Nieuws

De verkoop van mondmaskers moet worden gereguleerd en rekening houden met gezinssituaties

08 mei 2020

Sinds dinsdag 5 mei mogen mondmaskers worden verkocht in de groothandel. Dat verloopt erg chaotisch omdat de regering geen duidelijke regels voorziet. Daardoor zijn er erg grote prijs- en kwaliteitsverschillen waarvan de bevolking de dupe is. Wij vragen eerste minister Sophie Wilmes om in te grijpen. 
De « mondmaskersoap » is blijkbaar verre van voorbij! De regering doet een beroep op de heilige wet van vraag en aanbod voor de verkoop van beschermende mondmaskers in de groothandel. Een systeem dat de deur wagenwijd openzet voor misbruiken. Alsof het gaat om “business as usual” en niet om een uitzonderlijke crisis die door sommigen wordt aangegrepen om er munt uit te slaan – iets dat we al eerder hebben aangeklaagd. 
 

Totale chaos

Om te beginnen zijn de maskers van bedenkelijke kwaliteit (het gaat om comfortmaskers die niets van doen hebben met chirurgische maskers en die aan geen enkele kwaliteitseis moeten voldoen) en slechts voor eenmalig gebruik. En dat terwijl de maskers de bevolking moeten beschermen tegen een pandemie die sinds weken het land lam legt en terwijl de meeste wetenschappers hun voorkeur uitspreken voor stoffen maskers die je kunt uitwassen.
 
Door de buitengewone situatie kunnen de procedures om een certificaat uit te vaardigen niet worden gevolgd zoals gewoonlijk. Daardoor verschijnen er maskers op de markt die misschien niet conform de normen zijn en daarnaast duikt er ook een probleem met valse certificaten op. 
 
Die maskers worden dan ook nog eens verkocht in totaal onaangepaste hoeveelheden (dozen van 50 stuks) waardoor de winkelvoorraden zeer snel uitgeput raken. En zelfs al lijkt de prijs per stuk nog laag, toch kan de kost oplopen tot € 100 of 200 extra per maand in functie van het aantal gezinsleden en hun noden. Sommige verkopers maken gretig misbruik van de situatie. Zie bijvoorbeeld naar de bedragen die worden aangerekend in bepaalde automaten in NMBS-stations (tot € 15). 
 

Wij eisen

  1. Een strenge regulering van de distributie en van de kwaliteit van de maskers die worden uitgedeeld of verkocht.
  2. Elke persoon krijgt 5 gratis stoffen maskers die uitwasbaar zijn en op zijn minst voldoen aan minimale kwaliteitsvoorwaarden. De overheid moet een voldoende voorraad garanderen in de wetenschap dat een masker dragen sterk wordt aanbevolen bij het winkelen vanaf 11 mei en verplicht is bij een verplaatsing met het openbaar vervoer. Het gaat dus om een minimumaantal, want sommige burgers zullen meerdere maskers per dag nodig hebben en de levensduur van de maskers is beperkt.
  3. Een maximumprijs per masker bepalen zoals dat in andere landen reeds werd gedaan: € 0,5 in Italië, € 0,95 in Frankrijk enzovoort voor chirurgische wegwerpmaskers.
  4. Een grootschalige informatie- en sensibiliseringscampagne over de verschillende soorten maskers en een correct gebruik ervan. We merken op straat en in de winkels dat maskers vaak niet juist worden gebruikt, wat contraproductief en zelfs gevaarlijk is. Bijvoorbeeld het beschermende gedeelte van het masker met de hand aanraken, het masker in de hals dragen wanneer het even niet nodig is, maskers die vuil zijn enzovoort. Voor de meeste mensen is dit essentiële beschermingsmiddel nieuw en daarom moet er meer aandacht worden besteed aan een correct gebruik. 

Heb je een misbruik vastgesteld?

 
Aarzel niet om het te signaleren op de speciaal door ons gecreëerde pagina over misbruiken rond corona. Sinds deze website werd gelanceerd drie weken geleden hebben we al 400 meldingen ontvangen, voornamelijk over de prijzen van mondmaskers maar ook over andere verdachte praktijken. Sommige klachten werden al behandeld en ingediend bij het gerecht. Wij volgen die zaken verder op. 
 

Hulp of informatie nodig?

Je vindt heel veel informatie in ons speciaal dossier over het coronavirus, zowel over gezondheidskwesties als over financiële en praktische kwesties. 
 
Je kunt ons ook contacteren op het gratis nummer 0800 29 510.

 

Bel naar 0800 29 510