Nieuws

Teflon dodelijk voor kanaries en parkieten

27 januari 2017
kanarie tefal

Er ontstond de laatste dagen enige ophef rond pannen met een anti-aanbaklaag die Albert Heijn aanbiedt via een spaaractie. De dampen die ze produceren bij oververhitting zijn fataal voor kanaries en parkieten. Vreemd verhaal, maar het klopt wel. Reeds in 2004 besteedden wij er de nodige aandacht aan.

Al sedert de jaren tachtig van vorige eeuw is het algemeen bekend dat de verhitting van pannen met een PTFE-anti-aanbaklaag (gecommercialiseerd onder de naam Teflon) gevaarlijk kan zijn voor vogeltjes. Vanaf temperaturen boven 280°C komen er dampen vrij die de gevoelige longen aantast van vogels zoals kanaries of parkieten. Dat leidt meestal vrij snel tot de dood van het diertje. 

Oververhitting is fataal

Bij een normaal gebruik haalt u dergelijke temperaturen niet, maar als u een pan onbewaakt op een hoog vuur laat staan, kan daar snel verandering in komen. Een pan met boter of olie kan trouwens al bij minder dan 300°C dampen afgeven die dodelijk zijn voor vogels, maar als boter of olie heet wordt, hoort, ruikt en ziet u dat natuurlijk. Dat is niet noodzakelijk zo bij een pan met teflonlaag zonder vetstof die oververhit raakt. Mensen lopen volgens de wetenschap geen gevaar als ze de betreffende dampen inhaleren.

Waarschuwen noodzakelijk

Dat er op die manier soms vogeltjes sneuvelen, toont de actualiteit jammer genoeg nog maar eens aan. Wij vinden daarom dat fabrikanten een expliciete waarschuwing zouden moeten meegeven. Sommigen doen dat al, maar ze zouden het allemaal moeten doen.

Wat betreft de pannen uit de spaaractie van Albert Heijn zal onderzoek moeten uitwijzen of die om één of andere reden een hogere concentratie schadelijke dampen produceert dan normaal. 

Praktische tips

Om uw vogeltjes zoveel mogelijk te beschermen, kunt u zelf ook de nodige maatregelen nemen:

  • gebruik geen druippan met teflonlaag in de oven, want daarin kan de temperatuur hoog oplopen;
  • blijf in de keuken als er een pan met teflonlaag op het vuur staat;
  • laat iedereen die uw keuken gebruikt, weten welk gevaar een verkeerd gebruik van gerei met teflon meebrengt voor uw vogels;
  • ventileer uw keuken voldoende.