Nieuws

Samen kijken naar het EK voetbal: dit zijn de coronaregels

10 juni 2021

Het Europees Kampioenschap voetbal gaat 11 juni eindelijk van start, nét na de nieuwe coronaversoepelingen. Fantastisch, eindelijk weer samen televisie kijken. Maar er zijn nog altijd veel maatregelen en voor je het weet heb je een rode kaart. 
 

Na een afgelast Europees Kampioenschap in 2020 vanwege de coronapandemie, staan we te trappelen om de Rode Duivels eíndelijk aan de bal te zien. Natuurlijk geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Alleen laten we niet vergeten dat we nog steeds midden in een mondiale coronacrisis zitten. Onze gezondheid en die van anderen staat nog steeds op het spel. Maar wat als onze helden een doelpunt scoren? Mogen we elkaar dan zonder mondmasker in de armen springen? 

Thuis – Binnen 

Je mag maximaal 4 mensen bij je thuis uitnodigen. Die mensen hoeven niet langer knuffelcontacten te zijn noch onder hetzelfde dak te wonen. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.

 

Thuis - Buiten 

In je tuin en op je terras mag je met 50 mensen samenkomen. Kinderen tot en met 12 jaar worden hier wél meegeteld (in tegenstelling tot thuis bij iemand binnen). 

 

Op café

Op café naar het EK kijken? Dat kan zowel binnen als buiten op een terras tot 23u30, het sluitingsuur van de horeca.

Daarnaast moeten ook alle bestaande regels van de horeca gerespecteerd worden: verplicht zitten, de tafels anderhalve meter uit elkaar, met maximaal 4 personen aan tafel en een mondmasker als je rechtstaat.

 

Buiten – Georganiseerde evenementen

Vanaf 9 juni zijn georganiseerde en goedgekeurde evenementen die buiten plaatsvinden toegestaan met maximaal 400 mensen. Dus ook een voetbalmatch op groot scherm. Hier wordt meestal gewerkt met een reservatiesysteem. Let wel: het publiek dient een mondmasker te dragen en op veilige afstand van elkaar te staan. 

Zonder consumpties mag je in groepjes van hooguit 4 staan. Als je een hapje of een drankje kunt bestellen, gelden hier dezelfde regels als voor de horeca: verplicht zitten, tafels op voldoende afstand, max. 4 mensen aan een tafel en mondmasker als je rechtstaat. 

 

In een stadion

In ons land wordt geen enkele EK-match georganiseerd.

 

Voorwaarden van de maatregelen

De voorwaarden voor bovenstaande versoepelde maatregelen zijn als volgt: 
8 op 10 kwetsbare mensen zijn gevaccineerd (65-plussers en alle volwassenen met een onderliggende aandoening);
Maximaal 500 COVID-bedden bezet op de intensieve zorg.

Maar maak je niet te veel zorgen: deze doelstellingen zijn nu al gehaald. (Nu de EK-finale nog...)

Vanaf 1 juli zullen bij evenementen zelfs tot 2 500 personen toegestaan zijn, mits aan de voorwaarden voor verdere versoepelingen wordt voldaan. Dat houdt concreet in:
6 op 10 volwassenen hebben hun eerste coronavaccinatie gehad;
Er is een gunstige trend in hospitalisaties merkbaar;
Maximaal 500 COVID-bedden bezet op de intensieve zorg.

Twijfel je of het wel een goed idee is om samen voetbal te kijken in tijden van corona? Check onze ‘Beter EK kijken’-tool