Nieuws

Dacht je aan Vinted om je kleren een tweede leven te geven?

Er zijn diverse websites en apps waar je tweedehandsspullen kunt kopen en verkopen. Vinted onderscheidt zich door zijn "Kopersbescherming". Maar ook bij Vinted is het belangrijk om de spelregels te kennen en enige voorzichtigheid aan de dag te leggen.

28 april 2021
tweedehands op internet

 

Steeds meer mensen geven spullen die ze niet meer gebruiken, een tweede leven door ze door te verkopen en consuminderen door tweedehands spullen te kopen. Vroeger waren rommelmarkten, tweedehandsbeurzen, garageverkopen en advertenties in lokale krantjes hét terrein voor tweedehandsverkoop onder particulieren. Vandaag is online the place to be. 

Tweedehandsplatformen als Vinted, 2dehands.be en Facebook Marketplace worden steeds populairder. Vinted is echter geen gewoon advertentieplatform. Je kunt betalen via het platform, de verzending is geregeld en in geval van problemen biedt Vinted aan om tussen te komen. Het bedrijf spreekt van zijn "Kopersbescherming".

Maar het blijft belangrijk om de essentiële regels van voorzichtigheid toe te passen.

De "Kopersbescherming" van Vinted

Vinted gaat er prat op de consument die zijn aankoop via het platform afhandelt, te beschermen als er iets misloopt met de aankoop. De betaling wordt namelijk gedurende kort tijd geblokkeerd. Zo krijgt de koper de kans om de zaak eerst met de verkoper te bekijken, en als dat niet helpt, kan hij Vinted om hulp vragen.

Let wel: die bescherming is niet gratis. De koper moet een vast bedrag betalen van € 0,70 plus 5 % van de prijs (zonder verzendingskosten).

Als de koper gebruikt maakt van het verzendsysteem dat Vinted voorstelt, krijgt de verkoper automatisch een verzendlabel dat hij op het pakje kan kleven.

Altijd voorzichtig blijven

Vinted is niet onveilig op zich. Maar net als bij andere zoekerssites slagen malafide personen er soms in om een consument weg van het platform te leiden, via bijvoorbeeld mail of Whatsapp. En dan is het altijd oppassen met wat men je vraagt te doen. Hou zeker de boot af als iemand méér biedt dan je vraagprijs maar je een betaallink stuurt zogezegd om te controleren of jij betrouwbaar bent. 

Vergeet niet dat je je na je aankoop niet meer kunt bedenken. De wettelijke herroepingstermijn van 14 dagen geldt alleen in het geval van een onlineaankoop bij een professionele verkoper, dus niet tussen consumenten.

Lees altijd de beoordeling van de tegenpartij. Ervaringen van anderen kunnen zeer leerrijk zijn. 

Als je de aankoop niet via het Vintedplatform regelt, spreek dan vooraf alles duidelijk af: de prijs, de wijze van betaling (verkoper, aanvaard geen buitenlandse cheque; koper, aanvaard nooit om te betalen via Western Union), de levering of afhaling (minder risico als je persoonlijk afspreekt, thuis of op een openbare plaats), wat met de risico’s van verzending, wie betaalt de kosten …

Lees ook ons dossier waarin we waarschuwen voor internetoplichterij.

Zit je met vragen?

Wij hebben de website en app van Vinted onder de loep genomen. Op een aantal punten leken die ons niet consumentvriendelijk, onder meer wat de duidelijkheid betreft van de informatie die wordt gegeven. We hebben daarover overlegd met Vinted, dat vervolgens enkele verbeteringen heeft aangebracht.

Wij beschikken ook over een uitgebreid dossier met de basisregels die gelden bij tweedehandsverkoop.

Je kunt met je vragen altijd terecht bij de experts van onze Adviesdienst. Je kunt hen opbellen op het nummer 02 542 34 34, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag). Of je kunt hen online contacteren.

BEL 02 542 34 34

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

12 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/07/2021

Vinted is zwaar overroepen.....er staan miljoenen artikelen op.....en verkopen is bijna nihil !

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Christine, bedankt voor je post. Mogen we je vragen via welk platform je dan tweedehands verkoopt en welke je ervaringen daarmee zijn ajb ? Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/02/2021

Vinted lijkt me soms een endorfinekanaal voor pubers. Ik kreeg constant meldingen dat mijn artikel als favoriet aangeduid werd. Wat heb ik daar nu aan. Is iets als zoveel mogelijk likes.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/09/2021
, Gereageerd:

Helà, je kunt dat afzetten als je wilt hoor. Dat kan je zelf beslissen. Wou het je maar ff meedelen. Grts

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Zowel onze dochter als wij hebben al een paar items op Vinted verkocht en behalve 1 keer is dat steeds correct verlopen. Tip: maak ook een foto van de label waar de maat op staat want gezien er zeer veel vanuit Frankrijk gekocht wordt komen de maten niet altijd overeen. En wees eerlijk over vlekken of beschadigingen. Het geld wordt in een virtuele portemonnee gestort die je kan gebruiken om zelf iets te kopen maar je kan ten alle tijde vragen om het op je bankrekening te storten. Dat duurt gemiddeld 4 dagen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Ik heb nog geen items gekocht maar al enkele verkocht. Steeds perfect verlopen! Zorg dat de beschrijving altijd waarheidsgetrouw is, ook als er ergens een vlek of een defect is, dan heeft de koper geen reden tot klagen en zal de transactie zeker in orde komen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021

heb ook veel kledij teveel, zou willen verkopen via vinted, maar ben toch achterdochtig, wacht op enkele eventuele tips.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/09/2021
, Gereageerd:

Ik ben net zoals jij ,teveel aan kleren en ik vind het geweldig. Ik vraag dan ook maar een paar euro’s ook al is het soms merk kledij. Anders geef je het ook maar weg. Doe dat nu nog ,en de rest verkoop ik. Handig vind ik, grts

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/09/2021
, Gereageerd:

Interessant, bedankt voor het delen van je ervaringen! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021

Krijg je het geld dan op je rekening of word het een krediet om zelf uit te geven op Vinted?

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021

Ik heb een jas van het merk Moncler, 250€ verkocht. Helaas heb ik nooit m’n geld gezien. Er ging iets fout met mijn account. Vinted heeft mij gecontacteerd omdat ik hulp vroeg via testaankoop. Helaas nooit geantwoord op mijn antwoorden. Dus ik vertrouw hen niet meer en zal de app nooit meer gebruiken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021

Reeds tweemaal iets gekocht. Elke transactie is correct verlopen.

Community

Familie & vrije tijd

mobile

Gerelateerde discussies