Nieuws

Met jouw pc een medicijn vinden tegen corona

11 mei 2020

Je kunt het vrije werkgeheugen van je pc lenen aan het initiatief Folding@home waarbij wordt gezocht naar een medicijn – dus geen vaccin – tegen Covid-19. Nadat je hun programma hebt gedownload, helpt je pc mee zoeken. Een legitiem project, maar wel belastend voor je pc.
Om een medicijn te vinden tegen Covid-19 moet worden berekend op hoeveel verschillende manieren eiwit zich kan plooien of bewegen. Dat kan op enorm veel verschillende manieren en daarom zijn er meerdere computers nodig om die berekening zo snel mogelijk te maken.
 
Dat is het uitgangspunt van Folding@home, het project waarbij iedereen met een pc wordt opgeroepen om een programma te downloaden waarmee het ongebruikte werkgeheugen op je pc kan worden ingeschakeld in de zoektocht.
 

Betrouwbaar, maar belastend

Een aantal van onze alerte leden vroeg ons of het geen slinkse manier is om je computer te hacken. Dat is het niet. Het is een echt universiteitsproject en je privégegevens komen niet in gevaar als je het programma downloadt.  

Wil je meedoen, houd er dan wel rekening mee dat je computer iets trager zal werken. Je kunt gelukkig zelf instellen hoeveel van het rekenvermogen van je computer je wenst uit te lenen. Wij probeerden het uit op een gaming laptop en merkten dat je minimum 40 % van het rekenvermogen van de processor kunt uitlenen en maximum 80 %. De capaciteit van de grafische processor wordt voor 50 % in gebruik genomen door Folding@home. Een en ander heeft ook een invloed op de snelheid van je pc.
 
Bij de maximale belasting kun je wel nog zonder problemen surfen op internet en YouTube-video’s bekijken in hoge resolutie (1080 pixels), maar gamen gaat niet meer.
 

Vermijd een trager werkende pc

Om te voorkomen dat je pc trager werkt terwijl je hem zelf gebruikt, kun je bij de instelling van het programma ook kiezen voor “when idle”. Dan zal het programma enkel tijdens momenten waarop de pc niet actief is het rekenvermogen gebruiken. Zo merk je er zelf niets van. Als je een oudere pc hebt, kies je naast de "when idle"-instelling beter ook voor een minimumcapaciteit die het programma mag gebruiken, 40 % dus. Anders zou je pc oververhit kunnen raken.
 
Volgens de website van Folding@home moet je pc wel aan de volgende minimale vereisten voldoen: je moet Windows XP SP3 of een recentere versie als besturingssysteem hebben en je processor moet een Intel P4 1.4 Ghz of recenter zijn. Het equivalent voor AMD-processoren is een AMD-Athlon.
 
Werk je op een laptop of pc van Apple, dan heb je minstens Mac OS X Snow Leopard (versie 10.6) nodig en een 64 bit processor (CPU).
 

Gelijkaardige projecten

Initiatieven als Folding@home zijn niet nieuw. Er bestonden al langer projecten waarbij een oproep werd gedaan om het ongebruikte werkgeheugen van je thuiscomputer in te zetten voor een nobel doel. Meestal gaat het om universiteitsonderzoeken waar zeer uitvoerige berekeningen voor nodig zijn zoals bij Folding@home. Andere bekende initiatieven die je kunt vertrouwen zijn Einstein@home en IBM World Community.
 
Weet je niet hoe je je computer het best beveiligt, lees dan ons dossier over antivirussoftware. Of als je op zoek bent naar goede beveilingsprogramma's voor je pc kun je die vinden in onze koopwijzer antivirusprogramma's.

 

Ga naar de koopwijzer antivirusprogramma's