Nieuws

Belgische consument past gewoonten aan uit angst voor corona

07 augustus 2020
De Belg gaat minder op restaurant, mijdt winkelcentra en annuleerde vaak de vakantie naar het buitenland. Covid19 heeft duidelijk een invloed op ons dagelijks leven, zo blijkt nog maar eens uit onze laatste enquête. Hoe moet het verder? Discussieer hierover mee op “Approved by tomorrow”.

De Belg gaat minder op restaurant, mijdt winkelcentra en annuleerde vaak de vakantie naar het buitenland. Covid19 heeft duidelijk een invloed op ons dagelijks leven, zo blijkt nog maar eens uit onze laatste enquête. Hoe moet het verder? Discussieer hierover mee op “Approved by tomorrow”.

Uit onze laatste enquête over de gevolgen van het coronavirus blijkt dat de Belg haar of zijn gewoonten sterk heeft aangepast. Maar hoe zal dit evolueren als de crisis is bezworen? Jouw mening wordt nog steeds sterk geapprecieerd op onze “Approved by tomorrow”-platforms.

De schrik zit erin

Afgelopen juli hielden we een enquête bij een representatief staal van Belgen. We vroegen hen naar de impact van het coronavirus op het dagelijks leven. En uit de antwoorden blijkt dat heel veel mensen hun gedrag daadwerkelijk zijn gaan aanpassen, al dan niet gedwongen door de maatregelen.

Zo zegt 48 % van de ondervraagden dat ze minder op restaurant gaan. Ook bijna de helft maakt minder gebruik van het openbaar vervoer en kiest nu meer voor de auto, de fiets of de motor, en nog eens 42 % zegt dat ze minder vaak naar de supermarkt gaan.

Sommige sectoren worden erg hard getroffen. Meer dan de helft van de Belgen bezoekt minder vaak een kledingwinkel, een kwart komt er gewoon nooit (meer). 43 % zegt dat ze minder vaak naar een shoppingcentra gaan. Dit alles legt de e-commerce natuurlijk geen windeieren; die floreert als nooit tevoren.

Zomer zonder vakantie

Ook staat de Belg een stuk wantrouwiger tegenover bepaalde diensten die nu, in de zomervakantie, normaal gezien volop zouden worden gebruikt. Denk maar aan luchthavens, trein- of busstations, hotels, vakantiewoningen of jeugdherbergen … Ze worden door een groot deel van onze respondenten beschouwd als “onveilig” tot zelfs “zeer onveilig”.

Voor veel mensen had de pandemie sowieso een grote impact op hun zomer. 52% van de respondenten was van plan om deze zomer naar het buitenland op vakantie te gaan, maar uiteindelijk heeft slechts 31 % effectief de trip gemaakt of zal dit nog doen. 19 % zegt zelfs helemaal geen vakantie te hebben gepland. Anderen kiezen dan weer vooral voor vakantie in eigen land.

Discussie mee over de post-corona-samenleving

De hele zomer lang buigen we ons over de vraag “wat na corona”? Zullen we teruggaan naar het oude normaal, of zal onze samenleving definitief veranderen? Zullen we misschien op bepaalde vlakken meer duurzame keuzes maken? Onder het label “Approved by tomorrow” snijden we allerhande thema’s aan, van lokaal consumeren en reizen tot fiscaliteit en energie. We rekenen hierbij ook op jouw mening en input, neem dus zeker deel aan het debat op onze discussiepagina’s.

Geef jouw mening