Nieuws

Maandelijkse kosten Covid-gerelateerde producten lopen hoog op

09 juni 2021

Sinds de pandemie zijn onze algemene hygiëneregels compleet veranderd. Mondmaskers, alcoholgels en Covid-tests zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Onze experts hebben de maandelijkse kosten van deze producten berekend. En dat blijkt een dure grap.

Hoeveel geef jij uit aan Covid-gerelateerde producten? Onze experts zochten uit wat de gemiddelde Belg betaalt voor mondmaskers, alcoholgels en Covid-tests.

Mondmaskers

De waargenomen prijsverschillen voor mondmaskers zijn zeer variabel. Zo worden in sommige apotheken en drogisterijen chirurgische maskers verkocht voor ongeveer € 0,20 per eenheid, terwijl in andere sectoren de prijs kan stijgen tot meer dan € 1,00 per eenheid. Vóór de pandemie schommelde de prijs van zo’n masker tussen de € 0,10 en € 0,30 per stuk. Sommige handelaren laten daarom zien dat het niet onrealistisch is om terug te keren naar dergelijke (lagere) prijzen.

Wat vooral opvalt is dat de prijzen van wegwerpmaskers in apotheken flink zijn gedaald. Voor een chirurgisch masker betaal je ongeveer € 0,50 in apotheken. Voor een comfortmasker, in theorie van mindere kwaliteit, ligt de gemiddelde prijs in supermarkten iets hoger.

Een wegwerpmasker om jezelf en anderen tegen COVID-19 te beschermen, werkt het beste als je deze regelmatig vervangt voor een nieuwe. Voor de gemiddelde kosten per maand gaan we daarom uit van het gebruik van twee mondmaskers per dag. Dat zou betekenen dat je maandelijks minstens € 6,60 en maximaal € 76,20 uitgeeft aan mondmaskers. Dat komt uit op een gemiddelde van € 30,60 per maand.

Meer over de kwaliteit en het correct gebruik van mondmaskers lees je in ons dossier.

 

Alcoholgels

Gemiddeld kosten de handgels uit onze test zo’n € 43 per liter. Niet verrassend betaal je voor kleinere verpakkingen meer per liter dan voor grote. Flessen van 100 ml tot 300 ml kunnen per liter bijna € 10 minder kosten dan flessen alcoholgel van 100 ml. 

In november 2020 lag de gemiddelde marktprijs nog steeds hoger dan voor de coronacrisis. Alcoholgels zijn in België ook een pak duurder dan in onze buurlanden: dezelfde producten worden in Frankrijk verkocht voor gemiddeld € 26,06/l en in Nederland voor € 20,78/l. 

Ook het merk en het verkooppunt verklaren de soms grote prijsverschillen. De merken die meestal in drogisterijen worden verkocht, zijn het goedkoopst. De merken uit de apotheek zijn daarentegen het duurst. Nochtans zijn de duurste niet per se de beste: het duurste product uit onze test (€ 100/l) belandde slechts op de zevende plaats in ons klassement. 

We gaan ervan uit dat een volwassene per maand ongeveer 240 ml alcoholgel gebruikt. Hou hierbij in het achterhoofd dat dit een ruime schatting is, aangezien er op veel locaties tegenwoordig gratis handgel wordt aangeboden. Bij het gebruik van 240 ml alcoholgel, betaal je minstens € 2,77 en maximaal € 41,38 per maand. Dat komt uit op een maandelijks gemiddelde van € 9,49.

Op zoek naar de beste alcoholgels voor de beste prijs? Bekijk onze koopwijzer alcoholgels.

 

Covid-tests

De prijzen van een COVID-zelftest die bij de apotheek te koop zijn, liggen tussen de € 7,80 en € 10 euro. Doe je één zelftest per week, ben je tussen de € 31,20 en €40 per maand kwijt. 

Bovendien vragen veel landen aan reizigers om een PCR-test af te leggen, om aan te tonen dat je negatief bent getest op COVID-19. De officiële prijs in België voor zo’n test is ruim € 40, maar soms kunnen de kosten zelfs oplopen tot bedragen van € 130. Afhankelijk van het aantal reizen dat iemand maakt, kan deze prijs per persoon flink verschillen. 

Vanaf 1 juli heb je echter recht op twee gratis PCR-tests. Voor ongevaccineerde mensen geldt dat ze de komende zomermaanden twee keer kosteloos een PCR-test kunnen krijgen, bijvoorbeeld voor ze op vakantie gaan of naar een festival willen. Moet je toch betalen voor de test, dan zal de maximumprijs € 55 zijn.  

Het totale kostenplaatje 

Al met al, betaalt een inwoner van België gemiddeld € 75 per maand aan mondmaskers, alcoholgels en COVID-tests. Met een beetje geluk zit je aan de ondergrens van € 40 per maand. Maar heb je het minder voorspoedig getroffen, dan betaal je al gauw € 155 per maand voor Covid-gerelateerde producten. 

 

Naar ons dossier Mondmaskers