Nieuws

"Covid Safe Ticket": niet-gevaccineerde mensen moeten gratis getest kunnen worden

12 mei 2021

Het Overlegcomité heeft de invoer van een “coronapas” aangekondigd voor grote zomerevenementen. Ook binnen de EU liggen er plannen voor een Digital Green Certificate. We roepen op tot gratis Covid-19-tests voor niet-gevaccineerde mensen om discriminatie te voorkomen. Andere aanbevelingen die we aan de autoriteiten hebben gedaan, blijven onbeantwoord. 
Een Covid Safe Ticket - de officiële naam van de coronapas in Belgische stijl - treedt in werking op 13 augustus. Het zal naar waarschijnlijkheid worden ingevoerd tot eind september. Met dit Covid-vrije 'certificaat' krijgt het publiek, op basis van een vaccinatiebewijs of een negatief PCR-testresultaat, toegang tot grote culturele en sportevenementen met meer dan 5000 mensen binnenshuis en meer dan 10 000 mensen buitenshuis.
 
De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van ministers gaan ook in discussie over een dergelijke pas: het Digital Green Certificate. Het doel van deze pas is om vrij en veilig verkeer tijdens de pandemie te vergemakkelijken binnen Europa. Eveneens moet deze Europese pas aantonen dat iemand is gevaccineerd, negatief heeft getest of is hersteld van Covid-19. Verwacht wordt dat het systeem tegen eind juni operationeel zal zijn.
 

Geen discriminatie a.u.b.

Wij nemen nota van deze plannen van het Overlegcomité en de Europese Unie. Als consumentenorganisatie vragen we daarom om gratis screeningtests (PCR of een andere test die onder dit systeem wordt geaccepteerd) voor alle niet-gevaccineerde mensen. Bijzondere aandacht moet uitgaan naar jongeren, die als eerste worden getroffen door uitstapjes en activiteiten die voortaan onder de pas zullen vallen, maar ook als laatsten gevaccineerd zullen worden.

We hebben de federale overheid en de gewesten al op de hoogte gebracht van deze fundamentele aanbeveling. Niet-gevaccineerde mensen zullen überhaupt al worden gediscrimineerd ten opzichte van de gevaccineerde mensen, aangezien die laatsten niet met dezelfde "administratieve" obstakels te maken zullen krijgen. Hen laten betalen voor deze tests zou hen nog meer benadelen.
 

Andere onbeantwoorde vragen 

We juichen toe dat de maximale duur van dit systeem strikt wordt afgebakend, maar vragen dat ook het nut ervan constant wordt geëvalueerd. Blijkt het systeem niet meer te rechtvaardigen, dan moet het ook worden opgeheven.

Andere punten die we hebben aangekaart in onze brief aan de Eerste minister, de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en de drie regionale minister-presidenten over andere onderwerpen (zoals de bewaartermijn van gegevens, de mogelijkheid om deze pas op papier en digitaal te krijgen, etc.) werden niet besproken. We blijven daarom om duidelijke antwoorden vragen. Ten slotte willen we eraan herinneren dat alle wetenschappelijke, juridische en ethische analyses, die bepalend zijn voor de beslissing om dit Covid Safe Ticket en/of Digital Green Certificate in te voeren, openbaar moeten worden gemaakt.

De discussie woedt momenteel volop over dit certificaat dat toegang tot bepaalde openbare ruimtes of evenementen handhaaft om de verspreiding van het virus te beperken. Een dergelijk systeem bestaat al in Denemarken sinds 6 april, waar het toegang geeft tot verschillende winkels zoals kappers, schoonheidssalons, etc. Bij ons zien voorstanders het als een instrument om onze vrijheden terug te winnen, terwijl anderen het eerder als een bedreiging voor onze fundamentele rechten beschouwen.

 

Meer info?

Raadpleeg zeker ons dossier met een hele rist veelgestelde vragen over reizen in coronatijden. 

Naar het dossier corona: je geld en je rechten

Verder kun je met een probleem ten gevolge van de coronapandemie altijd bellen naar onze gratis hulplijn 0800 29 510, elke werkdag van 9 tot 18 uur (op vrijdag tot 15.45 uur).