Nieuws

Belg steunt nieuwe lockdown

28 juli 2020

Als er, door de sterk stijgende coronacijfers, een nieuwe lockdown zou worden ingesteld, dan zou de meerderheid van de Belgen deze maatregel steunen. Dat blijkt uit een enquête die we hebben afgenomen bij 1 000 mensen.

Het aantal coronabesmettingen stijgt opnieuw sterk en de overheid grijpt in. Gisteren werd een aantal versoepelingen teruggedraaid en werd ons sociaal leven terug flink beperkt. Maar de overheid kan voor deze beslissing rekenen op de steun van de meerderheid van de bevolking.

Zevende peiling

Voor de zevende keer hebben we een peiling afgenomen over hoe het met de Belg gaat in de coronacrisis en over zijn en haar houding tegenover de maatregelen die van hogerhand worden opgelegd. Tussen 16 en 20 juli contacteerden we hiervoor een representatief staal van 1 000 mensen tussen 18 en 74 jaar oud.

Steun voor verstrenging

Uit de bevraging blijkt dat, wanneer de overheid de regels opnieuw zou verstrengen, het merendeel van de bevolking hierachter zou staan. Op het moment van de bevraging waren deze verstrengingen nog niet effectief van kracht zoals sinds gisteren het geval is, maar was er wel al een duidelijke stijging van het aantal besmettingen. Ook voor de maatregelen die bij de eerste lockdown, in maart, werden afgekondigd, was er begrip.

We voelen ons onveiliger

Door de Covid19-pandemie zijn we ons in het algemeen wel onveiliger gaan voelen. Ongeveer een derde van de mensen die hadden gepland om deze zomer naar het buitenland te gaan, hebben deze plannen geschrapt. En we staan een stuk wantrouwiger tegenover diensten waarvan we normaalgezien veel gebruik zouden maken in deze periode: openbaar vervoer, luchthavens, hotels, jeugdherbergen, vakantiewoningen ... Niet verwonderlijk, aangezien 1 op de 5 ondervraagden aangeeft dat hij of zij iemand kent die door het virus werd besmet.

Wij blijven stand-by

Heb je zelf vragen over de coronacrisis, bv. over je rechten als je een reis annuleert of over een mogelijk uitstel van je hypotheekaflossing ...? Dan kun je van maandag tot donderdag van 9 tot 18u en op vrijdag van 9 tot 16u45 terecht op het nummer 0800 29 510. Een volledig dossier met veelgestelde vragen vind je nog steeds hier.

Naar het dossier over corona