Nieuws

Met jouw pc een medicijn vinden tegen corona

11 mei 2020

Je kunt het vrije werkgeheugen van je pc lenen aan het initiatief Folding@home waarbij wordt gezocht naar een medicijn – dus geen vaccin – tegen Covid-19. Nadat je hun programma hebt gedownload, helpt je pc mee zoeken. Een legitiem project, maar wel belastend voor je pc.
Om een medicijn te vinden tegen Covid-19 moet worden berekend op hoeveel verschillende manieren eiwit zich kan plooien of bewegen. Dat kan op enorm veel verschillende manieren en daarom zijn er meerdere computers nodig om die berekening zo snel mogelijk te maken.
 
Dat is het uitgangspunt van Folding@home, het project waarbij iedereen met een pc wordt opgeroepen om een programma te downloaden waarmee het ongebruikte werkgeheugen op je pc kan worden ingeschakeld in de zoektocht.
 

Betrouwbaar, maar belastend

Een aantal van onze alerte leden vroeg ons of het geen slinkse manier is om je computer te hacken. Dat is het niet. Het is een echt universiteitsproject en je privégegevens komen niet in gevaar als je het programma downloadt.  

Wil je meedoen, houd er dan wel rekening mee dat je computer iets trager zal werken. Je kunt gelukkig zelf instellen hoeveel van het rekenvermogen van je computer je wenst uit te lenen. Wij probeerden het uit op een gaming laptop en merkten dat je minimum 40 % van het rekenvermogen van de processor kunt uitlenen en maximum 80 %. De capaciteit van de grafische processor wordt voor 50 % in gebruik genomen door Folding@home. Een en ander heeft ook een invloed op de snelheid van je pc.
 
Bij de maximale belasting kun je wel nog zonder problemen surfen op internet en YouTube-video’s bekijken in hoge resolutie (1080 pixels), maar gamen gaat niet meer.
 

Vermijd een trager werkende pc

Om te voorkomen dat je pc trager werkt terwijl je hem zelf gebruikt, kun je bij de instelling van het programma ook kiezen voor “when idle”. Dan zal het programma enkel tijdens momenten waarop de pc niet actief is het rekenvermogen gebruiken. Zo merk je er zelf niets van. Als je een oudere pc hebt, kies je naast de "when idle"-instelling beter ook voor een minimumcapaciteit die het programma mag gebruiken, 40 % dus. Anders zou je pc oververhit kunnen raken.
 
Volgens de website van Folding@home moet je pc wel aan de volgende minimale vereisten voldoen: je moet Windows XP SP3 of een recentere versie als besturingssysteem hebben en je processor moet een Intel P4 1.4 Ghz of recenter zijn. Het equivalent voor AMD-processoren is een AMD-Athlon.
 
Werk je op een laptop of pc van Apple, dan heb je minstens Mac OS X Snow Leopard (versie 10.6) nodig en een 64 bit processor (CPU).
 

Gelijkaardige projecten

Initiatieven als Folding@home zijn niet nieuw. Er bestonden al langer projecten waarbij een oproep werd gedaan om het ongebruikte werkgeheugen van je thuiscomputer in te zetten voor een nobel doel. Meestal gaat het om universiteitsonderzoeken waar zeer uitvoerige berekeningen voor nodig zijn zoals bij Folding@home. Andere bekende initiatieven die je kunt vertrouwen zijn Einstein@home en IBM World Community.
 
Weet je niet hoe je je computer het best beveiligt, lees dan ons dossier over antivirussoftware. Of als je op zoek bent naar goede beveilingsprogramma's voor je pc kun je die vinden in onze koopwijzer antivirusprogramma's.

 

Ga naar de koopwijzer antivirusprogramma's

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

4 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/05/2020

Pff smartphone, virus ,promo ,zakelijk. phising, ... .Ik zie door het bos te bomen niet meer en zou wel nood hebben aan een bezoek van een deskundige. Iemand die zich geroepen voelt om verscheidene zaken te gelijk op te lossen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/04/2020

Betaal reeds enkele maanden dubbel bij verschillende providers waarvan enkel mijn TV werkt op de smartcard die ik reeds gebruikte. Uit frustratie heb ik reeds 2 smartphones vernietigd en en de SIM card werkt zelfs niet in een ouder toestel waar ik een oplaadkaart gebruik, die zeer snel op gebruikt is bij de hulpdiensten. Aangezien mijn verstand beperkt is om deze diensten te gebruiken. Ben ik terug bij pen en papier beland. Hoop dan ook wat ze er moeten met aanvangen en nodige actie ondernemen en bedoel ik dan niet mee "ze weer een rekening sturen".

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/04/2020
, Gereageerd:

Hallo Jurgen, bij welke providers ben je dan? Kan je ons wat meer uitleg verschaffen over wat er precies fout loopt ? En hebben ze dan intussen al gereageerd ? 

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2020

12 Hollywoodblockbusters krijg je extra, en de rest is al zever en + als je playmore hebt heb je ze al reeds gezien, en verder het beste van Film a la carte waarop ik dacht dat ze het hadden bij Telenet is nog steeds betalend. Och ja compensatie net zoals ik 2x verhuisd ben de laatste 4jaar en 2 x mijn eerstz facturen plots veel meer verbruikt had 1e x wast zo'n 394€ teveel aangerekent 2e x een 194€ +- wel ja jullie daarvoor gecontacteerd 2e x dat ze jullie brieven zelf negeerden en bij de ombudsdienst konden ze ook al niks bereiken och ja