Nieuws

Samen kijken naar het EK voetbal: dit zijn de coronaregels

10 juni 2021

Het Europees Kampioenschap voetbal gaat 11 juni eindelijk van start, nét na de nieuwe coronaversoepelingen. Fantastisch, eindelijk weer samen televisie kijken. Maar er zijn nog altijd veel maatregelen en voor je het weet heb je een rode kaart. 
 

Na een afgelast Europees Kampioenschap in 2020 vanwege de coronapandemie, staan we te trappelen om de Rode Duivels eíndelijk aan de bal te zien. Natuurlijk geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Alleen laten we niet vergeten dat we nog steeds midden in een mondiale coronacrisis zitten. Onze gezondheid en die van anderen staat nog steeds op het spel. Maar wat als onze helden een doelpunt scoren? Mogen we elkaar dan zonder mondmasker in de armen springen? 

Thuis – Binnen 

Je mag maximaal 4 mensen bij je thuis uitnodigen. Die mensen hoeven niet langer knuffelcontacten te zijn noch onder hetzelfde dak te wonen. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.

 

Thuis - Buiten 

In je tuin en op je terras mag je met 50 mensen samenkomen. Kinderen tot en met 12 jaar worden hier wél meegeteld (in tegenstelling tot thuis bij iemand binnen). 

 

Op café

Op café naar het EK kijken? Dat kan zowel binnen als buiten op een terras tot 23u30, het sluitingsuur van de horeca.

Daarnaast moeten ook alle bestaande regels van de horeca gerespecteerd worden: verplicht zitten, de tafels anderhalve meter uit elkaar, met maximaal 4 personen aan tafel en een mondmasker als je rechtstaat.

 

Buiten – Georganiseerde evenementen

Vanaf 9 juni zijn georganiseerde en goedgekeurde evenementen die buiten plaatsvinden toegestaan met maximaal 400 mensen. Dus ook een voetbalmatch op groot scherm. Hier wordt meestal gewerkt met een reservatiesysteem. Let wel: het publiek dient een mondmasker te dragen en op veilige afstand van elkaar te staan. 

Zonder consumpties mag je in groepjes van hooguit 4 staan. Als je een hapje of een drankje kunt bestellen, gelden hier dezelfde regels als voor de horeca: verplicht zitten, tafels op voldoende afstand, max. 4 mensen aan een tafel en mondmasker als je rechtstaat. 

 

In een stadion

In ons land wordt geen enkele EK-match georganiseerd.

 

Voorwaarden van de maatregelen

De voorwaarden voor bovenstaande versoepelde maatregelen zijn als volgt: 
8 op 10 kwetsbare mensen zijn gevaccineerd (65-plussers en alle volwassenen met een onderliggende aandoening);
Maximaal 500 COVID-bedden bezet op de intensieve zorg.

Maar maak je niet te veel zorgen: deze doelstellingen zijn nu al gehaald. (Nu de EK-finale nog...)

Vanaf 1 juli zullen bij evenementen zelfs tot 2 500 personen toegestaan zijn, mits aan de voorwaarden voor verdere versoepelingen wordt voldaan. Dat houdt concreet in:
6 op 10 volwassenen hebben hun eerste coronavaccinatie gehad;
Er is een gunstige trend in hospitalisaties merkbaar;
Maximaal 500 COVID-bedden bezet op de intensieve zorg.

Twijfel je of het wel een goed idee is om samen voetbal te kijken in tijden van corona? Check onze ‘Beter EK kijken’-tool

 

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

43 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/06/2021

Beste, wij vertrekken op1 juli op reis. Een reis die al vaststaat van in augustus 2020. Door vertragingen zijn wij nog niet of onvolledig gevaccineerd. Het is mooi dat ze 3 gratis testen aanbieden, alleen wij moeten getest zijn op 29 juni, dus mogen we zelf opdraaien voor de testen. Van oneerlijkheid gesproken...

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2021
, Gereageerd:

Hallo Kurt, bedankt voor je getuigenis, da's inderdaad net op de valreep buiten de regeling gevallen en dit voelt inderdaad niet goed aan. We wensen je toch een goede vakantie toe, mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/05/2021

Het verbaast me telkens opnieuw hoe zo veel Vlamingen totaal onverdraagzaam zijn t.o.v. niet-gevaccineerden. Gevaccineerden krijgen plots gehersenspoelde tunnelvisie. Ze vergeten snel dat elke burger, dus ook niet-gevaccineerden, zonder enige keuze heeft bijgedragen tot de herstelmaatregelen, dus ook de torenhoge kosten voor een zogenaamde gratis vaccinatie.
"Prik je lichaam vol om privileges te krijgen en chanteer niet-gevaccineerden met deze privileges." Ik ben ervan overtuigd dat onderstaande mensen minstens 40 jaar oud zijn en niet aan jongeren en bijgevolg de toekomst van de maatschappij denken.
Inclusiviteit en niet-discriminatie houdt onvoorwaardelijk in dat de dure PCR-testen net zoals de vaccins gratis ter beschikking worden gesteld. Zo niet heeft het reiscertificaat geen juridische overlevingskans.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/05/2021

Degenen die de kans hadden om gevaccineerd te zijn en het niet genomen hebben moeten in de toekomst zelf de kosten dragen voor de pcr testen om een covid save ticket te krijgen

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/05/2021

Mag ik er even op wijzen dat ook gevaccineerde mensen nog steeds drager kunnen zijn en andere mensen kunnen besmetten?
Waarom zouden ze dan voorrechten moeten krijgen tegenover anderen?
Ze zijn weliswaar in mindere mate besmettelijk, maar de zogenaamde "superverspreiders" die gevaccineerd zijn zouden toestemming hebben om overal te komen en gaan waar ze willen, terwijl andere mensen die zich om bepaalde redenen niet kunnen of willen vaccineren beperkt worden in al hun vrijheden terwijl ze in sommige gevallen minder besmettelijk zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2021

Gratis bestaat niet. Iedereen zal voor de kosten moeten opdraaien. Men zal toch een bedrag moeten aanrekenen en beperking instellen voor het aantal tests dat men kan vragen. Deze die vaccin weigeren dienen volledige kost te betalen en beperkt te worden tot reizen binnen de EU om risico op import van nieuwe varianten zoveel mogelijk te vermijden. Is misschien een goede stimulans om zich te laten vaccineren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2021

Zolang niet iedereen de kans heeft gekregen om gevaccineerd te worden is het logisch dat de screeningstests gratis zijn. Zodra iedereen de kans wél heeft gekregen om gevaccineerd te worden mogen die screeningstests wel betalend zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2021

Dat dat een gelimiteerde duur zal gelden is gewoon een fabeltje. Deze pas zal blijvend zijn. Bovendien is de oproep voor gratis testen, helemaal niet aan de orde. Leven in een testmaatschappij is in strijd met de grondwet en het EVRM. Je hoeft NIET te bewijzen dat je gezond bent. En pandemie??? Welke pandemie? Er is geen oversterfte, geen hogere sterfte dan andere jaren. Conclusie: we zitten NIET in een pandemie!

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/06/2021
, Gereageerd:

Goed gezegd. Eigenlijk eens iemand die de waarheid zegt. En in dezelfde adem mag je eveneens Schwab, The Great Reset, WEF, Gates enz noemen. Daar is het waar het om gaat: de Nieuwe Wereldorde. Gans het virusgedoe is enkel maar een dekmantel. En ik ben geen anti-vaxer (ikzelf en kinderen zijn ingeent), maar voor mij geen experimentele gen-therapie dat ze durven vaccin te noemen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/05/2021
, Gereageerd:

Welkom op Mars.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2021

Het vaccin is gratis. Zich laten vaccineren is de enige mogelijkheid om uit de pandemie te geraken. Zij die zich om gezondheidsredenen niet kunnen laten vaccineren moeten verschoond worden, akkoord met een gratis test voor hen. Zij die om andere redenen weigeren zijn een risico voor de gemeenschap en niet solidair. Vergelijk met verkeersveiligheid. Consequentie aub! Logisch zou zijn ze gedeeltelijk uit te sluiten van de solidariteitsmechanismen zoals de sociale zekerheid. Dus geen vergoeding voor verzorging wegens COVID nadat ze meerdere kansen kregen om zich te vaccineren. Bovendien is een beroepsverbod voor verzoenden niet meer dan logisch.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/05/2021
, Gereageerd:

Het vaccin is NIET gratis, dit wordt betaald door het zuur betaalde belastingsgeld van iedereen. Nu al is er sprake van een enorm tekort in de begroting en dat dit zal opgelost moeten worden door nog meer belastingsverhogingen... Goed bezig zou ik zo zeggen...
De griep bestaat al zo lang als ik besta, elk jaar opnieuw moeten hier nieuwe vaccins voor ontwikkeld worden omdat een virus nu eenmaal muteert en nog altijd bestaat de griep. Waarom zou dit bij Corona anders zijn?
Ik ben het niet eens met je voorstel over de solidariteitsmechanismen, maar ALS dit ingevoerd wordt moet je over 3 jaar niet komen zagen omdat je sterft aan nevenwerkingen die nu nog niet kunnen geweten zijn (want het vaccin bestaat nog maar een jaar) of als je er doodziek van bent.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2021

Eerlijk gezegd, ik krijg het ervan al s men het over die discriminatie blijft hebben omdat sommigen nog niet zijn gevaccineerd of konden worden. Waarom moet daar op gewacht ? Men koos voor een systeem met aflopende leeftijd. Zover oké. Dus elk komt ' op tijd' aan de beurt , gewoon een beetje langer wachten voor jongeren . Het kan en kon niet allemaal tegelijk. Omgekeerd, gevaccineerden die moeten wachten op de anderen , dàt is pas echte discriminatie, waarvoor diende dat vaccin dan ? En wie niet wil, oké, maar die kan ook geen volle aanspraak maken op 100 % vrijheid zolang Covid niet ' uitgeroeid ' is binnen het land . Gebruik verstand en laat je vaccineren .

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2021
, Gereageerd:

Volkomen akkoord, er is hier geen enkele discriminatie in het spel. Weigeren is een eigen keuze waarvan men ook de gevolgen moet dragen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2021

Deze pas zou op papier gratis moeten kunnen afgeleverd worden,
hetzij via de post, hetzij via de gemeente

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2021
, Gereageerd:

Volledig akkoord. Er wordt hier weer van uit gegaan dat iedereen over een smartphone beschikt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/09/2020

Een beetje als grote mens nadenken en ook doen, volledig uitsluiten zullen we het niet kunnen tot we aan een spuitje geraken tegen het virus.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020

Wegens code oranje voor Kroätie en gezien wij tot een risicogroep horen wilden wij de reis in september annuleren, of verplaatsen.
Annuleren kost 80% van de reis, overboeken naar volgend jaar gaat ook mits een bijkomende kost van 30%, is dit ok?

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020
, Gereageerd:

Beste Herta, ik raad je aan om ons hiervoor te contacteren op het gratis nummer 080029510 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u) om te weten te komen wat je rechten zijn en hoe je ze kan doen gelden ! mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/05/2020

ja ben terug aan het werken maar het is moeilijk om aan de patiënten te vragen dat ze een mond masker moeten dragen. ik heb bepaalde patiënten die problemen hebben omdat ze zogezegd ademhalingsproblomen !?!?
Wat dan, welke houding moet ik dan nemen tegen dat

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2020

Vrees voor een 2de lockdown en we kerst alleen zullen moeten vieren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2020

Wij hebben een grote stacaravan ( vaste plaats ) in Nederland momenteel mogen wij daar niet naartoe omdat de grens gesloten is. als de 2e verblijvers in Belgie er naartoe mogen wij dan ook toch? in de open natuur is het toch veiliger dan in een stad.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2020
, Gereageerd:

Beste Sylvie, sorry voor het late antwoord ! We zien dat het inderdaad niet evident is om te weten of je al dan niet veilig naar het buitenland kan vertrekken. De regels (en kleurcodes) kunnen om de haverklap veranderen ! Mocht je nog vragen hebben ivm je reis naar het buitenland ed, dan kan je gerust met ons contact opnemen via het gratis nummer 080029510, we helpen je graag verder ! Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2020

De 1.5 meter regel is een té grote veiligheidsmaatregel. de WHO, gezaghebbend op gebied van virussen geeft een één (1) meter regel op. De Vlaamse virologen verklaren dat je pas besmet kan geraken na een kwartier intensief contact (cafe, face-to-face gesprek).
Deze 'extra' en onnodige veiligheid zal veel onnodige faillissementen en armoede veroorzaken. Ook vele kinderen die niet naar school mogen omdat de perimeter té groot moet zijn.
Dus onmiddellijk overschakelen naar een één-meter-regel. Kost niets en brengt enorm veel op

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/05/2020

Wanneer mogen de klein kinderen op bezoek komen bij hun grootouders natuurlijk met de regels van de covid19

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/05/2020

Kleinkinderen ‘zien’ is geen probleem, zolang het buiten is, 1.50m afstand, liefst beide met mondmaskers. Pas als we een vaccin ingespoten krijgen, wordt alles als voorheen. Aan een dode of doodzieke grootouder hebben kleinkinderen ook niets. (Tenzij met wat geluk een leuke erfenis )

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2020

Gaat de vroegere groei economie (het delven van grondstoffen, gerobotiseerd en 'just in time' transporteren van dikwijls door de reclame onnodige producten, al of niet met ingebouwde kunstmatige veroudering) gewoon terug opstarten ? Of maken we gebruik van deze crisis om een economie in evenwicht met ecologie op de rails te zetten?
Gelukkig zijn jullie er om het kaf van het koren te scheiden via testings en raadgevingen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2020

Ik sta op camping en de 2 de verblijvers zouden volgens de camping zeker nog niet mogen gaan .Klopt dat