Nieuws

Coronavirus: waarom de sancties tegen wanbetalers van consumentenkrediet nu best even stoppen

24 maart 2020
consumentenkrediet bevriezing sancties

Talloze gezinnen kampen met financiële problemen door de coronacrisis. Wij pleiten er daarom voor om de sancties te bevriezen die normaliter worden opgelegd aan al wie er niet in slaagt om de afbetaling van een consumentenkrediet tijdig uit te voeren.

Naar schatting zullen ongeveer een miljoen Belgen tijdelijk werkloos zijn als gevolg van de coronacrisis. Het spreekt voor zich dat deze situatie een negatief effect zal hebben op de financiële situatie van de getroffen gezinnen. 

Het is dan ook zeker positief dat de banksector en de overheid snel zijn overeengekomen om maatregelen te nemen om de continuïteit van de terugbetalingen door bedrijven en particulieren in het kader van hypothecaire kredieten te garanderen. Personen die een hypotheeklening hebben lopen en die kunnen bewijzen dat de huidige crisis hen in financiële moeilijkheden brengt, zullen uitstel van terugbetaling kunnen krijgen tot 30 september

Helaas heeft de overeenkomst alleen betrekking op hypothecaire kredieten, en niet op consumentenkredieten. Maar de consumenten kunnen ook in de problemen komen met de afbetaling van die laatste soort kredieten. Het gaat onder meer om leningen zonder specifieke bestemming en kredieten gelinkt aan een supermarktkaart. Zeker als ze meerdere leningen tegelijk hebben lopen. De financiële problemen van een gezin vormen één geheel

Alle Belgen samen hebben momenteel miljoenen consumentenkredieten lopen. Ontelbare consumenten met beperkte spaarmogelijkheden moeten elke maand een bedrag uittrekken voor de aflossing van een persoonlijke lening of een kredietopening. Als ze dat door de crisis niet langer aankunnen, riskeren ze dat het contract wordt opgezegd (meestal na drie maanden van niet-betaling). Op dit moment staat niets de kredietgever in de weg om in dat geval de sancties toe te passen zoals de wet die voorschrijft. Daardoor zouden ettelijke gezinnen jarenlang met een overmatige schuldenlast opgezadeld kunnen geraken. 

Het mag zo ver niet komen! Wij roepen de regering op om dringend de wet op het consumentenkrediet aan te passen, zoals dat momenteel het geval is met de wet op het hypothecair krediet. Wij zijn bereid om actief deel te nemen aan de discussie hierover.

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Geld van onze community Geld & verzekeringen .

 9 reacties

User name
NIKI VANGENEUGDEN
27/03/2020

Onze bank deelde mee dat ze dit niet kunnen doen omdat de wet dit niet toelaat. Niet voor particulieren , bedrijven of zelfstandigen. Deze maatregel is opgeroepen maar niet uit gewerkt.

Met vriendelijke groeten,
Riva

User name
NIKI VANGENEUGDEN
27/03/2020

Onze bank deelde mee dat ze dit niet kunnen doen omdat de wet dit niet toelaat. Niet voor particulieren, bedrijven of zelfstandigen.

User name
LIES BOEKEN
28/03/2020

Mijn partner zit in een risicogroep vanwege zijn gezondheid en is daarom door de dokter “thuis geschreven”. Hopelijk komt dit ook in aanmerking voor het uitstel want via het ziekenfonds is je uitkering lager dan stempelgeld en heb je geen recht op het voordeel dat wordt toegekend voor gas en elektriciteit.

User name
LOUIS MEULEMAN
30/03/2020

Louis Meuleman
Ik begrijp niet goed dat veel mensen nu al klagen dat ze hun rekeningen niet kunnen betalen door de corona crisis ze zijn pas sinds drie weken tijdelijk werkloos wat moeten de mensen dan zeggen die in een bedrijf in moeilijkheden al maanden vier weken stempelen en dan een week werken en geen kwijtschelding van energie factuur krijgen of uitstel van rekeningen

User name
GEORGES BAUWENS
30/03/2020

ik ken iemand die op de zwarte lijst staat maar een (te)hoge woonlening heeft. Zou er ondanks deze geen nieuw her krediet mogelijk zijn die niet zo zwaar doorweegt

User name
GEORGES BAUWENS
30/03/2020

ik ken iemand die op de zwarte lijst staat maar een (te)hoge woonlening heeft. Zou er ondanks deze geen nieuw her krediet mogelijk zijn die niet zo zwaar doorweegt

User name
FRANCOIS VERMEULEN
30/03/2020

Mij is altijd gezegd dat je best 6 maal je maandinkomen opzij hebt staan om onverwachte tegenslagen aan te kunnen. Spijtig genoeg kunnen veel gezinnen dit niet omdat er belangrijker zaken zijn (vakantie, een nieuw Iphone van slechts 899 euro, een duur internetabonnement enz.) Als een aantal gezinnen nu al in de prolemen zit, wat doen zij dan als hun wasmachine of droogkast stuk gaat. Een nieuwe kopen op afbetaling? Wat raad Test-aankoop aan als reserve?

User name
KELLY LUYCKX
31/03/2020

Hebben net van onze bank vernomen dat alles op hold staat en dat de leningen in April gewoon moeten betaald worden. Er moet eerst een ministerieel besluit komen alvorens uitstel te kunnen verlenen. Uitstel is ten vroegste voor mei

User name
DIDIER FRANCART
31/03/2020

Ik veronderstel dat vele mensen nu in de problemen gekomen zijn doordat hun consumentenkrediet in het gedrang komt. Is daar al aan gedacht om dit tijdelijk allemaal te bevriezen. Ik denk bv aan de mensen die bij Plopsaland seizoensarbeid verrichten en die plotseling allemaal afgedankt worden.

Community

Geld & verzekeringen

Gerelateerde discussies