Nieuws

Corona zorgt voor extra waterfactuur

26 maart 2021
water besparen extra factuur corona

Doordat we tijdens de coronapandemie meer aan onze woning gekluisterd zijn, gaan we thuis meer water verbruiken. De (af)rekening volgt achteraf. Je mag per gezin op enkele tientallen tot zelfs honderd euro’s per jaar extra rekenen. Een reden te meer om zo zuinig mogelijk met water om te springen.

Het is zowat een jaar geleden dat ons land door Covid-19 in lockdown ging. We werden intussen aanbevolen of zelfs verplicht om massaal thuis te werken. Scholen richtten afstandsonderwijs in. Elders consumeren, op restaurant of op reis, werd ingeperkt. Dit leidde bij ons thuis tot een groter energieverbruik maar evenzeer tot bijkomend waterverbruik. Bijna ongemerkt.

Meer toiletspoeling, afwas en handen wassen

Uiteraard wordt er thuis meer water door het toilet gespoeld. En dagelijks zelf een potje moeten koken voor het hele gezin zorgt eveneens voor extra waterverbruik, met een vaatwasser die overuren draait. Verder kregen we tot in den treure te horen dat we vaak de handen moesten wassen. En dus houden we ze zeer frequent onder de kraan. Hoeft het dan te verbazen dat veel consumenten hun verbruik de hoogte zien inschieten?

Het echte besef van de toename in het verbruik komt pas achteraf als de jaarlijkse afrekening in de bus valt en je zwart op wit kunt lezen hoeveel je extra moet ophoesten. Zo ook bij een gezin van 5 personen uit Vlaams-Brabant dat zijn factuur van De Watergroep kreeg. Het gezin verbruikte gemiddeld 23 liter méér per dag, wat neerkwam op 11 % méér waterverbruik. Slotsom: € 117 extra op de factuur. Een ander gezin van 4 personen verbruikte het afgelopen jaar in een gebied van Farys gemiddeld 11 liter of 9,1 % méér water per dag. Voor beide gezinnen viel het meerverbruik dan nog mee want de waterspoeling van de toiletten in hun woning is aangesloten op een regenwaterput.

€ 30 tot € 100 per jaar extra

Zijn dit twee uitzonderlijke voorbeelden of is zo’n toename veeleer de regel? Om het er fijne van te weten, hebben we enkele scenario’s uitgewerkt om de extra factuur objectief te bekijken.

We maakten daarbij een inschatting van het extra waterverbruik door het verplicht thuiswerken en het slechts deeltijds naar school gaan van scholieren. We hielden geen rekening met de impact van jongere kinderen die sinds september zo goed als dagelijks naar school of naar de crèche konden. Op die manier berekenden we het meerverbruik voor 2 profielen van gezinnen.

  • Bij een gemiddeld gezin van 3 personen (2 volwassenen + 1 scholier) loopt de extra factuur op tot zo’n € 50 als 2 wc’s in huis op het regenwater zijn aangesloten en zo’n € 100 per jaar als je louter op leidingwater aangewezen bent.
  • Bij een eenoudergezin of een gezin waarvan een van beide ouders toch buitenshuis werkt, bv. in de zorg, blijft de extra factuur beperkt tot respectievelijk € 30 en ruim € 60 per jaar.

Compenseren

De enige manier om dit extra verbruik te compenseren, is behalve regenwater gebruiken, een thuiswerkvergoeding van de werkgever vragen voor wie telewerkt, en, vooral, nog zuiniger omspringen met water in huis. Je vindt alvast een reeks tips en weetjes in ons dossier over “Water besparen”.

Naar ons dossier