Nieuws

Wat je moet weten over het nieuwe Covid Safe Ticket

12 augustus 2021

Om vanaf deze vrijdag, 13 augustus, toegang te krijgen tot bepaalde grote evenementen, moet je een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Wat is dit precies, wat is het verschil met andere coronacertificaten en hoe vraag je het aan? We scheppen duidelijkheid.

Met de invoering van het Covid Safe Ticket is het misschien niet meer duidelijk waarvoor al die certificaten en apps dienen. Daarom vatten we voor jou alle informatie samen.

Wat is het nieuwe Covid Safe Ticket?

Het Covid Safe Ticket (of CST) is een nieuw systeem dat grote evenementen vanaf vrijdag 13 augustus 2021 kunnen gebruiken. Als een evenement het Covid Safe Ticket systeem gebruikt, dan hoef je als aanwezige geen mondmasker te dragen of 1,5 meter afstand te houden.

Het Covid Safe Ticket gebruikt dezelfde QR-code als het Europees coronacertificaat en kan op dezelfde manier worden aangevraagd. Heb je al een Europees coronacertificaat aangevraagd om op reis te gaan, dan heb je dus eigenlijk ook al een Covid Safe Ticket. Ten minste, als dat nog geldig is, want als je nog niet volledig gevaccineerd bent, dan hebben deze certificaten een beperkte geldigheidsduur.

Wat is het verschil met het Europees coronacertificaat?

Het Europees coronacertificaat (ook wel het EU Digital COVID Certificate in het Engels) vergemakkelijkt reizen binnen de Europese Unie. Met een Europees coronacertificaat moet je normaal niet meer getest worden of in quarantaine gaan, zolang je binnen de EU reist. Voor de zekerheid kijk je voor vertrek toch best nog eens de maatregelen van je bestemming en de Belgische overheid na. Onthoud ook dat je nog steeds het Passagier Lokalisatie Formulier moet invullen vóór je terug naar België afreist.

Het Covid Safe Ticket daarentegen wordt voorlopig enkel gebruikt voor massa-evenementen in openlucht met minstens 1 500 en maximaal 75 000 aanwezigen. Op termijn zal het systeem echter verder worden uitgebreid. Zo zullen normaal ook indoorevenementen vanaf 1 september gebruik kunnen maken van het Covid Safe Ticket. De regels van het Covid Safe Ticket gelden enkel in België. Andere EU-landen zullen dus hun eigen regels hebben voor de organisatie van massa-evenementen.

Inmiddels gaan er ook stemmen op om de regeling nog verder uit te breiden, zodat ook kleinere evenementen, zoals huwelijksfeesten, gebruik zouden kunnen maken van het Covid Safe Ticket. Voorlopig bestaat daar echter nog geen akkoord over.

Zowel het Europees coronacertificaat als het Covid Safe Ticket kan je aanvragen via de CovidSafeBE-applicatie op je smartphone. Gebruik van die app is echter niet verplicht. Je kan ook vragen dat het Covid Safe Ticket met de post wordt opgestuurd.

Ook belangrijk: organisatoren zijn niet verplicht om het Covid Safe Ticket te gebruiken. Maar als ze dat niet doen, dan moeten alle coronamaatregelen nageleefd worden tijdens het evenement, zoals onder andere de mondmaskerplicht en het bewaren van de sociale afstand. Op evenementen die het systeem wél gebruiken kan je mondmasker dus af, en moet er ook geen 1,5 meter afstand gehouden worden.

Wie kan een Covid Safe Ticket aanvragen?

Iedereen ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2009) kan een Covid Safe Ticket aanvragen. Kinderen jonger dan 12 jaar hebben geen Covid Safe Ticket nodig, en krijgen zonder bijkomende controle toegang tot het evenement.

 Om een geldig Covid Safe Ticket aan te kunnen vragen moet je aan een van volgende voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een vaccinatiecertificaat (je bent meer dan 2 weken volledig gevaccineerd);
  • Je hebt een herstelcertificaat dat minder dan 6 maanden oud is (je bent genezen van een besmetting met Covid-19);
  • Je hebt onlangs negatief getest op een PCR-test (enkel geldig op de dag van de test plus de eerste twee dagen daarna);
  • Je hebt onlangs negatief getest op een snelle antigeentest (enkel geldig op de dag van de test, en de eerste dag daarna).

Aangezien de QR-code voor het Covid Safe Ticket identiek is aan die van het Europees coronacertificaat hoef je deze niet apart aan te vragen. Als je al een Europees coronacertificaat hebt aangevraagd om te reizen, en dat nog steeds geldig is, dan heb je dus al een Covid Safe Ticket.

Waar vraag ik mijn Covid Safe Ticket aan?

Deze QR-code kan digitaal opgevraagd worden via de CovidSafeBE-app (die je installeert op je smartphone) en op websites zoals Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Daar heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer voor nodig, ofwel een digitale sleutel zoals itsme.

Als je geen eID hebt, maar wel een BIS-nummer, dan kan je jouw digitale sleutels activeren en aanmelden.

Als je niet erg computervaardig bent, of gewoon liever het Covid Safe Ticket per post opgestuurd krijgt, dan kan dit ook. Dan zal je wel rekening moeten houden met een wachttijd van ongeveer 1 week. Je kan een aanvraag indienen via de helpdesk van de regio waarin je gevaccineerd werd:

Vlaanderen
078 78 78 50 (9 tot 19u op weekdagen) (internationale oproepen: +32 78 78 78 50). Alle types certificaten kunnen door de Helpdesk ook verstuurd worden naar jouw eBox, deze moet dan wel geactiveerd zijn.
Wallonië
071 31 34 93 (9 u. tot 19 u. van maandag tot zaterdag)
Brussel
02 214 19 19 (9 u. tot 17.30 u. op weekdagen en van 10-17.30 u. in het weekend)
Duitstalige gemeenschap
0800 23 032 (9 u. tot 17 u. op weekdagen)
Je kan de digitale versie van het Covid Safe Ticket ook altijd afdrukken en meenemen. Een QR-code werkt even goed op papier. Zeker voor meerdaagse evenementen kan dat handig zijn, zodat je altijd een tweede versie hebt, voor moest er iets mislopen met je smartphone.

 

Hoe wordt het Covid Safe Ticket gecontroleerd?

Bij de toegangscontrole zal iemand jouw QR-code scannen met de COVIDscanBE-applicatie. Belangrijk: je moet ook een geldig identiteitsdocument (identiteitskaart, rijbewijs) kunnen voorleggen om te bewijzen dat het Covid Safe Ticket wel degelijk van jou is.

Bij meerdaagse evenementen zal minstens één keer per dag de geldigheid van jouw Covid Safe Ticket worden gecontroleerd. Als jouw Covid Safe Ticket vervalt tijdens het evenement, zal je je opnieuw moeten laten testen vooraleer je toegang krijgt tot het terrein. De organisator kan testfaciliteiten beschikbaar maken, maar is daartoe niet verplicht. Hou hier dus zeker rekening mee, want alle testen moeten afgenomen worden door wettelijk bevoegde professionelen.

Hoeveel kost een Covid Safe Ticket?

Het Covid Safe Ticket zelf is volledig gratis. Als je nog niet volledig gevaccineerd bent, dan zal je wel moeten betalen voor je test.

Kinderen, jongeren en volwassenen die nog niet volledig gevaccineerd zijn kunnen zich tijdens de maanden juli, augustus en september tot twee keer toe gratis laten testen. Je kan de gratis PCR-testcodes op deze website aanvragen. Meer informatie over deze PCR-testen vind je in deze FAQ.

Meer informatie over het Covid Safe Ticket en de applicatie CovidSafeBE vind je hier: veelgestelde vragen

Vragen over reizen in coronatijden?

Heb je nog vragen over het Europees coronacertificaat of over reizen in coronatijden, surf dan naar ons dossier met veelgestelde vragen.

naar de veelgestelde vragen

Voor een probleem ten gevolge van de coronapandemie kun je altijd bellen naar onze gratis hulplijn 0800 29 510, elke werkdag van 9 tot 18 uur (vrijdag tot 15.45 uur).

bel de hulplijn