Nieuws

COVID-certificaat: een gemiste kans

16 juni 2021

Sinds donderdag heeft België het Europese Covid-certificaat. Maar let op: veel Europese landen aanvaarden dit certificaat niet vóór 1 juli. Wij roepen de EU-lidstaten daarom op om de situatie zo snel mogelijk recht te zetten. 

Het doel van het nieuwe Covid-certificaat is om alle Europeanen in staat te stellen weer veilig binnen de Europese Unie te reizen. De toeristische sector, die zwaar onder de crisis heeft geleden, wordt daarmee ook nieuw leven ingeblazen. 

Wij ijveren er al maanden voor dat het Europees reiscertificaat een doeltreffend, niet-discriminerend en gratis certificaat voor de consument wordt. Dankzij langdurig werk zijn we erin geslaagd in België twee gratis PCR-tests te verkrijgen voor mensen die nog niet zijn gevaccineerd of die niet kunnen worden gevaccineerd (zoals kinderen). Vanaf 1 juli zullen deze gratis tests beschikbaar zijn.

 

Een Kafkaiaanse situatie

Onze doelstelling is lang niet voor iedereen behaald. Als we het voorbeeld nemen van een gezin van twee gevaccineerde ouders met twee kinderen van 2 en 4 jaar, is de doelstelling is bereikt. Zij kunnen zonder problemen in de Europese Unie reizen vanaf 1 juli. 

Alleen als we het voorbeeld nemen van een gezin waarbij slechts één van de twee ouders is gevaccineerd met twee kinderen van 7 en 10 jaar, dan verandert er weinig ten opzichte van de huidige situatie. Enkel de gevaccineerde ouder zal kunnen reizen op vertoon van het Covid-certificaat. Voor de rest van de gezinsleden gelden regels die in elk EU-land anders zijn. Dat houdt in dat sommige landen je toelaten met een antigeen tests, anderen niet. Sommigen aanvaarden een PCR-test van minder dan 72 uur, anderen van 48 uur. Sommigen vragen om gevaccineerd te worden vanaf 2 weken na de eerste dosis vaccin, voor anderen is dat 4 weken.

Als het gezin tijdens zijn reis door verschillende EU-landen moet reizen, zullen zij de regels van elk land op de route moeten controleren. Kortom, een Kafkaiaanse situatie.

 

Oproep aan de lidstaten

"Wij wilden dat dit Europese Covid-certificaat een doeltreffend en echt nuttig instrument voor de consument zou zijn, een boodschap die duidelijk is aangekomen bij zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement. Maar de lidstaten hebben zichzelf veel marge toegekend op bepaalde punten, zoals het al dan niet aanvaarden van antigeentesten, de leeftijd vanaf dewelke het certificaat vereist is, de verschillende geldigheidsperioden voor PCR-tests of de perioden na de vaccintoediening. Al die verschillende regels maken het een ingewikkeld instrument," zegt onze woordvoerder Simon November.

"Het is echter nog niet te laat om een en ander recht te zetten. Wij doen dan ook een beroep op de lidstaten om vóór 1 juli overeenstemming te bereiken over uniforme regels. Anders is dit een gemiste kans om het leven van alle reizigers eenvoudiger te maken.”

 

Vragen over reizen in coronatijd?

Neem gerust een kijkje op ons reisplatform. Hierin staan de meest gestelde vragen over reizen in tijden van coronavirus.

Bovendien kun je met vragen over de coronapandemie altijd bellen met onze gratis hulplijn 0800 29 510.

Elke werkdag van 9 tot 12 uur (vrijdag 16.45 uur).

 

Lees meer over reizen