8 op de 10 Belgen willen maximumprijs mondmaskers

88 % van de Belgische gezinnen heeft een of meerdere mondmaskers in huis, voornamelijk wegwerpmaskers (62 %) en katoenen (62 %) exemplaren. Gemiddeld heeft een Belgisch gezin 14 wegwerpmaskers en 5 katoenen maskers in huis.
Opvallend genoeg zegt bijna één op de vier Belgen FFP2- of FFP3-maskers te hebben, ook al zijn deze in principe voorbehouden voor medisch personeel. De helft van deze mensen stellen bovendien dat ze makkelijk aan deze maskers raakten. Aangezien er zich flink wat problemen stellen met de certificering, valt het te betwijfelen of deze mensen effectief waar voor hun geld kregen.
Gratis verdeling faalt
De Belg kreeg zijn mondmaskers via verschillende kanalen: 26 % maakte er zelf, 30 % kreeg zelfgemaakte exemplaren van familie of vrienden en 30 % kocht er in de apotheek. Wie er zelf kocht, gaf gemiddeld € 36 uit.
In Brussel en Wallonië vond één op de drie gezinnen het moeilijk om wegwerpmaskers of katoenen mondmaskers aan te schaffen. Slechts 52 % van de gezinnen had eind mei een masker van hun stad of gemeente ontvangen.
62 % van de Belgen vindt de prijzen van mondmaskers niet correct, en 88 % meent dat de overheid gratis mondmaskers moet verdelen. 82 % van de gezinnen staat achter onze eis om een maximumprijs voor mondmaskers op te leggen.
Belg voelt zich slecht geïnformeerd
Qua gebruik van de mondmaskers zien we duidelijke regionale verschillen, wellicht het gevolg van andere berichtgeving in de media. Zo winkelt 38 % van de Vlamingen meestal of altijd met mondmasker, tegenover 81 % van de Walen. 14 % van de Vlamingen draagt er eentje zodra hij of zij de deur uitgaat, tegenover 53 % van de Walen.
12 % van de Belgen vindt het niet nodig om een mondmasker te dragen. 22 % van hen omdat ze vinden dat ze voorzichtig genoeg zijn, nog eens 22 % omdat ze niet overtuigd zijn dat maskers het virus tegenhouden. We vragen ons af of er een verband is met het feit dat 38 % van de Belgen zich te weinig op de hoogte voelt over hoe ze zulke mondmaskers moeten gebruiken.
Overheid moet verantwoordelijkheid nemen
Sowieso zou 50 % van onze respondenten graag weten hoe, wanneer en waar ze gratis mondmaskers kunnen verkrijgen van de overheid, en 45 % wil meer informatie over hoe je een kwaliteitsvol mondmasker kiest. De rol van onze overheid is hier cruciaal. Zo vertrouwt minder dan 60 % van de Belgen erop dat onze overheid voldoende toeziet op de kwaliteitscontrole van mondmaskers.
Wij roepen de overheid dan ook op om het volk te blijven informeren en sensibiliseren over het nut van mondmaskers en hoe je ze juist gebruikt. In de tussentijd kun je terecht in onze tutorials, waarin we uitleggen hoe je je mondmasker op de correcte manier gebruikt. Bovendien testen we momenteel de kwaliteit van verschillende types mondmaskers; de resultaten maken we binnenkort bekend.
Zo zet je een mondmasker correct op:
*Onze zesde enquête vond plaats tussen 25 en 27 mei bij een representatieve steekproef van bijna 1 000 personen tussen 18 en 74 jaar oud