van het internationaal verkeer, denkt minder dan de helft van Belgen er bij hun terugkeer van vakantie aan om het zogenoemde PLF (Passagier Lokalisatie Formulier) in te vullen. Dat moet nochtans, ongeacht of je met de auto reist, met de trein of met het vliegtuig. Er worden meer controles ingepland en de boete is niet mis.

 

Zo vul je een formulier PLF in

Wat?

Je vult het Passagier Lokalisatie Formulier (hier op papier) in binnen de 48 uur vóór je in België aankomt, ook als je gevaccineerd bent. Als je geen internet hebt op jouw vakantieverblijf, kan je internettoegang vragen aan de receptie van je verblijf, bij een toeristisch bureau, een plaatselijke horecagelegenheid met WIFI of iemand die je kent.

Wie?

Normaliter al wie België binnenkomt. Maar:

  • Je moet geen PLF invullen als je minder dan 48 uur in België blijft of als je minder dan 48 uur in het buitenland hebt verbleven.
  • Als je met het vliegtuig of per boot naar België komt, moet je hoe dan ook een PLF invullen, dus ook als je minder dan 48 uur in België blijft of minder dan 48 uur in het buitenland was.
  • Als je met de trein of bus België binnenkomt vanuit een land van buiten de EU of buiten de Schengenzone, moet je hoe dan ook een PLF invullen, dus ook als je minder dan 48 uur in België blijft of minder dan 48 uur in het buitenland was.
  • Als je de afgelopen 14 dagen in een heel hoog risicoland verbleef (zie hier de kleurcodes per land), moet je hoe dan ook een PLF invullen, ongeacht de duur van je verblijf.

Test of quarantaine?

Om te bepalen of je je moet laten testen of dat je in quarantaine moet, houdt het PLF rekening met de laatste 14 dagen, zelfs wanneer de zone van kleur verandert. 

Kom je uit een groene of oranje zone? Je moet je niet laten testen en je moet niet in quarantaine.

Kom je uit een rode zone binnen de Europese Unie?

  • Heb je een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat? Je moet je niet laten testen en je moet niet in quarantaine.
  • Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat? Heb je ook geen recente negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud? Laat je dan testen op dag 1 of 2 nadat je thuiskomt van je reis en ga in quarantaine. Is je test negatief? Dan mag je uit quarantaine. Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen.

Kom je uit een rode zone van buiten de Europese Unie ?

  • Heb je een vaccinatiecertificaat? Laat je testen op dag 1 of 2 nadat je thuiskomt van je reis en ga in quarantaine. Is je test negatief ? Dan mag je uit quarantaine. Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen.
  • Heb je geen vaccinatiecertificaat? Laat je testen op dag 1 en 7 nadat je thuiskomt van je reis. Je moet verplicht 10 dagen in quarantaine. Er zijn enkele landen waarvoor dat niet zo is. In uitzonderlijke gevallen moet je je niet laten testen en/of niet in quarantaine gaan.

Kom je uit een zone met een heel hoog risico ?

  • Je moet verplicht 10 dagen in quarantaine. Dat is zo voor iedereen, ook als je volledig gevaccineerd bent of als je minder dan 48 uur in dat land was. Laat je testen op dag 1 en dag 7 nadat je thuiskomt van je reis.

Nog vragen ?

Heb je nog vragen over reizen in coronatijden, surf dan naar ons dossier met veelgestelde vragen.

naar de veelgestelde vragen

Voor een probleem ten gevolge van de coronapandemie kun je altijd bellen naar onze gratis hulplijn 0800 29 510, elke werkdag van 9 tot 18 uur (vrijdag tot 15.45 uur).

bel de hulplijn